Създаване на PDF портфолио за графичен дизайн

3351
Създаване на PDF портфолио за графичен дизайн
Напоследък изглежда, че всеки дизайнер има интернет страница, на която излага работата си. Въпреки че онлайн портфолиото е доказано ефективно, то е скъпо за създаване, изисква технически знания и поддръжката му може да отнема извънредно много време.

Отлична алтернатива е PDF портфолиото за графичен дизайн. Много графични програми като InDesign и Illustrator предлагат опция за директен експорт на дизайна като PDF. Това позволява на дизайнерът да създаде файл с изглед на брошура, показващ най-добрата му работа, който може да бъда изпратен през електронната поща на перспективни клиенти или работодатели.

Подбиране на продукцията

Както във всяко портфолио, вероятно най-важното решение е кои дизайнерски концепции да включите. Помислете какви продукти търсите. Ако имате специфична ориентация, например дизайн на книги, изберете най-добрата си работа в тази насока. Ако сте в началото на кариерата си и още не сте се ориентирали (или не желаете да се ориентирате) към определен сегмент, изберете най-добрите си проекти във всички области. Няма проблем, ако имате единствено учебни или лични проекти за показване. Работата сама по себе си може да впечатли и без името на клиент, за когото е правена или място, на което е публикувана. Въпреки това, ако имате реален опит като дизайнер, с който се гордеете, включете го в своето портфолио.

Помнете, че целта не е да покажете всичко, което някога сте направили. Придържайте се към философията “по-малко означава повече”. Направете малка селекция от най-добрата си работа. Всяка част от нея трябва да е подчинена на целта да показва определен стил, техника или продукт.

Какво да включите

Преди да се заемете с дизайна, съставете план какво да включите в PDF портфолиото си. За всеки проект, който изберете, обмислете дали да добавите следната информация:

  • Име на клиент и област, в която работи
  • Описание на проекта
  • Вашата роля в проекта, например дизайнер или отговорник за оформлението
  • Къде се е появявал проектът
  • Всякакви, награди, публикации или позовавания, свързани с проекта
Заедно с качествата на проекта, портфолиото може да включва:
  • Встъпително послание, биография, творческа ориентация и друга допълнителна информация
  • Информация за връзка
  • Списък на клиентите или областите в които работите
  • Услуги, предлагани от дизайнера или фирмата
Обмислете използването на услугите на професионален писател, който да ви помогне да подготвите съдържанието, защото то е гласът на вашето портфолио. Ако имате нужда да снимате някои изделия, обмислете дали да не използвате услугите на професионален фотограф. След като сте подготвили съдържанието, време е да се заемете с дизайна.

Дизайнът

Отнасяйте се към дизайнът, така както бихте се отнесли към него, ако беше поръчка от клиент. Опитайте няколко варианта и работете по тях, докато останете доволни от резултата. Навсякъде използвайте последователен и удобен за преглед изглед. Помнете, че дизайнът на самият PDF е толкова показателен за вашият талант, колкото и проектите, включени в него.

Можете да използвате любимият си графичен софтуер за създаването на първоначалният дизайн и по-късното му превръщане в PDF файл. InDesign и Quark са чудесни възможности за създаване на многостраничен документ, Illustrator ще работи добре за графики и сериозно обработван текст. Помислете за последователността на съдържанието. Започнете с кратък преглед, продължете с примерите на всички проекти, които сте избрали предварително. Опитайте да използвате няколко изображения за проект и бъдете сигурни, че информацията  ви за връзка е много лесна за намиране.

Създаване на PDF

След като дизайнът ви е завършен, можете да създадете PDF чрез много програми. Запазете оригиналния файл, за да можете да добавяте и редактирате проекти по-късно. Ако често ще изпращате портфолиото по електронната поща, важно е да обърнете внимание на размера му. Поиграйте си с опциите за компресия в софтуера, който използвате, докато достигнете златна среда между качество и размера на файла. Също така, можете да използвате Adobe Acrobat Professional, за да обедините няколко страници (в много различни формати) и с негова помощ да намалите размера на крайния PDF.

Употреба на PDF файла

След като имате портфолио в PDF формат, използвайте го. Потенциалните работодатели и клиенти ще искат да видят работата ви и вие можете директно да им изпратите файла, без да се налага да посещават интернет страница. Тъй като е PDF e стандартен формат за обмен на документи, нe трябва да се притеснявате дали хората ще успеят да го видят.

Също така, можете да го напечатате и да го носите на срещи, особено когато няма да имате достъп до компютър. Докато го осъвременявате с най-силните си проекти, PDF портфолиото със сигурност ще е мощен маркетингов инструмент за вашият бизнес в областта на графичните комуникации.

Превод
Мартин Новев

Източник: Eric Miller, About.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.