Мострен брандинг – един по-различен поглед

2180
Мострен брандинг – един по-различен поглед

Колко често си задавате въпроса как е най-добре да представите своя продукт? Дали да отпечатате рекламни брошури, където да обясните подробно преимуществата на своите изделия? Или може би да напишете статия в някое специализирано издание? Естествено мога да продължа с примерите до безкрайност, но все пак да не забравяме старата максима : „око да види – ръка да пипне”. Да, клиента винаги подхожда скептично към нови продукти. Повечето клиенти са свикнали да използват едни и същи продукти с години. За съжаление това е самата истина – трудно бихте могли да убедите клиента да изпробва нещо ново. Особено ако не може да опита пробно даден продукт, това се оказва мисия невъзможна.

Много от клиентите ви предполагам са се съветвали по какъв начин да представят своите продукти. Особено когато стигнете до решението, че клиента иска да изпробва. И ето, след взетото решение вече сте си направили мостри и идва отново въпроса – а сега как ще ги изпратим до клиента? Лесна на пръв поглед задача –ще ги вложите в някое издание с голям тираж и читатели. Добре, но запитвали ли сте се как да закрепите тези мостри за да не изпаднат и най-вече да стигнат невредими до клиентите ви?

През годините полиграфическата индустрия използваше какви ли не способи – опаковане на списанията в пликове, опаковане чрез термосвиваеми опаковки. Е да, но ако самото издание няма практика да се опакова, тогава вие трябва да платите този допълнителен разход за целия тираж.  Да се опакова голям тираж с термо-опаковка не излиза никак евтино, особено ако отчетете и забавянето, тъй като скоростта на опаковане все пак е ограничена. А какво ли ще направите ако искате освен мострата да имате допълнително рекламно присъствие на дадена страница или корица , а искате мострата да е на това точно определено място и да не се размества? На пръв поглед лесна задача – та нали съществуват пистолетите за топло лепене. А всъщност задавали ли сте си въпроса колко много време ще ви отнеме този процес? Знаете ли, че залепването не винаги е качествено – ако не сте задали правилна температурата тогава със сигурност ще срещнете редица проблеми. Повярвайте, това е толкова досадно – особено ако се касае за прозрачни мостри и лепилото под тях не е напълно прозрачно а жълтее и точката се е разтекла.

Друг проблем е, че много често вие разполагате с различни мостри и се налага да се правят опити по настройка на дебелината на лепилото и на неговата якост, за да сте сигурни, че мострата ви няма да изпадне, особено ако тя е с по-големи размери или е по-тежка. А и клиентите си искат мострата невредима, а не откъсната с твърд слой лепило, мастило и хартия. Едва ли някои издател на луксозно издание би се съгласил мострите ви да повредят страниците на изданието, над което се  е трудил цял месец.

Почти се отказахте от идеята за мострите? Не, не бързайте. Сега ще ви споделя няколко начина да решите този проблем.

Лепилните точки – познато или не съвсем?
Лепилните точки на база топлотопими адхезиви са добро решение за закрепване на вашите мостри, независимо от техния вид. Тук е мястото да докажем това твърдение като изброим някои от техните особености:

– предлагат се в различни разфасовки;
При голям тираж можете да си поръчате различен брой диспенсери, така че да ангажирате целия персонал в книговезкия цех. Едва ли разполагате  със сто пистолета за лепене – а и дори да разполагате представете си какъв хаос би настанал. Освен това те ви спестяват неудобството да се нагласяте температура и да чакате. А и точките лесно се пренасят и можете да лепите изделията където желаете;

– те са напълно прозрачни;
Дори да разполагате с прозрачна мостра можете да ги използвате без никакво притеснение. Обикновено, точките които се използват са с перфектно кръгла форма. Самото  производство на точките позволява освен кръгли да има квадратни и овални. Нашето наблюдение е, че повечето клиенти предпочитат кръглите точки и овалните точки с по-удължена форма.

– овалните точки са особено полезни когато имате по-големи мостри;
Разбира се при по-тежки форми без проблем можете да използвате и няколко точки. Те са  с достатъчно достъпна цена.

– нанасят  се лесно;
Не забравяйте правилото да не докосвате точките с ръце за да не влошите тяхната сила на закрепване. Не е необходимо усилие за тяхното отлепяне. Просто притиснете бързо и силно мострата върху нея и готово- вече можете да я залепите където желаете.

– не са токсични;
Без притеснение можете да ги използвате при мостри от хранителни продукти. Това е едно от основните изисквания към лепилните точки – да бъдат безопасни. Така можете да сте сигурни, че дори да бъде погълната по невнимание някоя от тях не би имало нежелани реакции.

– могат да се използват при минусови температури;
Смело можете да използвате лепилните точки при продукти, които се налага да бъдат замразени и след това отново размразени. При направени изпитвания с мостри не се забелязват проблеми, причинени от конденз – точката отново ще държи здраво, въпреки, че се е омокрила и е била при минусови температури. Единственото условие тук е, да нанесете точките при стайна температура, а едва след това да замразите изделията. В противен случай не би могло да се гарантира колко ефективно е скрепването.
           
– можете само да определите силата на закрепване;
Лепилните точки, които се предлагат на пазара са в няколко различни диапазона по отношение силата на скрепване, така че лесно можете да прецените коя сила е най-подходяща за вас. Повечето клиенти в полиграфическата индустрия предпочитат да използват средната сила, когато се касае за мостри за списания.
Ако се касае за закрепване на стикер, тогава за предпочитане е използване на точки с най-ниска сила на закрепване, предвид повърхността на стикерната хартия. Поне това са доказали тестовете, проведени от нас.

Велкро – екзотика в рекламата или практично решение?
През 1941, Джордж де Мeстрал забелязал завръщайки се от утринна разходка, че по козината на неговото куче са се заплели цветове на планински магарешки бодил. Той установил, че е много трудно те са бъдат отстранени дори и от неговото облекло.

Заинтригуван и осъзнавайки потенциала на тази концепция като средство за затваряне, той отделил десетилетие за да открие точния материал, който ще има съответните характеристики и машината за неговото производство.

Произлизащо от първите срички на френските думи „velour” (loop-примка) и “crochet” (hook – кукичка), търговското име VELCRO® от 1959 година е олицетворение на продукти, които улесняват затварянето и прикрепянето в световен мащаб.

А знаете ли, че няма понятието „велкро” няма материално изражение, а е по-скоро само и единствено търговско наименование, което ви гарантира, че сте купили качествени самозалепващи се продукти.

Вероятно използването на велкро продукти за закрепване на мостри  е последното, което би ви хрумнало. Повечето от вас свързват думата единствено с използването на велкро материали при текстилната индустрия. На пазара вече могат да бъдат открити велкро продукти, които не са екзотични, а по-скоро практични. Ето ви и пример. Представете си, че трябва да закрепите мостра в каталог, но желаете дадения еталон да може да се отделя и отново да се закрепва, при това многократно. Ако искате да направите това по достатъчно ефектен начин, тогава можете да използвате готови щанцовани велкро продукти.

Те са с достатъчно нисък профил и не биха допринесли за увеличаване на обема на каталога. Имат нанесен лепилен слой и не се налага да напасвате мострата върху страницата. Тези продукти се наричат велкро овали. С тяхното използване нанасяте само една а не две отделни части. Имат висок жизнен цикъл на отваряне  и затваряне. Тези овали се различават съществено от познатите ви обикновени hook и loop монети.

Разбира се самозалепващите монети също са вариант за закрепване на даден продукт, но те имат далеч по-висок профил на затваряне. Освен това тяхната структура е коренно различна от тази на велкро овалите.

В световен мащаб е доста разпространено използването на такъв тип продукти не само за мостри, а така също и при изработване на папки, визитници, презентационни материали, календари, макети.  Не бива да се ограничавате единствено до използването на велкро овалите – предлагат се различни съчетания от hook и loop елементи – както от тъкан, така и от нетъкан текстил, а така също и изцяло полимерни велкро продукти, чийто жизнен цикъл е практически безкраен.

Съществуват множество по вид продукти познати с названието велкро, а предлаганото разнообразие е доста голямо що се отнася за това дали те са с адхезивен гръб и какъв е вида на адхезива. Спрямо приложението можете да изберете и типа на адхезива.

Полимерните велкро продукти са изцяло прозрачни и могат да се съчетават дори с текстилни елементи, така че можете да изберете най-подходящото решение за вас самите. Те могат да се открият както под формата на роли с различна дължина и лепилен слой, така също и като щанцовани елементи.

Лепилни дискове – „прозрачната” алтернатива
Лепилните дискове все още не са толкова разпространени за закрепване на мостри, но в последните години тази индустрия набира все по-голямо темпо. Те имат редица преимущества.
Да започнем с факта, че се предлагат в много стандартни размери. По този начин не е нужно да се ограничавате. Съобразно мострата, можете да изберете най-подходящия за целта размер. Освен това, те се предлагат с перфорация. Това не оскъпява цената, а ако някой твърди обратното – значи спекулира с вашето доверие. На практика можете да развихрите въображението си още повече. Не се колебайте да отпечатате своето послание върху диска. Така рекламата ще бъде още по-ефективна. Тук вече става ясно, че ще оскъпите изделието, но при големи тиражи това е една съвсем оправдана инвестиция.
Лепилните дискове можете да използвате по различен начин. В западна Европа те масово се използват от производителите на опаковки за фармацевтичната и козметична индустрия. Служат за сигурно затваряне на опаковките и не позволяват продукта да изпадне поради отваряне на кутията.

Големите издателства също използват лепилни дискове за защита на своите книги от отваряне и за по-атрактивен външен вид. Тук вече задължително се използват дискове с перфорация, като това се прави за да не се нарани корицата при отлепяне на диска. Дисковете са алтернатива за защита и при производството на големите музикални звукозаписни компании.
Със сигурност този продукт заслужава вашето внимание, тъй като е евтина алтернатива за закрепване и защита на вашите мостри и продукти. А и да не забравяме, че те се залепват върху почти всякаква повърхност – независимо дали използвате хартия, картон, полимерен филм, пластмаса, метал, дърво.
    
Най-хубавото е, че можете да развихрите въображението си и да бъдете креативни. А това винаги ще допринесе за това да изненадате своите клиенти приятно и да представите даден продукт по неповторим начин.

Статията написа: инж.  Радостина Тасева – Управител Гетина ЕООД

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.