Дигиталният печат на текстил. Как ще изглежда светът през 2022 г.

7309
Дигиталният печат на текстил. Как ще изглежда светът през 2022 г.

Текстилната индустрия е изправена пред огромни промени, а с нея бързо се променя и печатът на текстил. Във всички сектори дигиталните печатни технологии навлизат с голяма скорост, което носи много предизвикателства, но и големи възможности за печалби.

Бързото развитие на електронната търговия и развитието на рекламната индустрия водят до нарастване на търсенето на принтери за печат на текстил. Печатът върху текстил и сега широко се използва при опаковките, етикетите, брандирането и др. Нарастват и модните тенденции в Европа, повлияни от смесване на влиянието на различни култури. Това също води до голям интерес към дигиталния печат върху текстил и развитието му.

Алтернативните технологии за опаковане и дигитализацията на икономиките на развитите и развиващите се страни по целия свят, както и нуждата от сериозна инвестиция в оборудване от друга страна затрудняват развитието на дигиталния печат върху текстил.

Тези тенденции обобщи докладът на Research Allied Market, озаглавен „Европейски пазар на дигиталния печат върху текстил по субстрати, видове мастила и приложение:  Глобални възможности и прогноза за индустрията 2020-2030“.

 

Дигиталният печат на текстил

 

Предизвикателствата през 2021
Тази година най-голямото предизвикателство е счупената верига на доставки. Това води след себе си недостиг, повишени цени на суровините и материалите, както и липса на каквато и да било предвидимост. Последователните отваряния и затваряния в ритейла доведоха до бум на онлайн търговията. Новото поведение на потребителите предефинира пазара на продажбите на дребно, съответно и печата на текстил – персонализация, къси тиражи, кратки срокове за производство и доставка.

Големите печеливши от тази ситуация са рекламните производители, които вече имат електронни магазини, автоматизиран процес на работа и дигитално оборудване. Тези инвестиции преди пандемията им дават сигурност и възможности за ръст.

За тези, които не са стъпили на пазара на онлайн продажбите, тази стъпка трябва да бъде приоритет.

 

Дигиталният печат на текстил

 

Пазарът на текстила расте, расте и дигиталният печат на текстил
Казано накратко – пазарен ръст в текстилния бранш има, съответно обслужващият печатен бранш расте заедно с него. Основни двигатели са нарастващото търсене на облекла в модната индустрия и растежът на онлайн търговията.

Според проучване на световната агенция Grand View Research очакванията за 2020 г. бяха глобалният пазар на текстил да достигне 1,3 трилиона долара и да генерира комбиниран годишен ръст (CAGR) 4,4% от 2021 г. до 2028 г.

Съответно пазарът на печат на текстил се очаква да достигне 266,38 милиарда долара до 2025 г., с годишен темп на растеж 8,9% през прогнозния период.

В момента все още доминират традиционните печатни технологии, а дигиталният печат заема едва 6-8% от печата на текстил. За печатниците това означава голям потенциал и възможности за нов бизнес.

 

Дигиталният печат на текстил

 

Очакваният ръст в сегмента дигитален печат на текстил
Според доклада на Research Allied Market през 2020 г. пазарът на дигиталния печат върху текстил е оценен на 0,75 милиарда американски долара и се очаква той да достигне 2,95 милиарда долара през 2030 г. Според прогнозата се очаква годишен ръст (CAGR) 14.8% за периода  2021-2030 г.

Значителният ръст е заради неговите екологичност, ниска цена на печат и висока презицност при печата на разнообразни дизайни. Възможността за печат върху тъкани с всякакви размери с помощта на цифрова технология допълнително подпомага растежа на пазара.

 

Дигиталният печат на текстил

 

Модата и текстилната индустрия като двигатели на растежа
Според същото проучване на Research Allied Market Европа доминира на световния пазар на дигитален текстилен печат. Италия печели максимален дял от този пазар благодарение на присъствието на големи производители. Модната индустрия е свидетел на промени, продиктувани от потребителските предпочитания. В Европа сме свидетели на все по-голям брой новосъздадени компании за облекла, а собствениците на марки и модните дизайнери в региона ще окажат положително влияние върху търсенето на печат на текстил в региона.

On demand e новото нормално
В желанието си за по-големи пазарни дялове и увеличаване на клиентската база модните брандове създават се все повече дизайни и много повече сезонни колекции в рамките на календарна година. „По-малкото е повече“ е новото мото при дигиталното производство на повече модели в по-малки серии за локалните пазари.

От друга страна печатните текстилни изделия навлизат все повече в интериора и домакинствата под формата на разнообразни интериорни решения, мебели, домашен текстил, спално бельо и други. Същата философия за голямо разнообразие в къси тиражи и често при поискване ще движи пазара напред.

Замърсяването на планетата и новите изисквания на потребителя
Текстилната индустрия е един от най-големите замърсители заради краткия живот на модните продукти и бързите обороти на потребление. Все повече клиенти избират модни брандове, които са не само загрижени за околната среда, но и произвеждат продуктите си по екологичен начин.
За дигиталния печат на текстил това е уникален шанс да отговаря на нуждите на своите клиенти заради възможността да се печата икономично, локално и с минимално разхищение на природни ресурси.

Точният продукт на точното място и точно навреме
Това, което довчера е било логистичен кошмар, днес е новият бизнес модел за европейския пазар. Българските рекламни производители имат уникалния шанс да бъдат част от този растеж.

В Тотем Груп можете да получите професионална консултация относно видовете печат върху текстил, както и да намерите богато разнообразие от оборудване за печат, мастила и консумативи.
Фирмата предлага и широка гама от спортни, технически и интериорни текстили за дигитален печат.

За повече информация: Тотем Груп ЕООД
Профил на Тотем Груп в каталога Полиграфия Инфо.

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 4.0, което влезе в разпространение в началото на 2022 г.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.