Може ли облачният печат да направи революция в издателския бизнес?*

2079
Може ли облачният печат да направи революция в издателския бизнес?*

Sander Nagtegaal излага възгледите си за облачният печат, отпечатването на цифрова информация като услуга, революцията в издателската дейност и мрежовите услуги.

Публикациите в цифрова форма нарастват с бързи темпове и афинитета на потребителите към консумиране съдържание в реално време не дава признаци на спад. Въпреки това Mathew Ingram от GigaOM наскоро отбеляза, че голяма част от онлайн съдържанието всъщност се губи в неспирния поток от информация. Проблемът е, че физическият отпечатък все още е най-доброто за някои задачи – или някои аудитории.

Неудовлетвореността ми от тази ситуация ме стимулира да създам Peecho – безплатна услуга, която позволява на хората да превърнат цифровото съдържание във физически продукт. Инфраструктурата на Peecho разчита на облачния печат като интегрира възможности за печат в цифровата среда. Подобни услуги предлагат и HubCast, MagCloud, и Shapeways.

Ето пример, в който моделът на облачния печат може да ускори процеса. Големите компании обикновено печатат десетки хиляди годишни доклади и ги изпращат на акционерите, повечето от които ги запращат директно в кофата за боклук или за рециклиране. Какво ще стане, ако компанията изиска акционерите да посочат дали искат електронна или хартиена версия на документа? Тогава тя ще използва мрежа от доставчици на печатни услуги, които да отпечатат екземпляри само за потребителите, които наистина ги четат. Това ще намали загубата на материали, въглеродните емисии от производството и разходите за доставка на физическите копия, да не говорим за пощенските разходи. Заради по-малките тиражи цената на копие е по-голяма, но общите разходи на компанията намаляват. И тъй като повече доставчици на печатни услуги виждат възможностите на облачния печат, цените може би ще намалеят.

В публикувания наскоро Манифест за облачния печат аз твърдя, че облачният печат има уникален потенциал да направи революция в издателския бизнес. Той насърчава тотален разцвет на дигитализацията, като позволява „в някои случаи“ превръщането на цифровата информация в двуизмерни или триизмерни обекти по заявка. Това ще помогне за съхраняване на ценна цифрова информация без вредата на околната среда, нанасяна от масовото производство.

Да разгледаме потенциала на облачния печат да революционализира издателската дейност.

Обмяна на виртуално съдържание за атоми
Употреба на хартия като основно средство за комуникация отива към края си. Например, преди няколко седмици Guardian докладва, че продажбите на Amazon Kindle за пръв път изпреварват печатните версии. Налице е и намаляване на приходите от книгите с твърда подвързия, отчетена от Асоциацията на американските издатели през юни 2012. Експлозивният ръст на цифровото съдържание не предвещава бляскаво бъдеще за печата. Въпреки това част от съдържанието, което се губи в неспирно разрастващият се брой публикации в блогове, статуси, туитове и видеоклипове , може да стане по-трайно и лично чрез печата.

Това е точно типа съдържание, който се нуждае от ангажираността и трайността, които могат да бъдат осигурени само от физическия продукт. Превръщането на персонализираното, висококачествено цифрово съдържание в професионално изработени физически обекти е услуга, чието търсене ще нараства. Или както красноречиво заявява John Bracken: „Докато все по-голяма част от информацията, която използваме, е базирана на битове, възможността да използваме носители, базирани на атоми, ще стане по-привлекателна за някои хора.“

Няколко приложения вече се възползват от този модел, като използват печата, за да печелят от цифровото съдържание. Postagram, Printstagram и Canvaspop са някои от най-простите решения, изградени, за да генерират приходи от снимките на Instagram.

Огромното количество информация в Интернет осигурява на тези компании впечатляващ маркетингов потенциал, но реализацията му не е толкова проста. За момента, превръщането на цифровата информация в физически продукт в никой случай не е масов феномен.

Печатът като услуга
За собствениците на сайтове възможностите за печат трябва просто да работят – като водата от кранчето или електричеството вкъщи. На практика, културните различия между цифровия свят и царството на механичното производство изправя това сътрудничество пред сериозни предизвикателства. В резултат се харчат огромни суми за договаряне и интегриране с един или повече доставчици на печат, международно разширяване на дейността, доставки по целия свят, следене на поръчките и обслужване на клиентите.

Това налага използването на проста инфраструктура, която да позволи превръщането на печата в услуга. Ако получат достъп до професионален печат под формата на услуга, потребителите могат да избегнат цената и сложността на купуване и управление на нужния хардуер, софтуер и процеси.

Защо никой досега не е осъществил тази идея успешно? Едва наскоро печатната индустрия започна да се преориентира от масовото предварително производство към изработване на уникални продукти по заявка. На второ място, свързването на интернет страница към услуга напоследък е много по-лесно с помощта на прости технологии като REST, JSON и JavaScript. Въпреки всичко, най-важната промяна е намалената цена на самата инфраструктура.

Навлезте в облачния печат
Мрежата съдържа много съдържание, но почти нищо от него не отговаря на нужните стандарти за производство: размерите, качеството и пропорциите на документите варират в много широки граници. Авторите на документите не са и чували за неща като управление на цветовете, гръб на книга, наддаване, марки за рязане или индустриални стандарти за печат. Откровено казано, бъркотията е пълна. Превръщането на подобна разнородна онлайн информация в стандартизирани, готови за печат компоненти изисква сериозни възможности за кокмпютърна обработка.

За да се поддържат разходите и изразходваната енергия на разумни нива, съобразени с приходите, се налага системата да може да се съобразява с търсенето. С други думи, да се справи с голямото натоварване на Коледа и ниските нива през януари при адекватни разходи и с минимална консумация на енергия. Системата трябва да е изключително еластична. Облачните изчислителни решения могат да предложат точно това.
И така, печеливш бизнес модел за печат като услуга може да бъде изграден само на основата на автоматично адаптиращо се решение за облачен печат… 

Проблемът с доставчиците
Досега има сериозни стъпки към облачен печат на потребителския пазар. Xerox и Ricoh последваха стъпките на Google CloudPrint  с мобилните си решения за облачен печат, Hewlett-Packard въведоха подобен механизъм с ePrint.

Google CloudPrint

Въпреки това, професионалният облачен печат все още не е масова стока. Само няколко независими играча – Hubcast, MagCloud, Shapeways и собствената ми компания са се осмелили да навлязат в тази територия и да предложат професионални двуизмерни и тримерни продукти по заявка, произведени на базата на мрежово съдържание чрез мрежа доставчици на печат.

Облачният печат ще направи революция в издателската дейност
Потенциалът на облачния печат да революционализира издателската дейност не трябва да се подценява. Сайтовете, приложенията и игрите могат да бъдат поддържани от обща система за облачен печат, която осигурява достъп до професионални производители на печатни продукти. Така печатът по заявка ще се превърне в масова стока, а разходите и сложността на процес ще намалеят.

Чрез осигуряване на екологичен печат по заявка доставчиците на облачен печат могат да подкрепят глобалната тенденция от преминаване към масово производство на хартиени продукти към цялостна дигитализация, която ще осигури стабилност в индустрията.

*заглавието е на printguide.info

Автор: Sander Nagtegaal

Източник: gigaom.com
Превод: Мартин Новев

Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.