Mike Ferrari – въпроси и отговори за дигиталния печат на опаковки

3624
Mike Ferrari – въпроси и отговори за дигиталния печат на опаковки

опаковки бутилки

 

Mike Ferrari е добре познато име в света на управлението на големи търговски брандове. Преди да основе своята собствена компания Ferrari Innovation Solutions, той 32 години е заемал ключова ръководна длъжност в Procter & Gamble.

Отдаден е на разработването на стратегически иновации в областта на цифровия печат на опаковки. На Drupa 2012 изигра ключова роля в подпомагането на няколко компании за навлизането им в нови търговски територии. Автор е и на няколко патента. В неговия личен сайт са достъпни серия интервюта, от които сме подбрали най-интересните въпроси и отговори, показващи тенденциите в света на дигиталния печат на опаковки:

Въпрос: Кое е водещото в иновациите при опаковките?
Ferrari: На първо място бих посочил масовата персонализация, която вече се наблюдава при хиладия марки в световен мащаб. Компаниите се насочват към все по-малки сегменти на пазарите и разделяне на потребителите на различни подгрупи. Пример за това е брандът за вкусове към електронни цигари eVo. Компанията разработва 120 различни визии за общо 250 000 опаковки, разделени по вкусове, размери и други компоненти, по които може да бъде сегментиран техният продукт. За отпечатването е използвана пуснатата през 2014-та година HP Indigo 30000 с формат В2.

Въпрос: Какво ще оказва влияние в бъдеще?
Ferrari: Най-важна ще бъде смяната на поколенията. Всеки под 35 години е силно привързан към дигиталния свят. Ето защо в продуктовия маркетинг ще се налага цифровото влияние. Всяка опаковка трябва да бъде обвързана с цифрово съдържание. Цифровите технологии ще позволяват все по-лесното тестване на нагласите с много по-малък риск за производителите.

Въпрос: Какви вдъхновяващи примери на опаковки, изработени чрез цифров печат бихте могъл да посочите?
Ferrari: На първо място бих посочил кампаниятна на бисквити Oreo, които предложиха на потребителите да персонализират опаковките за Коледа. В Белгия Brouwerij Martens стартира директен дигитален печат върху бирени бутилки с възможност за добавена реалност – при сканиране на бутилката се зареждат видео клипове. В началото на 2016 година Coca Cola стартира кампания “It’s mine” за феновете на диетичната версия на напитката. За целта е използван софтуерът HP Mosaic, на който компанията се доверява не за първи път. Големи компании като Heineken, Nutella, Lindt и други също залагат на използването на персонализирана информация, като име и снимка на потребителя. Разбира се подобни продукти се продават на по-висока цена, но правят и продуктите по-привлекателни.

 

опаковки бутилки персонализация

Въпрос: Как дигиталният печат ще преодолее проблема с по-високите разходи за печат?
Ferrari: Тук фокусът пада върху добавянето на стойност към продуктите на самия бранд. Не толкова важна е цената на бройка, колкото цялостната икономия от избора на тази технология. Хубавото при дигиталния печат е, че почти напълно елеминира необходимостта от макалатури, а самият работен поток е много по-улеснен и бърз. Само се замислете дали някога ще си купите iPhone, защото се продава на по-ниска цена, отколкото конкурентите или ще го изберете заради неговите предимства. Същото е и при отпечатаните чрез дигитален печат опаковки.

Въпрос: Как новите потребителски нагласи ще се отразят на самите брандове?
Ferrari: Брандовете са изправени пред нови предизвикателства, тъй като потребителите имат много начини за избор по пътя, който да поемат по време на самата покупка – чрез търговци на дребно, онлайн магазини, социални медии, телефон и други. Това означава, че търговските марки трябва да са на всяко едно място, при това по подходящ и ангажиращ потребителя начин.

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: www.mike-ferrari.com

Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/