СЪВРЕМЕНЕН ПИРОГРАФСКИ ПЕЧАТ

5051
СЪВРЕМЕНЕН ПИРОГРАФСКИ ПЕЧАТ

Когато се срещнат огън с дърво или кожа, тяхното съчетание ражда красивото и необятно изкуство – пирографията. Това е разновидност на топлия печат, но за разлика от него се извършва при значително по-висока температура и е свързана с прогаряне на материала.

Напоследък това е много актуален начин за брандиране на рекламни артикули, печат на опаковки от дърво, кожа и пластмаса. ТРИМИКС.БГ предлагат както любителски устройства с размери на отпечатъка от няколко сантиметра, така и професионални индустриални пирографи с размери на отпечатъка до 30 х 20 см. Мощността им започва от 80 до 200 Вата за маломощните, до 800 Вата за средно мощните и достига до 1600 Вата за най-мощните устройства.

 

ръчен пирографмонтирано клише пирография

 

бренерКато инструменти, пирографите се състоят от ергономична ръкохватка, нагряваща част и топлинна глава, върху която е гравирано изображението, което трябва да се отпечатва. Поради голямото разнообразие на видовете дърво, кожа и пластмаси, тези материали се обработват при различна температура, варираща от 100 до 400 градуса. За плавно и прецизно регулиране на температурата на пирография е целесъобразно използването на регулатор на мощност. Той осигурява високо качество и повтаряемост на отпечатъка, а самият процес трае от 2 до 4 секунди.

работно място пирографияИзборът на пирограф зависи от площта на изображението, което трябва да се реализира върху съответния материал, което е определящо за неговата мощност и размер. В немско говорящите държави вместо термина пирограф се използва името бренер. Пирографията е процес, познат още от дълбока древност, когато са жигосвани домашни животни, роби или измъчвани грешници.

Днес тези методи не се прилагат, но от тогава остават ръчните инструменти, които могат да се нагряват в жарта на огън или газопламъчен бренер. Така екзотично могат да се брандират пържоли, бургери и хлебчета, което допринася освен за вкусовите но и за визуалните възприятия на храните. Пирографията, освен за изкуство и реклама, се използва широко за индустриално маркиране на дървен опаковъчен материал (ДОМ) като дървени палети, щайги, касетки, кутии за вино и др. За някои от тях са задължителни горещи печати с означения за фитосанитарен контрол, знаци EPAL, бранд на производителя и т.н.

 

мощен пирографмаломощен пирографсредно мощен пирограф

ТРИМИКС.БГ предлагат всичко за пирографията, започвайки от топлинното оразмеряване на отпечатъка, самите пирографи ( електрически и ръчно нагреваеми), както и гравирането на изображението, което ще отпечатва върху съответния материал. Инструментите са внос от Германия, а довършителните процеси по гравиране и комплектация се извършват в тяхната производствена база.

 

терморегулатортоплинни глави

Освен класическа ръчна или електро пирография, ТРИМИКС.БГ предлагат и висококачествена лазерна пирография. Прогресът на технологиите в тази област е достигнал до там, че прецизни изображения се пирографират върху голяма площ за секунди. Методът е приложим при персонализация на малки тиражи луксозни изделия без необходимост от гравиране на клише и без пирограф. Така, освен за индустриално и рекламно маркиране, пирографията се превръща в неповторимо, атрактивно и екологично изкуство.

Вижте още видеоматериали свързани с различни приложения на пирографията.

КЛАСИЧЕСКА ЕЛЕКТРО ПИРОГРАФИЯ

ЛАЗЕРНА ПИРОГРАФИЯ

Допълнителна информация, консултация и изработка на инструменти може да ви предложи фирма ТРИМИКС.БГ.

София, НПЗ „Хаджи Димитър”, ул. „Ильо Войвода” 11
тел.: 02/ 986 31 41;
тел.:0879 408 378;
e-mail: office@trimix.bg

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.