Безплатни онлайн инструменти, които всеки дизайнер трябва да познава

1940
Безплатни онлайн инструменти, които всеки дизайнер трябва да познава
Тези безплатни ресурси ще ви помогнат да управлявате бизнеса си, да съхранявате файлове, да намирате изображения, които не са със запазени авторски права, както и много други.

Когато предложих идеята за тази статия на редактора си, мислех, че ще е лесна задача. Сбърках! Има толкова много хубави, полезни и свободни онлайн инструменти, че се оказа сложно да избера най-добрите от тях.

Генератор на примерен текст

lipsum.com

InDesign, InCopy, and QuarkXPress имат вградени възможности за запълване с произволен текст, но те поставят само параграфи текст (без да се налага да допълнителна обработка.) Освен тях, малко други програми за дизайн могат да генерират примерен текст. Това е причината да използвам Lorem Ipsum Generator. Той е наличен на 32 езика. Lorem Ipsum Generator ще създаде текст с каквато и да било дължина, вие просто трябва да посочите от колко абзаца, думи или знаци имате нужда. Поддържа и български език.

Общност за създаване и споделяне на цветове и палитри

colourlovers.com

kuler.adobe.com

Преди да се появи Adobes Kuler имаше – и все още има – Colour Lovers. Colour Lovers е подобен на Kuler – там можете да създадете, споделите и да дискутирате различни цветови палитри. И двата сайта ви позволяват да създавате палитри от нулата или от качени в сайта изображения и след това да ги обозначавате, споделяте и коментирате, Color Lover предлага по-впечатляваща функционалност.
Второто голямо предимство на Color Lovers е включването на палитри – вие можете не само да създавате и споделяте цветове и палитри, но и модели цветове, много от които са вдъхновени от палитри, споделени в общността. Подобрените възможности за търсене ви позволяват лесно да намерите цветове, палитри и модели, като търсите по различни критерии като нюанс, наситеност, дата, ключови думи и популярност.
Най-голямото предимство на Color Lovers пред Kuler е възможността за изтегляне на палитрите не само в специфичния за Creative Suite Adobe Swatch Exchange (АSE) формат. Разрешено е сваляне като документи за Photoshop, Illustrator илиGIMP, също така HTML файл, описващ цветовете в Web Hex стойности и дори Zip архив. Kuler предлага само ASE формат и така ограничава потенциалните приложения на съдържанието на сайта.
Въпреки че Kuler предлага по-добър интерфейс за смесване на цветовете, допълнителните функции на  Colour Lovers му дават предимство в личната ми класация.

Онлайн срещи, сътрудничество, обмен на документи и одобряване на проекти

acrobat.com

Ако бях написал тази статията миналата година, щеше да ми се наложи да плащам за качествени онлайн инструменти за сътрудничество, потвърждаване на документи и одобрение. Тази година вече има безплатна услуга, която обслужва всички тези нужди и при това се справя много добре. Acrobat.com, представи едновременно с Acrobat 9 четири изключително мощни онлайн инструмента.

buzzword.acrobat.com

В Buzzword можете да създавате текстови документи и да каните други да ги преглеждат и разпространяват. Харесвам Buzzword заради лекотата с която улеснява сътрудничеството с клиенти и партньори. За мен е удобно да създавам списъци с задачи или с въпроси и отговори, които много хора могат да променят по всяко време. Можете да експортирате документи от Buzzword на личния си компютър във формати на различни текстообработващи програми (както и в PDF, разбира се).

acrobat.com/#/connectnow/

ConnectNow е инструмент за онлайн срещи на Acrobat.com. Можете да поканите клиенти, колеги, служители, намиращи се далеч от вас да се срещнат в реално време и да разменят файлове, изображения и да оставят съобщения, докато си комуникират чрез вграден текстов, чат, аудио през компютърен микрофон или телефон и дори видео през уеб камери. Всички тези функции са напълно безплатни и интегрирани в ConnectNow.
Търсите лесен начин да обменяте варианти за одобрение и големи файлове с клиентите без да се безпокоите за размера на прикачените файлове по електронната поща и без да затормозявате клиентите с необходимостта да използват FTP сървър? Всяко безплатно членство в Acrobat.com включва 5GB дисково пространство. Имате достъп до файловете си през всеки интернет браузър, но, което е по-важно, можете във всеки момент да споделите съдържанието му с други. Въпреки, че има услуги за споделяне на файлове с по-голям капацитет, предимството на тази услуга е в добрата интеграция с останалите услуги на Acrobat.com и ясният и интуитивен интерфейс.

acrobat.com/#/cpdf/CreatePDFBegin/

Безплатен бонус към тези услуги е възможността за преобразуване на разнообразни файлови формати в PDF. Ако нямате подходящ софтуер под ръка, качете файла на сайта и свалете готовия PDF.

Управление на проекти

liquidplanner.com

Liquid Planner е онлайн инструмент за управление на проекти, който включва каталогизиране и анализиране на проектите, управление на задачите, разпределяне на ресурсите, важни събития, подредба на приоритетите и задачите с влачене и пускане, интегрирана електронна поща и други комуникационни инструменти, персонализирани табла със съобщения и други функции. Както много подобни услуги, Liquid Planner предлага и платени абонаменти, но безплатното ниво ви осигурява 2GB дисково пространство, до трима членове на екипа и неограничен брой проекти и задачи.

Заплащане

designsalaries.org/calculator.asp

Как разбирате дали ви плащат толкова, колкото заслужавате? Какво е средното заплащане за човек на вашата позиция в организация с подобен размер във вашия град или регион? Заслужава ли си да смените работното си място? Открийте отговорите на тези и други значими въпроси с помощта на извънредно удобния Design Salary Calculator (За съжаление там могат да се сравнява заплащането само в САЩ). Изберете позицията си, типът и размерът организация, клиентската база, която обслужва и местоположението. Ще получите доклад, базиран на информация от AIGA, Aquent и Communication Arts magazine, събирана всяка година от 50 000 души, работещи в областа на дизайна.
За съжаление там могат да се сравнява заплащането само в САЩ, но то несъмнено е интересно като база за сравнение.

Съхраняване на файлове и синхронизация

foldershare.com

Вероятно ще се изненадате да видите услуга на Microsoft в топ-10 на онлайн инструментите, които всеки дизайнер трябва да познава, но аз се кълна в безплатната услуга Windows Live FolderShare  на Microsoft. Тя работи под Windows и Mac. Използвам тази услуга години наред, още преди Microsoft да я купят.
FolderShare е пълноценно решение за синхронизиране на два или повече компютъра. Това може да стане изцяло или само на определени папки. Също така позволява споделяне на документи с определени хора и достъп до файловете на всеки от компютрите от всяко място с интернет връзка.

Настройката е елементарна: създайте безплатна сметка на FolderShare.com; инсталирайте малката програма за Windows или Mac; регистрирайте всеки компютър през софтуера на FolderShare. Компютрите ви автоматично ще се появят в списъка за сигурна връзка. Сега можете да разглеждате и сваляте всеки файл, от всяка от машините през FolderShare.com. Докато компютърът ви е включен, свързан в интернет и с работещ FolderShare клиент на него, ще имате отдалечен достъп до всеки файл. Това през браузър и без да се налага да инсталирате каквото и да било на отдалечената машина.

Отдалеченият достъп на FolderShare е спасявал задника ми повече от веднъж. Случайно по време на представяне или консултация установявам, че имам нужда от нещо от моя постоянно включен компютър вкъщи. Вместо да кажа на клиента “Ще ви го изпратя по електронната поща”, отварям интернет браузър, включвам се в  FolderShare.com и свалям необходимото директно на преносимия си компютър или на този на клиента.
Също толкова ценна функцията е автоматичната синхронизация на файлове между две или повече машини с инсталиран FolderShare софтуер. Изберете папките, които да уеднаквите през FolderShare.com и ги нагласете да се синхронизират автоматично. Това е всичко. Докато компютрите ви работят, онлайн са и на тях работи FolderShare клиента, избраните папки (или цели устройства) могат да се синхронизират една с друга. Аз например, съхранявам по този начин папките, в които пазя библиотеките си с шрифтове, статиите, по които работя, проектите на клиентите и други файлове, които се синхронизират между четири от компютъра, които бих могъл да използвам, за да работя с тези файлове. Независимо дали работя на настолна система или с преносим компютър, в движение, винаги имам последните версии на всичко, от което се нуждая.
Накрая, FolderShare предлага вариант за споделяне на файловете на вашия компютър с други хора. Функцията Shared Libraries позволява да изберете една или повече папки, които да споделите с различни хора като им давате различни права само за преглед на файлове; възможност за добавяне; изтриване и/или промяна на файлове. За разлика от онлайн услугите за споделяне на файлове, те не се копират на сървър на Microsoft. Файловете остават на вашия компютър, достъпът до тях става през сигурна връзка.

Идентификация на шрифтове

myfonts.com/WhatTheFont/

Случвало ли ви се е да имате нужда да идентифицирате мистериозен шрифт, използван в нечие лого или дизайнерски проект? Спестете си часове ровене във програма за управление на шрифтовете или взиране в каталози със спецификации на шрифтове. Начинът е да използвате безплатната услуга за разпознаване на шрифтове – What The Font.  
Качете черно-бяло изображение с прилично качество, което съдържа текст и онлайн услугата ще се постарае да открие кой е шрифта (и да ви предложи опции за купуването му). Разпознаването невинаги е съвършено, но е изненадващо точно за автоматизирана система. Също така можете да поръчате разпознаване от човек, срещу малка такса.

Безплатни снимки

morguefile.com

Списък на безплатните приложения, които всеки дизайнер трябва да знае не може да мине без интернет ресурс за сваляне на снимки. Знам няколко подобни сайта, но Morgue File е добро начало. Съдържа хиляди снимки с висока разделителна способност, които са безплатни както за обществена, така и за търговска употреба.
Търсете снимки или илюстрации по ключова дума, фраза, автор или дата. След това ги свалете – без излишни усложнения. Morgue File дори предлага възможност за организация на сваляните изображения, подобно на комерсиалните сайтове.

От: Pariah Burke, CreativePro.com, със съкращения

Превод: Мартин Новев

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.