Основни правила за ефективно творчество

1788
Основни правила за ефективно творчество
Spread the love

Остин Клеон (Austin Kleon) е художник и поет, автор на сборникаNewspaper Blackout Poems.

inline_907_/images/29-popup-low.jpg

Той сформирал правилата за ефективно творчество, след което бързичко сепрославил. Особено, след като T&P превели този манифест за работа,интернет, общуване и творчество.

Правило 1: Кради като художник

inline_827_/images/1-popup-low.jpg

На всеки художник му се налага да отговаря на въпроса: Как ти хрумнатази идея? Честният художник би казал: „Откраднах я“. И това е всекимуизвестен факт.

Правило 2 : Нищо не е оригинално на100%

inline_579_/images/2-popup-low.jpg

Тези думи ми дават надежда всеки път, когато ги прочета. Нищо не еоригинално на 100%. Та това е било написано даже и в Библията: „Каквотое било, пак ще бъде и каквото се е правило, пак ще се прави и занапред,няма нищо ново под слънцето“. Във всеки нов проект се смесватстари идеи, като просто се променя някоя от тях.

Правило 3: 1+1=3

inline_677_/images/3-popup-low.jpg

В художествените училища винаги показват един трик. Нарисувайте на листхартия две паралелни линии:
Колко са линиите на листа? Първата и втората, които нарисувахте савидни, но всъщност между тях се получава още една. Видяхте ли?

Правило 4: Вие сте нещо повече

inline_496_/images/4-popup-low.jpg

За това, за което говоря, има хубав пример в генетиката. Виенаследяватегените на своите родители, но у вас се появяват и други черти. Виеочевидно сте нещо повече, една нова версия на всички свои родственици.

Правило 5: Произходът на идеите

inline_39_/images/5-popup-low.jpg

Вие не можете сами да си изберете родителите, но пък можете да изберетесвоите приятели, музика, книги, филми…
Всъщност ние сме сума от всичко, което ни влияе. Както е казал Гьоте:„Ние сме изградени от това, което обичаме “.

Правило 6: Творчество- това еколекционерство

inline_54_/images/6-popup-low.jpg

Художниците – това са колекционери. Не просто обикновени вещомани,коитосъбират безразборно всичко, което им попадне, а именно колекционери. Тецелеустремено събират само неща, които действително харесват.
Има една икономическа теория, че ако сумираш доходите на петима отсвоите най- близки приятели и разделиш сумата средно аритметично,резултатът ще се окаже близък до твоя собствен доход.

С идеите се получава нещо подобно. Нашите хрумвания са толковапо-интересни, колкото по- интересно е обкръжението ни.


Правило 7: Боклук на входа-боклук наизхода

inline_406_/images/7-popup-low.jpg

Майка ми често повтаряше тази фраза: „Боклук на входа-боклук наизхода“,което ме побъркваше. Но сега вече я разбирам. Вашата задача е дасъберете най-добрите идеи. А най- добрият начин за това е четенето.Четене, четене, четене, четене. Четете какво пише във вестниците,прогнозата, по лицата на непознатите. Колкото повече четете, толковапо- широк става кръгът от факти, които ще ви помогнат при вземане нарешение.

Ето и една идея как да създадете своето генеалогическо дърво написателите. Изберете си автор, който наистина ви харесва, намеретевсичките му произведения, после научете какво е чел той и прочетете инего.

Правило 8: За да започнете дадействате, не е нужно да чакате

inline_901_/images/8-popup-low.jpg

Глупаво е да чакаш, докато откриваш себе си. От собствен опит знам, чеименно в процеса на работа ние узнаваме най- много за нас самите.

Правило 9: Да правиш = да знаеш

inline_649_/images/9-popup-low.jpg

Има една особеност, която е характерна най- вече за образованата честот населението. Нарича се „синдром на самозванеца“. Съгласномедицинското описание това е психологически феномен, при който човек енеспособен адекватно да приеме собственият си успех. Той се чувствакато лъжец, който прави всичко на късмет, а всъщност дори не знае скакво се занимава.
При хората, които обичат работата си често се случва да не могат точнода обяснят как успяват да направят нещо успешно. Те просто прави това,което трябва да правят. Всеки ден.

Правило 10: Прави се, че всичко се еполучило добре, докато не започне да се получава

inline_674_/images/10-popup-low.jpg

Харесва ми тази мисъл. Тя може да се разгледа от две страни: Прави се,че всичко се получава, докато не постигнеш успеха, който търсиш идокато всички не те видят така, както ти искаш. Или прави се, че всичкосе получава, докато реално не се научиш да правиш нещо.
Тази идея е добре развита в книгата на Пати Смит „Just Kids“.

Правило 11: Използвай ръцете си

inline_226_/images/13-popup-low.jpg

Колкото по- далеч от компютъра се държа, толкова по- добри са идеитеми. Microsoft Word- това е моят враг. През цялото време докато съм наработа го използвам, затова вкъщи гледам да се държа на страна от него.

Правило 12: Тайната: Правете добри неща, после гипоставяйте там където много хора ще могат да ги видят.

inline_697_/images/25-popup-low.jpg

Много от хората се разочароват след завършване на образованието си.Училището- това е едно прекрасно изкуствено създадено творческоместенце, в което на професорите им се плаща за да се занимават ствоите идеи, а състудентите си плащат, за да ги слушат.

inline_614_/images/24-popup-low.jpg

Звучи прекрасно, но в реалния свят никога няма да се получи така. Внего вече никога няма да срещнете толкова внимателни зрители. Както еказал Стиван Пресфилд: „Това не е, защото хората са необразовани илижестоки, те просто са заети“. Затова всичко вече зависи само от самитевас, и просто да направите нещо гениално не стига, трябва и да гопоставите там, където хората ще го видят.

Правило 13: Бъдете скучни (Това еединственият начин да направите каквото и да било)
inline_945_/images/20-popup-low.jpg

Гюстав Флобер е казал: „Трябва да бъдем стриктни и последователни въввсекидневието си, за да можем да сме страстни и оригинални в работатаси“

Правило 14: Творчество- това е отказот ненужното

inline_429_/images/21-popup-low.jpg

В нашия век на информационно изобилие успяват тези, които осъзнаят, четрябва да се откажеш от нещо, за да можеш да се съсредоточиш върху товакоето е наистина важно.

Творчество- това не са просто нещата, които желаем да включим, но итези, които изключваме.

Пълната статия можете да видите на:denis-balin.livejournal.com
Преведе: Радина Дойнова.

Биографична информация