ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet SmartOffset - Дигиталната Direct Imaging-технология на Presstek

SmartOffset - Дигиталната Direct Imaging-технология на Presstek

Сряда, 31 Май 2006 ( прочетена 5746 пъти)
Последното поколение DIмашини съчетава опростен и скоростен дигитален печат с всички предимства на офсетовата технология


Новото поколение дигитални печатни машини, използващи DirectImaging- технологията бяха преоткрити за офсетовия печат, разширявайки пазарните му възможности.
Основните особености на DirectImaging-технологията се заключават в следното:
● използване на офсетов печат без овлажняване;
експониране на изображението директно в печатната машина;
използване на безпроцесен термален носител (материал) за директно експониране.

Разширяването и усъвършенстването на съществуващата технология включва – подобрена скорост за RIP-а и управлението на цвета, подобрена лазерна експонираща технология и материал за носител на изображението, както и печатни машини с пълен автоматичен цикъл на работа.
Последното поколение на DI машините е с три нови интегрирани технологии: ProFireExcelImaging на Presstek, неговата съвместима ProFireDigitalMedia и обновеният дизайн на печатната машина за сух офсет. Сега т.н. “smartoffsetкомбинира превъзходно качество и гъвкавост на печатния продукт с лекотата и автоматизацията на същинския дигитален печат. Така 4-цветният печат бива улеснен, а производството на къси тиражи при малкия формат - изключително ефективно.
Новите привърженици на дигиталната DI технология обикновено са собственици на малки печатници с бързи машини, изискващи конкурентноспособен скоростен 4-цветен работен поток. Даже по-големите акцидентни и вестникарски предприятия добавят към машинния си парк DI-машини, увеличавайки своите възможности в конкуренцията на разрастващия се в последно време пазар за цветните малотиражни продукти.

Същност

  • Скоростта на експониране на изображението вътре в машината е увеличена. Така всичките 4 носители (“пластини”) с висока разделителна способност могат да се експонират за около 4,5 минути;
  • Мастилената система се настройва автоматично за приемане на дигиталните стойности за цветовете, редуцирайки максимално времето за подготовка;
  • Новият експониращ модул ProFireExcelImaging и безпроцесната система ProFireDigitalMedia могат да произвеждат изображения с линиатура до 300 лин. при конвенционалното растриране, а също могат да се използват и стохастичното и хибридното растриране.
Всичко това създава оперативни предимства в сравнение с конвенциналната офсетова технология и дигиталните електрофотографски (тонерни) печатни машини.
Другото предимство на DI-машините е, че те заемат малка площ, с 30 % по-малка в сравнение с конвенционалните 4-цветни офсетови машини, което е много важно за малките печатници. Днес тези машини могат да печатат с формат на листа до
34 х 46 см, със скорост 7000 л/ч и с междинно време на подготовка при различни поръчки 10 мин. Например една 4-цветна работа в тираж 500 екз. се завършва за по-малко от 20 мин., което е равно на 50% от необходимо време за CtP и една трета от времето за CtF работните технологии. Пестенето на време, реализирано от елиминиране на пасер-настройки и поставяне и сваляне на пластини, е ключов фактор за ефективността на DI-машините. Използват се широк асортимент от материали за печат включително пластмаси, пликове и други повърхности с дебелина от 60 до 300 мкм.


Как се извършва директното експониране в машината?

Машината оперира с електронни работни файлове, които се изпращат симултанно към системата. До 50 входящи файла се управляват от машината. RIP-ът конвертира PDF или PostScript файловете в индустриалния стандарт CMYK 1-bitTIF формат, задвижвайки двете ProFireExcel експониращи глави (за всеки формен цилиндър по една) за експониране на ProFireDigitalMedia с резолюция до 2 540 dpi и растерова линиарура до 300 лин/инч с 16-микронова точка. Софтуерът на PresstekImagePlusоптимизира експонирането в машината на термалния, безпроцесен (без химия) материал и гарантира предаване на всички нюанси, както и елиминирането на моаре.
Преди стартиране на експонирането, автоматично се включва програмата за подготвителния цикъл на машината – подготвят се мастилената система, формния и офсетовия цилиндър. След това посредством системата ProFireDigitalMedia, материята се развива от шпула - за всеки чифт от двата размера форми (на всеки цилиндър се монтират по два броя).
Материалът ProFireDigitalMedia, който в случая се явява в качеството (заместител) на термални пластини, се произвежда с няколко слоя - полиестерен слой, който става основа на печатащите елементи, междинен титанов слой и повърхностен силиконов слой (фиг.1).


Той се навива на шпули, всяка от които е достатъчна за експониране на 28 пълни страници и има тиражна устойчивост до 20 000 екз.
При стартиране на процеса, форменият цилиндър се върти с 300 об/мин. С помощта на ProFireExcel, с термален лазер се експонира полиестерния слой на ProFireDigitalMedia. По време на експонирането топлинната лазерна енергия отстранява двата горни слоя на материята и образът се експонира върху полиестерния слой. Протича топлинно-чувствителна физична реакция (за разлика от светлинно-чувствителната химична реакция). Елиминира се химичното проявяване и необходимостта от защитна светлина в помещенията. Резултатът е по-остро очертана точка в средните тонове. Неекспонираните места от силиконовия слой са хидрофилни и отблъскват мастилото, т.е. те стават непечатащи елементи. Всички остатъци от слоя в резултат на експонирането се отстраняват по време на следващото автоматично изчистване на пластините. След минималните 4,5 минути, печатната машина включва автоматичната настройка на мастилената система - 11 мастилени зони за всяка от 4-те мастилени вани, изчислявайки плътностите според вкараните данни за цветовете от входящите работни файлове, след което форменият цилиндър се задвижва и в следващите 10 минути се отпечатва поръчката.
Тази печатна платформа е същността на цялата печатна машина, която е много повече от всяка конвенционална машина за малък формат. Това е една интегрирана дигитална система за производство на висококачествени цветни изработки с малък формат и относително къси тиражи. Дизайнът на машината е конструиран с ултра-прецизна спираловидна предавателна цилиндрова система с V-форма около общ натисков цилиндър. Съществува двузонова охлаждаща система – една за мастилената зона (с 4 наносни и 3 охлаждащи валци) и една за лазерния експониращ модул. В конструкцията на машината е интегрирана и инфрачервена сушилня, която ускорява процеса на съхнене с възможност за двоен ход при използване на промазани хартии. DI-машините за сух офсетов печат отпечатват продукция с много добро намастиляване, с високи плътности за наситените участъци на изображението. Дигиталната технология за директно експониране в печатната машина намира все по-голямо приложение. Повече от 500 фирми по света вече са инсталирали такива печатни машини. Това са марките: KodakPolychromeGraphicsDirectPress 5634 DI, разпространяващите се в Европа машини на KBA 46Karat и 46 KaratPlus, както и двете модификации на Ryobi 3404E-DI и 3404X-DL.
История на DI технологията от Heidelberg

1991 Първата DI машина - GTO DI
1993 Усъвършенстване на GTO DI с нова лазерна технология
1995 На drupa за първи път показване на Quickmaster DI 46-4.
1998 Излиза на пазара Speedmaster 74 DI и Quickmaster DI с късо време за подготовка.
2001 Quickmaster DI Pro с непрекънато захранване
2004 Quickmaster DI Pro с ProSpot експонираща технология и въвеждане на Suprasetter CtP.
2006 Повече от 300 инсталации със Suprasetter CtP и термална технология

Източник: Print-Pack Magazine

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Полистор ООД
Доставка на основни консумативи в полиграфията от водещи фирми в сферата.
polystore.eu
Офис 1 Суперстор
Богат асортимент от над 10 000 рекламни продукта, както и широка гама от печатни услуги и всичко това под един покрив.
office1.bg
Лого Дизайн ООД
Завод за реклама, външна/печатна реклама, сувенири дигитален печат.
logodesign.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама