Основни правила за ефективно творчество

2079
Основни правила за ефективно творчество

Остин Клеон (Austin Kleon) е художник и поет, автор на сборника Newspaper Blackout Poems.

Austin Kleon

Той сформирал правилата за ефективно творчество, след което бързичко се прославил. Особено, след като T&P превели този манифест за работа, интернет, общуване и творчество.

Правило 1: Кради като художник

Austin Kleon

На всеки художник му се налага да отговаря на въпроса: Как ти хрумна тази идея? Честният художник би казал: „Откраднах я“. И това е всекиму известен факт.

Правило 2 : Нищо не е оригинално на 100%

Austin Kleon

Тези думи ми дават надежда всеки път, когато ги прочета. Нищо не е оригинално на 100%. Та това е било написано даже и в Библията: „Каквото е било, пак ще бъде и каквото се е правило, пак ще се прави и занапред, няма нищо ново под слънцето“. Във всеки нов проект се смесват стари идеи, като просто се променя някоя от тях.

Правило 3: 1+1=3

Austin Kleon

В художествените училища винаги показват един трик. Нарисувайте на лист хартия две паралелни линии:
Колко са линиите на листа? Първата и втората, които нарисувахте са видни, но всъщност между тях се получава още една. Видяхте ли?

Правило 4: Вие сте нещо повече

Austin Kleon

За това, за което говоря, има хубав пример в генетиката. Вие наследявате гените на своите родители, но у вас се появяват и други черти. Вие очевидно сте нещо повече, една нова версия на всички свои родственици.

Правило 5: Произходът на идеите

Austin Kleon

Вие не можете сами да си изберете родителите, но пък можете да изберете своите приятели, музика, книги, филми…
Всъщност ние сме сума от всичко, което ни влияе. Както е казал Гьоте: „Ние сме изградени от това, което обичаме “.

Правило 6: Творчество- това е колекционерство

Austin Kleon

Художниците – това са колекционери. Не просто обикновени вещомани, които събират безразборно всичко, което им попадне, а именно колекционери. Те целеустремено събират само неща, които действително харесват.
Има една икономическа теория, че ако сумираш доходите на петима от своите най- близки приятели и разделиш сумата средно аритметично, резултатът ще се окаже близък до твоя собствен доход.

С идеите се получава нещо подобно. Нашите хрумвания са толкова по-интересни, колкото по- интересно е обкръжението ни.


Правило 7: Боклук на входа-боклук на изхода

Austin Kleon

Майка ми често повтаряше тази фраза: „Боклук на входа-боклук на изхода“, което ме побъркваше. Но сега вече я разбирам. Вашата задача е да съберете най-добрите идеи. А най- добрият начин за това е четенето. Четене, четене, четене, четене. Четете какво пише във вестниците, прогнозата, по лицата на непознатите. Колкото повече четете, толкова по- широк става кръгът от факти, които ще ви помогнат при вземане на решение.

Ето и една идея как да създадете своето генеалогическо дърво на писателите. Изберете си автор, който наистина ви харесва, намерете всичките му произведения, после научете какво е чел той и прочетете и него.

Правило 8: За да започнете да действате, не е нужно да чакате

Austin Kleon

Глупаво е да чакаш, докато откриваш себе си. От собствен опит знам, че именно в процеса на работа ние узнаваме най- много за нас самите.

Правило 9: Да правиш = да знаеш

Austin Kleon

Има една особеност, която е характерна най- вече за образованата чест от населението. Нарича се „синдром на самозванеца“. Съгласно медицинското описание това е психологически феномен, при който човек е неспособен адекватно да приеме собственият си успех. Той се чувства като лъжец, който прави всичко на късмет, а всъщност дори не знае с какво се занимава.
При хората, които обичат работата си често се случва да не могат точно да обяснят как успяват да направят нещо успешно. Те просто прави това, което трябва да правят. Всеки ден.

Правило 10: Прави се, че всичко се е получило добре, докато не започне да се получава

Austin Kleon

Харесва ми тази мисъл. Тя може да се разгледа от две страни: Прави се, че всичко се получава, докато не постигнеш успеха, който търсиш и докато всички не те видят така, както ти искаш. Или прави се, че всичко се получава, докато реално не се научиш да правиш нещо.
Тази идея е добре развита в книгата на Пати Смит „Just Kids“.

Правило 11: Използвай ръцете си

Austin Kleon

Колкото по- далеч от компютъра се държа, толкова по- добри са идеите ми. Microsoft Word- това е моят враг. През цялото време докато съм на работа го използвам, затова вкъщи гледам да се държа на страна от него.

Правило 12:
Тайната: Правете добри неща, после ги поставяйте там където много хора ще могат да ги видят.

Austin Kleon

Много от хората се разочароват след завършване на образованието си. Училището- това е едно прекрасно изкуствено създадено творческо местенце, в което на професорите им се плаща за да се занимават с твоите идеи, а състудентите си плащат, за да ги слушат.

Austin Kleon

Звучи прекрасно, но в реалния свят никога няма да се получи така. В него вече никога няма да срещнете толкова внимателни зрители. Както е казал Стиван Пресфилд: „Това не е, защото хората са необразовани или жестоки, те просто са заети“. Затова всичко вече зависи само от самите вас, и просто да направите нещо гениално не стига, трябва и да го поставите там, където хората ще го видят.

Правило 13: Бъдете скучни (Това е единственият начин да направите каквото и да било)

Austin Kleon

Гюстав Флобер е казал: „Трябва да бъдем стриктни и последователни във всекидневието си, за да можем да сме страстни и оригинални в работата си“

Правило 14: Творчество- това е отказ от ненужното

Austin Kleon

В нашия век на информационно изобилие успяват тези, които осъзнаят, че трябва да се откажеш от нещо, за да можеш да се съсредоточиш върху това което е наистина важно.

Творчество- това не са просто нещата, които желаем да включим, но и тези, които изключваме.

Пълната статия можете да видите на: denis-balin.livejournal.com
Преведе: Радина Дойнова.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.