10 съвета за създаване на фирмено лого

603
10 съвета за създаване на фирмено лого

Създаването на фирмено лого е една от важните стъпки в началния етап от развитието на всяка една фирма. То може да спомогне за създаване на професионален имидж на организацията, който да е отличава от конкурентите.

За съжаление не всяка организация може да си позволи да има за служител известен графичен дизайнер. Дори проекта да бъде предоставен за изпълнение на дизайнерско студио е необходимо макар и минимално ниво на контрол върху процеса.

Следващите 10 съвета ще ви помогнат да се ориентирате правилно в ситуацията по създаване на вашето фирмено лого.

Придържайте се към опростения дизайн
Това е може би най-добрия съвет. Сложният дизайн, не само че ще направи логото трудно за изработка, но и трудно ще привлече вниманието на аудиторията. Фирменото лого е първото нещо, което потенциалните клиенти виждат. За краткото време, през което, потенциалния клиент вижда вашето лого, нямате възможност да изрецитирате целия бизнес план на организацията. Затова е необходимо то да привлича и въздейства на аудиторията.
Опростеният и въздействащ дизайн обаче, не е нещо, което е твърде лесно постижимо. Границата между опростен дизайн и консервативен и скучен дизайн понякога е много тънка, затова ползването на професионални дизайнери е препоръчително.

Привлечете вниманието на аудиторията
Фирменото лого освен всичко останало е необходимо да успее да привлече и задържи макар и за кратко време вниманието на аудиторията. За целта е необходимо да се наблегне на графичната чест на оформлението като е добре да има съвсем малко или никакъв текст. По този начин ще се даде възможност на хората сами да разкрият смисъла на логото, което ще остави у тях траен и интересен спомен.
Все пак не трябва да се изпада в крайности. Лого с твърде абстрактен дизайн няма да успее да предаде посланието, което е заложено в него.

Дълговечност на логото – мислете в перспектива
Добре би било да помислите в перспектива, когато създавате фирмено лого. Естествено невъзможно е да се види бъдещето, но е добре, ако имате макар и най-обща представа, къде ще се намира компанията ви и какви продукти и услуги ще предлага в дългосрочен план да речем след 10-15 години. Дори най-големите компании правят промени по логата си на пероиод от 15 години, но често промените са съвсем минимални, така че да отразяват настъпилите промени, но същевременно да спазват линията на общата визия.
При по-малките новосъздадени компании няма да е фатално, ако се наложи логото да бъде изцяло променено след няколко години в зависимост от новата насока на развитие на фирмата. Въпреки това обаче, е добре при създаване на дизайна да се помисли и за бъдещето.

Векторният вариант на изпълнение е по-добър
Използването на детайлни илюстрации или 3D ефекти при създаване на лого е примамливо, но в случая няма да ви послужи добре. Използването на чисти и ясно очертани линии и малък брой цветове е много по-ефективно отколкото многотонови илюстрации и 3D ефекти. Добре изчертаното векторно лого ще ви даде контраст и баланс на композицията, така необходими при дизайна.

Приспособимост – бъдете готови да променяте
Дизайнът на логото трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да може да отразява различните бизнес ситуации. В случай, че дизайнът е твърде специфичен може да се сблъскате с доста затруднения на различните пазари.
Най-общо казано, добър вариант за малка новосъздадена фирма е да създаде едновременно логотип и илюстрация. Това би позволило да се използва както само илюстрацията или логотипа, така и комбинация от двете, което позволява по-голяма гъвкавост в различните ситуации.

Направете логото си лесно за помнене
Използването на прости линии и форми ще спомогне за това аудиторията лесно да запомни логото ви. Добър начин да тествате дали сте постигнали желания резултат е да покажете логото си на приятел и седмица след това да го помолите да го възпроизведе. Добрият дизайн се базира на лесни за помнене елементи и форми.

Взаимовръзка – не забравяйте продуктите и услугите
Добре е да имате лого, което се помни лесно, но не забравяйте, че то трябва да дава графичния облик на вашия бизнес. Добре би било Формите и линиите, които са използвани по някакъв начин да напомнят за стоките и услугите, които предлагате.

Внимателно подберете цветовете
Цветовете играят основно роля в дизайна и могат да предизвикат различни усещания и емоции. Различните интерпретации на цветовете могат да зависят от възрастта, пола културните и демографски фактори. Поради тези причини подбора на цветовете за вашето лого трябва да бъде направен много внимателно в зависимост от целевия ви пазар.
Опитайте се да редуцирате използваните цветове до два или три. Повечето цветове биха оскъпили продукцията и биха е направили трудна за изпълнение. Интересна идея е използването на различни групи цветове в зависимост от различните пазарни сегменти, на които оперирате.

Ключът е в уникалността
Въз основа на логото вашата компания трябва да бъде ясно различима от конкурентите в бранша. За целта е необходимо внимателно да проучите вашия отрасъл и целеви пазар преди да се спрете на конкретен дизайн. Нужно е да знаете и вземете под внимание общия графичен стил на бранша, но също да сте сигурни че не копирате нечие чуждо лого.

Многообхватност
Една от най-отличителните черти на добрия дизайн е многообхватноста. В крайна сметка вашето желание се свежда до това с един графичен символ на различни материали и медии да се идентифицира компанията ви. Имайте предвид, че в повечето случаи дизайна на логото е подходящ за уеб реклама и билбордове, но когато бъде поставен върху химикал или чаша за кафе, илюстрацията или буквите стават нечетими. Хубаво е логото ви да изглежда добре и в черно-бял вариант.

Често срещано явление за новосъздадените фирми е наличието на фирмено лого на вратата на офиса им например, но не и на уебсайта им. Ако искате да създадете силна търговска марка с добра познаваемост сред потребителите, едно от необходимите условия е логото ви да присъства на всички фирмени материали.

Източник: designertoday.com
Превод: Пламен Димитров

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.