Спектрофотометър за контрол на печата X-Rite eXact и възможности за надграждане и интеграция

7281
Спектрофотометър за контрол на печата X-Rite eXact и възможности за надграждане и интеграция

X-Rite eXact е един от най-разпространените спектрофотометри на пазара с повече от 40,000 инсталации и е незаменим инструмент за всяка печатница или производство, което работи с мастила и печатни материали.

 

X-Rite eXact

 

Качеството на печат е една от основните цели на производството и съответно една от основните теми за спорове, проблеми и излишни разходи. Случвало ли ви се е да попадате в някоя от тези ситуации

 • Вашите печатари нямат информация какви са изискванията и очакванията на клиента за качество и съответно печатат без забележка, но поръчката се рекламира заради неточни цветове
 • По време на печат виждате, че печатът не се получава, но печатарите не могат да коригират бързо и точно печата за да постигнат нужните цветове
 • Установявате, че имате разминаване в качеството чак когато поръчката стигне до вашия клиент

Това са стандартни печатни проблеми за почти всяка печатница, която няма процес за контрол на качеството на печат и съответните уреди за това. Тук на помощ идва X-Rite и един от най-продаваните уреди в света X-Rite eXact.

X-Rite Exact – идеалният уред за контрол на цветовете

eXact е един от най-продаваните уреди в света и еднакво популярен както в печатници, така и в собственици на марки, които изискват да имат контрол над процеса и възможност за комуникация и управление на цветовете с които работят.

С eXact можете да измервате и контролирате CMYK и спот цветове спрямо зададени цветови цели или стандартни библиотеки на известни цветови системи като Pantone. Целта е да получите напълно самостоятелно решение за контрол на качеството на целия процес от получаване на материали, през реалния офсетов или флексо печат до крайния продукт.

Уредът е лек и удобен и се доставя с вградена калибрационна плочка и интуитивен интерфейс чувствителен на докосване. Калибрационната плочка дава възможност уреда да се калибрира автоматично всеки път когато не се използва, което го прави един от най-надеждните инструменти на пазара. Някои от моделите се предлагат с Bluetooth модул, който ви позволява да ги свързвате с компютър без кабел и директно да обработвате получените измервания.

Уредът се предлага в няколко варианта, които са разделени в три основни групи базирани на основния eXact

 • Денситометри, за контрол на плътността на цветовете
 • Спектрофотометри за спектрално измерване на цветове и материали
 • Спектрофотометри за автоматично измерване на печатни листи

Интересното е, че почти във всички случаи можете да закупите даден модел eXact и да направите ъпгрейд към по-горен модел в последствие.

Денситометри за измерване на плътност

eXact се предлага в два модела за денситометрични измервания, а именно eXact Basic и eXact Basic Plus.

eXact Basic е денситометър създаден предимно за CMYK печат. Дава възможност за измерване на плътност, нарастване на точката и размер на точката за да се намали рискът от нужда от препечатване на поръчки. Виж продукта>

eXact Basic Plus включва всичко, което можете да намерите в Basic, но добавя възможността да се измерва презастъпване (наддаване, trapping), крива на печат и предоставя изглед на тенденция. Също така може да измерва плътности и да ги сравнява с предварително дефинирани “pass” / “fail” стойности. Виж продукта>

Денситометрите eXact са страхотна инвестиция, защото идват напълно готови за последващ ъпгрейд към някой от моделите спектрофотометър. Така функциите могат да се разширяват с разширяването на вашия бизнес или модел на вашата програма за цветово управление.

Ръчни спектрофотометри

eXact Standard спектрофотометър за печатници и фирми, които произвеждат или работят с опаковки, които искат да валидират както CMYK, така и спот цветове на хартия и картон. Основните предимства на уреда са вградените системи за висококачествено измерване и работа с индустриални стандарти като G7, PSO и Japan Color, както и функцията Best Match, която дава ясни насоки за постигането на целите в случай на измерена разлика. Виж продукта>

eXact Advanced предоставя най-високото ниво на възможности и измервания и е подходящ както за контрол на печата, така и за използване в лаборатории, стаи за формулиране на мастила и други. Включва всички функции на Standard, като добавя и някои специфични колориметрични функции, с които да можете да измервате и оценявате мастила и хартии преди, по време на и след печат. Виж продукта>

Advanced е един от препоръчителните уреди за комбинация със системата за формулиране на мастила X-Rite Ink Formulation, с която можете сами да формулирате своите цветове по системата на Pantone или директно спрямо цветови цели.

И двата модела спектрофотометър могат да работят с PantoneLive и X-Rite Netprofiler.

 • PantoneLive е онлайн библиотека в която се съдържат дигитални цели за печат на някои основни видове материали, като картон, велпапе и някои прозрачни материали. Те могат да бъдат използвани както от дизайнери, така и от печатницата за да се дефинират правилни цели и очаквания за различните видове печат
 • NetProfiler е софтуер на X-Rite за калибрация на уреди, с който можете сами да калибрирате вашия уред. Измервате калибрационната карта на X-Rite, измерването отива на централен сървър на производителя и получавате калибрационен профил, който гарантира, че вашият уред ще работи в идеални производствени граници

Възможности за автоматизация с eXact

eXact е толкова добър и функционален, че практически е почти “универсален” спектрофотометър за различни приложения. Представяме ви две от по-интересните приложения за автоматично измерване.

eXact Scan
Това е конфигурация на eXact в която можете да използвате уреда като сканиращо устройство – вместо да спирате да измервате всеки цвят един по един, можете да “плъзнете” уреда с постоянна скорост по цялата скала и уредът ще я измери цялостно автоматично. Това е много удобно ако уредът ще се използва предимно за контрол чрез измерване на скали.

 

 

eXact Auto-Scan
Най-високото ниво на автоматизация е eXact Auto-Scan в комбинация със софтуера PrintFlow. Тази система позволява на почти всички машини, независимо от тяхната възраст марка и модел да се добави система за автоматично намастиляване (Closed Loop Ink Management). Виж продукта>

Exact Auto-Scan представлява уред eXact монтиран на релса за автоматично водене, което позволява да се измерват автоматично печатни скали независимо къде са на листа.

В комбинация със софтуера за затворен цикъл на управление на намастиляването по време на печат PrintFlow DC може да се създаде профил за намастиляване и да се коригира в реално време по време на печат. Фирмата предлага контролери за почти всички модели машини от много различни поколения и години на производство. Всъщност комбинацията е толкова добра, че често заменя и вградените системи на някои от най-новите модели машини.

Допълнително удобство е, че спектрофотометърът eXact може да се вземе от релсата и да се използва като стандартен спектрофотометър офлайн и после отново да се използва за автоматично измерване. По този начин инвестирате в уред, който може да покрие почти всички ваши нужди.

eXact Best Match

Best Match е вградена функция в eXact Standard и eXact Advanced, която помага на печатарите да постигнат бързо и лесно даден цвят по време на печат, променяйки само плътността на мастилото.

 

eXact Best Match

 

Често печатарите се срещат с дилема когато видят, че даден цвят не е това, което трябва да бъде – може ли да бъде постигнат чрез корекция на машината и какво точно трябва да се коригира или трябва да се смени цвят или да се върне в предпечата.

Best Match показва следните неща:

 • Целта, която искате постигнете
 • Стойностите на измерването, което сте направили и с колко се различава от целта като deltaE
 • Препоръка за промяна на плътността
 • Очакваната разлика спрямо целта, която можете да очаквате след промяна плътността спрямо целта, която искате да постигнете.

От една страна операторът може много лесно да направи корекция без да трябва да взема решение кое точно следва да се промени. От друга страна може лесно да види, че например дадена корекция няма да доведе до желания резултат и може направо да спре поръчката и да поиска нов цвят или да се върне за корекция в предпечата.

Разгледай функцията BestMatch на X-Rite

XP вариация на спектрофотометър

Когато измервате прозрачни материали като фолио с уред 45/0 каквато е серията eXact, може да получите интерференция в зависимост от посоката в която поставяте уреда спрямо посоката на екструзия на материала.

Затова eXact Standard и eXact Advanced могат да бъдат закупени в XP вариация, която добавя малки подобрения, които да ги направят напълно подходящи за измерване на гъвкави и прозрачни материали, включително ламинирани и основни фолиа.

Уредите на X-Rite са се доказали като една от най-добрите инвестиции, които печатницата може да направи за да стандартизира и подобри своето качество. Освен, че са много функционални уредите са с интуитивен интерфейс, който ги прави много подходящи за различни приложения и не се изисква сложно и дълго обучение.

Как да закупите eXact за вашето производство

Най-бързият и лесен разбира се е да се свържете с нас. Тогава ще имаме възможност да ви помогнем да изберете своя най-подходящ уред, както и да изберете подходяща апертура и други технически специфики.

В същото време е добре да знаете следните неща

 1. X-Rite предлагат програма за замяна на стари уреди. Ако имате уред на X-Rite, GretahMagbeth или друг производител можете да получите намаление от цената на нов уред. За да разберете дали вашият уред се квалифицира за тази програма трябва да ни изпратите информация за него, сериен номер и какво е неговото състояние
 2. Предлагат се различни програми за покритие на уреда, които могат да разширят гаранцията или да се използват след нейното изтичане. Тези покрития имат различен обхват, например ремонт на уреда дори при изпускане или удар, заместващ уред по време на ремонта и други

Затова най-добрият вариант да получите реална цена за конкретната ситуация на вашето производство да ни изпратите запитване и нашият екип ще ви даде цялата нужна информация за да вземете информирано решение

За X-Rite
X-Rite е лидер в производството на инструменти и уреди за измерване и контрол на цветовете и компанията е станала нарицателно за точност на измерванията и интеграция с различни софтуери и процеси.

За ГЕД
Гед предлага голямо портфолио от продукти и готови решения, които да ви помогнат да стандартизирате своите процеси и да постигате възможно най-доброто качество, което позволява вашето производство. Освен продукти ГЕД разполага с опитни специалисти, които могат да ви съдействат за постигане на конкретни цели или получаването на най-доброто от вашите продукти.

За контакт
Уебсайт: printing.gedbg.com
Телефон: 02 80 61 264
E-mail: sales@gedbg.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.