Решения за CD&DVD продукти

1588
Решения за CD&DVD продукти

В съвременното изработване на рекламни продукти доста често се налага използването на CD и DVD носители. Те са особено удобни, особено когато се налага запис на голям обем информация. В тази връзка се налага да се избере подходящо решение при закрепването на този вид носители в даден реклмен или информационен материал.

Мек холдер

Мек холдер

Mеките холдери безспорно са един от най-евтините начини за закрепване на дисков носител. Те са изработени от пенест материал с ниска плътност. Обикновено се предлагат в многобройни цветови варианти, като най-разпространените са в бял и черен цвят.

Мек холдер

Когато изберете този вариант трябва да вземете под внимание няколко важни фактора:

  • Тъй като материалите, които се използват са с ниска плътност, добре е да направите тест за да прецените дали самия холдер няма да се деформира безвъзвратно и по този начин да се получи изпадане на диска. Това е често срещан проблем особено при информационни и рекламни издания с твърди корици и голямо тегло.
  • Много често предлаганите меки холдери са щанцовани поединично. Това предполага поединично отстраняване на защитния лайнер. По-добър вариант е да изберете меки холдери, койот са изработени посредством използване на kiss-cut щанцови инструменти. Те се предлагат на роли или листи с различен брой щанцовани елементи. Тук не се налага да отстранявате ръчно предпазни лайнери, което е особено удобно при големи тиражи.
  • При използване на меки холдери е важно да съобразите височината на самия холдер. Обикновено предлаганите холдери са с височина 3мм. Ако щанцовате сами холдерите по-добре е да изберете пенест материал с не по-малка височина от 3 или 4 мм. На пазара се предлагат и меки холдери с височина 2 мм, но при тяхното използване има голяма вероятност от изпадане на диска.
  • Друга особеност е използвания адхезив при изработване на холдерите. Обикновено предлаганите холдери са с хотмелт или акрилен адхезив. Използването на акрилен адхезив е предпоставка за по-добро скрепване на холдера към всякакъв вид повърхност, независимо дали е с допълнително облагородяване – например ламинат или лак.


Твърд холдер тип спайдър

Твърд холдер тип спайдър

Този тип спайдъри се изработват чрез шприцоващи машини. Могат да срещнат в няколко основни цветови варианта: прозрачен, бял и черен. Това е най-скъпите варианти за избор на холдер. Въпреки това този тип изделия се предпочитат поради елегантната си форма. Те разполагат с кръгла или квадратна основа, която има нанесен лепилен слой. Повечето производители използват тънки двустранно-лепилни дискове с фингърлифт лайнер за лесно отстраняване. Използваните адхезиви са на акрила основа.

При използване на твърд холдер се налага да предвидите височина от 4 мм.
Твърдите холдери осигуряват здраво и сигурно закрепване на дисковите носители, без опасност от изпадане.
Те се предпочитат и поради факта, че няма възможност да се смачкат и деформират.

Твърд вакуумноформован холдер за CD

Твърд вакуумноформован холдер за CD

Вакуумните холдери са друг вариант на твърдите холдери. Разликата е, че се произвеждат с използване на вакуумно формоване. Имат специфична форма и на практика всеки производител би могъл да ги предложи в много цветови комбинации. Въпреки това, най-често те могат да се закупят в прозрачен цвят, в бял или черен вариант. Височината на холдера отново е 4 мм. Те са достатъчно здрави и издъжливи за да осигурят сигурно захващане на дисковите носители. Все пак при голямо натоварване има макар и малка вероятност от лека деформация. Те се предлагат в предварително нанесен адхезивен слой – акрилен или хотмелт. Повечето производители използват лайнер без фингър, а самото остраняване става с лек натиск в центъра на холдера.

Повечето производители предлагат вакуумните холдери с кръгла форма и диаметър от 20 до 30 мм, но бихте могли да ги закупите и с квадратна форма.

Хартиени джобове

хартиени джобове за CD

Освен използване на холдери можете да заложите на хартиени джобове. Това е евтин и удачен вариант ако нямате възможност да предвидите допълнителна височина за холдер. Можете да ги откриете в различни разновидности и цветове. Те могат да бъдат с допълнителен прозорец, който да показва печатната визия на дисковия носител. Ако не разполагат с лепилен слой на гърба си те лесно могат да се закрепят с използване на лепилни точки на база хотмелт адхезив или с използване на ATG пистолет.

Полимерни джобове

полимерни джобове за CD

Полимерните джобове са доста ефектен начин за съхранение на дискови носители, тъй като са прозрачни и показват изцяло вашия продукт. Обикновено са изработени от PVC материал с дебелина от около 120 микрона, дебелина на материала, осигуряваща достатъчна здравина. Те се предлагат в различни варианти по отношение на закрепване и затваряне.
Закрепване на полимерните джобове

За по-голямо улеснение можете да използвате полимерни джобове с предварително нанесен адхезив по цялата повърхност на гърба. Това осигурява здраво закрепване върху почти всякакъв вид повърхност. Нужно е единствено да отстраните лайнера и да позиционирате джоба в желаната от вас позиция.

По-евтин вариант са полименрите джобове без адхезив на гърба. Тях можете да закрепите чрез щанцоване на прорези във вашите рекламни или информационни материали или отново да използвате лепилни точки (за предпочитане с максимална сила на скрепване) или двустранно лепилни ленти, които трябва да форматирате.

Затваряне на полимерните джобове

На пазара можете да закупите различни по вид джобове. Най-евтин вариант да тези, които са със страничен прав отвор. Има и такива, които освен отвор разполагат и с допълнително щанцован елемент за по-лесно изваждане на диска.

Друга възможност е да закупите джобове с допълнителен капак, който се прихлупва и подпъхва като по този начин защитава  още по-добре вашия носител от изпадане.

Както хартиените, така и полимерните джобове позволяват допълнително брандиране и слагане на вашето лично послание. За целта можете да използвате различни технологии и средства – от директен печат до залепване на готови самозалепващи етикети.

Валидно тук отново е плоската форма, която не заема допълнително място и не издува.

Материалът написа: Радостина Тасева

Решения за CD&DVD продукти можете да намерите тук:
Гетина ЕООД
гр. София, ул. Поручик Неделчо Бончев №3,
Асансьорен завод, етаж 3, офис 306
тел. 0888/ 540 499
тел.: 02/ 973 20 17

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.