Как да убием мастиленоструйната технология преди да е оживяла

1724
Как да убием мастиленоструйната технология преди да е оживяла

Можем да станем свидетели на бързата смърт на тази технология, ако доставчиците и потребителите не променят основно начина, по който правят бизнес. От този текст можете да научите кои са факторите, които могат да убият мастиленоструйните системи

1. Увеличете цените на медиите
Хартиите за мастиленоструен често са с 30-40% по-скъпи от тези за офсет. Повечето производители на хартия създават медии за новите типове печатни машини, но те включват процеси, които оскъпяват производството. В някои случаи върху медиите за мастиленоструен печат се добавя допълнително покритие. Този консуматив също трябва да се вземе предвид.

Предварителната обработка подобрява възпроизвеждането на цветовете. Другата му изключително важна роля е, че подпомага отделянето на мастилото от медията. Само малка част от инкджет машините използват „обикновена” хартия (предназначена за офсетов печат). В зависимост от метода на отчитане, хартията е между 30 и 50% от стойността на поръчката. Увеличете цената й и ще направите този тип печат по-неизгоден. Мастиленоструйната технология трябва да ни предлага качество, близко до офсетовото, на по-ниска цена. Като понижим цената на печата можем да го направим по-конкурентен на електронните медии.

2. Ограничете материалите, върху които може да се печата

Някои системи са подходящи само за печат върху материали без покритие, други са по-добри за хромови хартии. Но само малък брой могат да печатат еднакво добре на двата типа. Някои машини печатат на материали без покритие и имат една или две медии с покритие, разработени специално. Но за момента броят на медиите, подходящи за мастиленоструен печат, е ограничен.

Това се отнасяше и за системите, които печатат с тонер, които първоначално изискваха специални хартии. Днес разнообразието им е значително, но не е същото като при офсетовата технология. Печатът, базиран на тонер, разшири пазарния си дял, когато броят предлагани хартии нарасна. Същото се отнася и за мастиленоструйни печат.

3. Принудете ме да използвам скъпи мастила

Едно от предимствата на мастиленоструйния печат е премахването на пластините. Това значи, че той трябва да е по-евтин от офсетовия печат. Но цените на инкджет мастилата, подобно на тези на тонера, в много случаи не се определят на базата на конкуренция. Вижте настолните принтери, при които цената на мастилото е почти същата като тази на хубавото шампанско. Производителите им продължават да сменят дизайна на пълнителите и да пречат на презареждането им, затова не мога да намеря мастило за принтер, който е само на няколко години.

Мастиленоструйният печат се осъществява почти изцяло чрез печатащи глави и мастило. В много случаи главите също са консуматив, който се подменя след определен период. Потребителите имат нужда от цени на консумативите, които да им позволят да развиват бизнеса си. Просто е: сметките трябва да излизат. Хитрите маркетингови стратегии няма да помогнат. Всички знаем да смятаме.

4. Ще оцелее ли модела с плащана на клик?

Бях първият оператор на първата копирна машина Xerox 914 в Бруклин, Ню Йорк (знам, че сте впечатлени). Бяхме използвали копирна машина ThermFax, която изискваше много усилия, за да направи дори некачествено копие. 914 беше скъпа за времето си и компанията ми каза, че не копира много документи и не може да си позволи машината. Затова Xerox предложиха системата с плащане на клик – всяко копие има определена цена и тя включва тонера и обслужването.

С напредването на времето броят копия прогресивно нарастваше и цената на кликовете се променяше в зависимост от обема. Така се появи бизнес модела, който се предлага от почти всеки доставчик на цифрови преси. Някои предлагат и отделни цени, базирани само на консумативите или обслужването.

Да прескочим до 90-те. За да получат много ниски цени на клик, печатниците избираха опцията за най-висок тираж, която предлагаше най-ниска цена. След това, за да си осигурят този обем, те намалиха цените под изгодните нива. С много фирми на едни и същи ценови нива никой не печелеше. Така, в за едно десетилетие, едноцветният цифров печат създаде и разруши собствения си пазар.

Моделът на офсетовите печатници се е доказал в продължение на десетилетия. Компаниите за производства за мастило се конкурират за да са ви доставчици. Същото правят производителите на хартия. И фирмите по поддръжката. Но мастиленоструйната машина, консумативите и медиите са в тясна връзка, която изисква нов бизнес модел. Днешните лидери в инкджет печата утре ще са загубили позициите си. Пазарът ще е много конкурентен и ще бъдат дадени много обещания. Надявам се да бъдат и спазени.

Автор: Frank Romano, професор в Рочестърския технологичен институт.

Източник: proprint.com.au
Превод: Мартин Новев

Вижте още статии в Помощник.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.