myPANTONE™ X-Ref – когато става въпрос за пари и бърза реакция

2167
myPANTONE™ X-Ref  – когато става въпрос за пари и бърза реакция

myPANTONE™ X-Ref – конвертор между различните Pantone скали. Един интересен онлайн инструмент на Pantone, който може би не всеки от вас знае.

За да потърся този инструмент ме провокира запитване на наш клиент, който притежаваше Pantone FHI (Pantone Fashion Home Interior), но беше получил от техен партньор от Австрия заявка за изпълнение на продукт по избран цвят от Pantone Formula Guide. Конкретното питане беше как при зададен цвят от Formula Gude Coated (печатарска скала, офсет, флексо  и дигитален), да се намери най-близкия цвят от FHI (основно използвана за интериор и печат върху текстил), защото нашия клиент притежава само FHI за сравнение.

Търсеше се някакъв „конвертор“ в електронен вид между двете скали, за да може в някакво приближение изпълнителя (нашия клиент) да си визуализира цвят в притежаваната от него FHI. Ежедневно правя подобни консултации на наши клиенти притежаващи Pantone скали закупени от нашия онлайн магазин за специализирани продукти за печатари и предпечатари.

Разбира се, конкретния случай се оказа далеч по-сложен, с повече неизвестни и решението, което предложих няма нищо общо с конкретния конвертор, но определено за пръв път си зададох въпроса съществува ли конвертор между различните Pantone скали (системи), който да може да покаже в приближение връзката между цветове от различните системи.

Със сигурност е трудно да се отговори, когато в уравнението са включени медия, осветление, LAB и пр., но когато клиентът е казал цвят „около“ този, който е задал и срокът за изпълнение е по-важен, то да, такъв инструмент за бързо решение има на сайта на Pantone и се нарича myPANTONE™ X-Ref.

pantone.com/color-intelligence/color-education/x-ref

В нашия пример става въпрос за багрене на текстил и шиене с конци, при който беше зададен за изпълнение референтен цвят Pantone 186C, а нашия клиент притежаващ Pantone FHI искаше да види най-близкия цвят в неговата FHI скала отговарящ на мострения. Използвахме онлайн конвертора myPANTONE™ X-Ref и примерът показва, че дори при използването на му, резултата визуално има съществена разлика в еквивалента, който се предлага, а именно в случая цвета Pantone 19-1664 TCX (хора с опит виждат такава разлика, вижте снимката), но поне изпълнителят може с приближение да избере цвят в напечатана скала, която притежава.

След използване на инструмента и предложения цвят, нашия клиент вече има мостра, на която да се позове при избора на текстил, конец, мастило или багрило.

 

конвертор Pantone

 

Разбира се, може да изпаднете в друга ситуация да конвертирате между различните Pantone Formula Guide, Pantone Fashion Home Interior, Pantone Bridge, Pantone CYMK и др. в различните им версии върху хартия, полиестер памук и пр. Подобен конвертор може да бъде полезен на всички, които се занимават с печат, включително офсетов, дигитален, ситопечат, дълбок и флексопечат и др.  Бъдете внимателни! Предложените съвпадения са строго приблизителни.

Много внимателно прочетете следните редове:
Използвайте този инструмент само като някаква отправна точка. Въпреки, че изчислеянията в този конвертор са направени с помоща на спектрални измервания при контролирано осветление на медии, то Pantone горещо препоръчва да използвате само текущите стандарти при избора на цветове и това конвертиране на цветовете да е само ориентировъчно. По-добре е да използвате визуални съвпадения на цветовете между правилните Pantone скали, отново при подходящо осветление.

Вижте още онлайн инструмент на Pantone, с който да разберете в коя точно скала се намира подадения към вас Pantone цвят от клиента. Find a Pantone.

Онлайн магазин за Pantone скали.

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.