Тест на Konica Minolta Bizhub Press C1070

12016
Тест на Konica Minolta Bizhub Press C1070

Преди да споделя резултатите от теста искам да разясня новата идентификация в имената на машините от тази нова серия дигитални печатни машини на Konica Minolta.

Серията 1070/1060 замества предишната серия C7000 и C6000. Разликата във версиите PRESS и PRO е тази, че при тях могат да се добавят различни по възможности довършителни модули. При PRESS моделите могат да бъдат добавяни професионални модули за довършителни процеси, а при версията PRO модулите за довършителните процеси са с по-скромни възможности. Можете да срещнете модел с буквата „P“ в края на наименованието. Това означава, че при него липсва скенер.

 

Тест на Konica Minolta Bizhub Press C1070

Пълното наименование на дигиталната печатна машина, която тествахме е Konica Minolta Bizhub PRESS C1070 и беше оборудвана с LU-202 разширена касета за хартия, RU-509 модул за изправяне на хартията и вграден денситометър, PB-503 автоматична лепачка за книжки до 3см гръб, IC-602 контролер Коника Минолта.

Тъй като моделът Bizhub Press C1070 е пряк наследник на bizhub PRESS C7000, който вече сме тествали, при описанието на теста често ще сравняваме двете дигитални печатни машини.

Основните цели на теста са:

 • управление на машината
 • производителност
 • качество на печат
 • печат върху различни медии

Управление на машината
Konica Minolta Bizhub PRESS C1070 може да бъде оборудвана с външен или вътрешен Fiery контролер, Creo или Konica Minolta контролери. Тестовете проведохме на новия контролер IC-602 на Коника Минолта, който може да се използва по три различни начина – като принт драйвер, като самостоятелен софтуер Job Centro или като ps direct print (така наречените опашки или хот фолдъри). Много добро впечатление ми направи възможността за използване на хот фолдъри. Това може значително да автоматизира или улесни работния поток, като те могат да се дефинират за специфични задачи (продукти) и на различни отдалечени работни места или да се използват за интеграция с Web to print софтуер. По време на теста, при дефинирането на хот фолдърите единствено ограничение беше невъзможността да се зададе автоматично по-сложен електронен монтаж на файловете във формата на листа.

На снимката: Интерфейс на контролера като принт драйвер

Контролерът IC-602 е по-бърз най-вече заради новия хардуер, включващ: Intel core i5, 10GB RAM и 1500GB HDD. Имахме възможност да го сравним колко по-бърз е спрямо IC-601. Използвахме файл с големина 110 мегабайта и 220 стр.. Резултатът беше повече 2,8 пъти по-бърз в полза на новия IC-602, който обработи файла само за 1 минута и 26 секунди. Резултатът е оринтировъчен и зависи от съдържанието и ефектите използвани във файла, но е факт, че може да се разчита на много по-бърза обработка на клиентските поръчки.

 

На снимката: контрол на основните цветове по криви с превю в реално време

Стандартно в контролера са възможни използването на различни растери (и различни ъгли) като dot, line и стохастика и възможност за контрол на основните цветове по криви с превю в реално време. При контролера IC-602 дефинирането и корекцията на spot цветовете се извършва лесно, отново с включения допълнителен безплатен софтуер Color Centro.

 

На снимката: дефиниране и корекцията на spot цветовете

Това, което продължава да липсва в контролера е вградена възможност за по-сложен монтаж. Например на визитки по целия формат на листа. За клиентите си, Коника Минолта предлага допълнителен софтуер(опция).

Контрол на цветовете
При наличието в конфигурацията на машината на задължителния според мен модул RU-509 за изправяне на хартията и вградения денситометър, в съчетание с контролера IC-602 измерването на плътността освен по 4-те основни цвята CMYK, се извършва и при композитното сиво CMY и RGB. След това се прилага корекция. Това значително подобрява отпечатването на точен цвят.

 

bizhub PRESS C1070 е с изцяло подобрена механика, която е различна от тази на предишните модели
Като видима промяна на пръв поглед се забелязва, че касетите за хартия в основното тяло на машината са две, вместо три, както е при серията C7000. Една касета за 500 листа и втора за 1500 листа, като могат да се използват с хартии до 256 гр. Обърнете внимание, че първата поддържа само формат 330×432, а втората е за максималния размер 330×487мм. Намаления брой касети е с цел да се освободи място в машината и да се увеличи радиусът на преминаването на хартията при използване на дуплекса. Това е едно от основните подобрения в Konica Minolta Bizhub PRESS C1070, като по този начин машината има възможност да печата стабилно на 300 гр хартии с включен дуплекс без задръствания. (Виж тестовете на хартиите по-долу.)

Както отбелязах, максималният формат за използваните медии е отново 330х487мм., но е увеличен печатаемият размер с 2мм спрямо предишния модел C7000 – сега вече е 323х480мм.

Нововъведение при подаването на листа. То е реализирано отново по същия начин със странична (фото) марка и предни (регистрационни) ролки, които играят ролята на предна марка. Ново е движението на двете регистрационни ролки, които се задвижват в обратна посока на движението на листа, докато той е освободен от всички други движещи го ролки и по този начин се контролира усукването на листа. След корекцията листът бива защипан и придвижен от предните ролки на нужната позиция за печат до страничната марка. За разлика от серията C7000, страничната марка е преместена след предната (регистрационна марка) по посока на движение на хартията.

Друго техническо решение е изместването по време на движение на хартията вляво и вдясно в посока на движение с цел равномерно износване в края на ролките на фюзера при използването на един и същ формат хартия по-дълго време.

Като резултат от подобрената механика мога да коментирам, че е намален или изцяло липсва артефактът, получаващ се при по-жилави медии на 36см. За справка виж Тест на Konica Minolta bizhub PRESS C7000.

По време на тестовете забелязах, че при използване на пълното печатаемо поле, при по-голям грамаж хартии се получава артефакт в края на листа. Вижте на снимката тук:

 

На снимката: при печат на по-голям грамаж хартии се получава артефакт в края на листа

Ефектът може да бъде избегнат при намаляване размера на печатаемото изображение. Като по този начин артефактът попада извън печатаемото поле.

Скорост на печат
Konica Minolta bizhub PRESS C1070 работи с три фиксирани скорости на печат, а машината сама избира скоростта в зависимост от дебелината и грамажа на хартията, която е зададена за печат. Имайте го предвид, когато обещавате на клиента срок на изпълнение. Операторът ръчно може да увеличи или намали с една степен нагоре или надолу в зависимост от задачата, за да оптимизира печата. По време на тестовете констатирах следните минимални и максимални скорости в различни режими и грамажи хартии:
– при опаковъчния картон 38стр. едностранен печат А4 в минута
– при химизираната хартия скорост от 72стр. едностранен печат А4 в минута
– при обемната хартия 80гр. с включен дуплекс 72 стр. в минута.

Качество на печат
Тонер Simitri HDE
Тонерът е изцяло нов. При Simitri HDE новото е още по-ниска температура на фиксиране и подобрената устойчивост на магентата срещу избеляване. Вероятно заради точно тези подобрения, при магентата по време на тестовете, delta E беше най-малко при Pantone цветовете, при симулирането, на които се съдържа магента. Имайте предвид, че Konica Minolta bizhub PRESS C1070 е в процес на сертификация по Fogra ISO/DIS 12647-8, който се очаква всеки момент да бъде покрит. Получените резултати при печат на Pantone цветове с различни отклонения са от 25 при Reflex Blue C и 40 при Orange 021C до най-добри резултати при 235С – само 5,4, 129С до 4, 2 и Rubin Red C – 9 при допустими граници на delta E до 10. Тестът се проведе без допълнителни цветови корекции с настройки по подразбиране.

Заради спецификата на тонера без проблем ще можете да биговете отпечатъците. Simitri HDE е устойчив на механични въздействия след фиксиране върху хартията , а освен това можете да пишете с химикал и молив върху него.

Konica Minolta Bizhub PRESS C1070 печата плътни и равномерни фонове по цялата площ на листа – в това можете да сте сигурни. По време на тестовете извършихме множество измервания по дължина и ширина на листа, на тестови форми с плътен цвят, като delta E в зависимост от медията варираше от 1-2.5.

Няма промяна във резолюцията на печат Konica Minolta Bizhub PRESS C1070 спрямо серията C7000. Обявената резолюция от производителя е 1200х1200х8bit. Дигиталната печатна машина реализира без проблем цветен или черно бял текст от 2 пункта .

 

При увеличение на теста, за реална резолюция се отчита първо сливане на линиите чак при 7.1 линии на мм, което е много добър резултат.

 

 

На снимката: тест за реална резолюция (вляво), розетки от тестформа ( вдясно).

 

На снимката: печат на тестформа с наклонени линии на Konica Minolta bizhub PRESS C1070

За сравнение можете да разгледате снимки на същите тестформи от по-стария модел C7000 тук.

Девелопер в тонера
Какво се има предвид под добавянето на девелопър в тонера? Това беше обявено от Коника Минолта като технологична новост за серията. Фабрично тонерът пристига с добавен в много малък процент девелопър в него, който реално играе ролята на опресняващо количество, когато влезе в девелопърната кутия. Технологично е предbидено част от девелоpъра да се отвежда, като по този начин се поддържа постоянна концентрация на девелопъра. Така се намалява времето за престой за смяна от сервизен инженер и се поддържа постоянно високо качество на отпечатъка.

Хартии, използвани за теста и резултати от печата:
Опаковъчен картон 270 гр – перфектен печат по цялата площ – делата е не повече от 1 делта Е
300 гр двустранен хром на целия формат с включен дуплекс – отличен резултат, разлика в делта е при лице гръб 0,8 – 1,6
Опаковъчен картон сив гръб 300 гр – много добър резултат
Fabria Bianko, жълта – неуспешен печат
White Lady 290 гр – без проблем при едностранен печат. При печат с включен дуплекс – артефакт.
Хартия релефна (анталис) – неуспешен печат
Fabria Birizzato 120 гр – отличен печат
Fabria White 240 – неуспешен печат
Лен 260 – въпреки, че е релефна хартия, печатът е много добър дори при печат на дуплекс
Murilo Avorio 260 гр – неуспешен печат
Fabria BiankoWhite 300 гр – неуспешен печат
Пчелна клетка – много добър до отличен резултат
Обемна хартия 80 гр- перфектен резултат. Оказа се, че по време на теста, между 80-те грама е имало и обемна хартия 60 гр като машината е печатала еднакво добре и на двете.
Химизирана 53 гр (втори бял лист) – при първия опит неуспешен, след корекция от оператор, печат в тираж без проблем (А3 едностранен).
Офсет 60гр – печат без проблем, включително с включен дуплекс
Всички останали тестове проведохме на 170 гр гланц- безпроблемен печат
Печат на пликове: Печатът на пликове се поддържа официално с нова изпичаща секция за пликове (envelope fuser EF-103), която е предвидена специално за тази цел и се сменя от оператора. Фюзерът EF-103 е опция и не е част от окомплектовката на машината. За съжаление, не успяхме да тестваме тази възможност заради липсата и в конкретната конфигурация на машината.

Предимства

 • подобрена механика, в резултат на което е разширен диапазонът с използвани медии
 • по-бърз контролер
 • заради технологични подобрения е удължен живота на девелопъра и фюзера, а от там и сервизните посещения.
 • подобрена устойчивост към избеляване на магентата
 • подобрен контрол на цвета при включен в конфигурацията RU-509
 • печат на 300гр хартии с включен дуплекс
 • печат върху хартии с нисък грамаж

Недостатъци

 • не може да печата на много релефни хартии
 • при печат на по-жилави хартии на пълния печатаем размер се получават артефакти в края на листа
 • намален брой касети в базовата конфигурация

Текстът написа:
инж. Пламен Давидов / Тестгайд/

В тестовете участваха:
Иван Иванов /консултант Производствен печат Коника Минолта България /
Калин Димитров /Производствен печат Коника Минолта България /
Използваните тестови форми са от zlab.ru

 

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.