Какви ограничения върху торбичките има наложени в различните държави по света?

2221
Какви ограничения върху торбичките има наложени в различните държави по света?

Полиетилен срещу екологичните алтернативи.
Цитираме част от материала, публикуван в сайта на Екстрапак.

САЩ
В няколко американски града, като първият е Сан Франциско бе наложена забрана супермаркетите и дрогериите с повече от определен брой каси да дават не-компостируеми торбички на своите клиенти. Това е направено след проучване, че компостируемите торбички ще подобрят ефективността на системата за събиране на отпадъците. В документите към гражданите относно въвеждането на тази регулация се посочва, че компостируемите торбички не са решение на проблема с боклука, това е проблем на образованието. 

ЕВРОПА
В Европа към момента три страни имат такси върху пластмасовите торбички. Първа през 2001 г.
въведе такса Ирландия, като таксата е върху всички (и компостируемите) торбички. Според еко-министерството употребата на полиетиленови торбички е намаляла с 90%. В същото време, вносът на пластмасови торбички е увеличен от 29,846 тона през 2001 до 31,649 тона през 2006 г. съгласно данни от митницата. Също така е увеличена значително употребата на хартиени торбички и пластмасови чували за боклук (някои супермаркети предлагат чували за боклук на бройка).
Другата стана с такса върху торбичките е Дания, като там таксуването засяга и хартиените торбички, както и други избрани опаковки. Понеже торбичките без дръжки не се таксуват, в Дания е единственото място в света, където се употребяват и пликове без дръжки за носене на покупки.
Третата страна, в която има такси за не-биоразградимите торбички е Малта. В момента там се използват предимно оксо-разградими торбички, като тези от дегрален).
Град Париж забрани полиетиленовите торбички от началото на 2008 г. В момента там се използват предимно оксо-разградими торбички, като тези от дегрален. В цяла Франция не-компостируемите торбички и чували за отпадъци, ще бъдат забранени след 2010 г. Причината за това е програмата за компостиране на битовите отпадъци.
В Италия е имало такса върху полиетиленовите торбички от 1989 г. до 1992 г. през което време Италианското правителство е събрало 250 милиарда лири (около 150 милиона евро). В момента се подготвя забрана по подобие на Франция за некомпостируемите торбички от 2010 г.
Във Великобритания законопроект за таксуване на полиетиленовите торбички не успя да мине на гласуване в парламента. Въпреки това, правителството де договори с водещите търговци да ограничат употребата на полиетиленови торбички с 25% до 2009 г.

Азия
Забрани за употреба на полиетиленови торбички има в Бангладеш, Бутан, два щата на Индия, и някои региони на държавите Пакистан и Непал. Причината е ниската култура на изхвърляне и събиране на отпадъците.
В Тайван имаше забрана между 2002 г. и 2006 г. да се дават полиетиленови торбички безплатно.
Китай планира забрана за тънките полиетиленовите торбички торбички от 1-ви Юни 2008 г. Вероятно това действие е свързано с започващите на 8-ми август Олимпийски Игри в Пекин. Страната е най-големият производител в света на торбички от полиетилен.

Африка
В Южна Африка са забранени тънките полиетиленови торбички.
В Занзибар са забранени всички полиетиленови торбички.
В други африкански страни има дебат за забрана на полиетиленовите торбички.

Австралия
В Австралия от няколко години се води дебат за ограничаване на употребата на пластмасови торбички. Въпреки това решение не е взето, поръчани са детайлни експертизи.

Заключение
В заключение може да се откроят няколко мотива за различните регулации на полиетиленовите торбички по света:
а) забрани с цел решаване на проблема с БОКЛУКА, който е основен мотив в слабо развитите страни (Бангладеш, Бутан, Занзибар);
б) изискване за компостируеми торбички, което помага за решаване на проблема с ОТПАДЪЦИТЕ, който е основен мотив в развитите страни (САЩ, Франция, Италия)
в) събиране на пари, политически дивиденти – Дания, Ирландия, Китай.

Цялата статия тук.
Източник: Екстрапак

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.