Тест на Konica Minolta bizhub PRESS C7000

13406
Тест на Konica Minolta bizhub PRESS C7000

Konica Minolta bizhub PRESS C7000

Моделът , който тествахме е bizhub PRESS C7000. Предлага се и в модификацията С7000р, която се различава с това, че няма скенер и в базовия си вариант e с повече задължително включени допълнителните модули. Bizhub PRESS C7000, на която проведохме тестовете, беше окомплектована с допълнителна касета за хартия с устройство за намаляване на влажността на хартията (Dehumidifying heater) и Booklet Finisher. Машината беше оборудвана и с контролер на Konica Minolta. Тестовете проведохме в шоурума на Коника Минолта България, а целта беше преглед на печатните възможности на машината без да се анализират възможностите на скенера и модулите за довършителна обработка.

 

(на снимката от ляво на дясно: финишър, bizhub PRESS C7000, касета с разширен обем)

Критериите, по които оценявахме bizhub PRESS C7000, са същите като от предишни наши тестове на други дигитални машини.

  • управление на машината
  • производителност
  • технологичност и качество на отпечатъка
  • печат върху различни медии
  • поддръжка и обслужване.

Първи впечатления и очаквания преди тестовете.
Очаквах bizhub PRESS C7000 да е подобрен модел на предшественика си bizhub PRO C6501 и в голяма степен се оказах прав. Предварително бях прочел техническите характеристики и за целта се отказах да правя измервания за скоростта на машината, тъй като опитът до сега показва, че техническите спецификации, подадени от производителя, напълно покриват възможностите на машините. От друга страна обаче, бях подготвил множество хартии и картони далеч не отговярящи на препоръчителните за машината. Подготвих реални задачи и тестови форми, които преди това бяха изпълнени на други дигитални машини, за да имам база за сравнение.

Управление на машината

bizhub PRESS C7000 в базовия си вариант не притежава контролер. Той е опция, с която задължително трябва да се окомплектова машината. Подобен клас машини обикновено се оборудват с контролери за управление на Creo или Fiery. При С7000 това зависи от избора клиента. За Creo или Fiery съм писал и друг път и ще пропусна коментарите за тях колко добри са и какви възможности предлагат. Интересното е, че от Konica Minolta предлагат и тяхно решение. Ето някои от предимствата и недостатъците му:

IC-601 KONICA MINOLTA IMAGE CONTROLLER е линукс базиран за разлика от Creo и Fiery. Компютърът, на който е инсталиран софтуера, е двуядрен Intel® Core, с операционната система Linux. Кутията с компютъра е закачена на гърба на С7000. Там са и шесте допълнителни HDD, даващи общо 960Gb пространство за съхраненеие на работните файлове. Това решение е предимство, заради спестеното пространство от допълнителен компютър и монитор. Работи се на принципа мрежови принтер управляван от кой да е компютър с драйвер. Драйверът се инсталира нa някой компютър с Windows, MacOS или Linux, Unix. Няма ограничение на колко компютъра ще инсталирате драйвера за управление и това не е обвързано с цената на машината. В началото ми се стори малко несериозно тази машина да бъде управлявана по този начин, но в последствие, след като бързо се квалифицирах като оператор на С7000, ми беше приятно да разнасям лаптопа с инсталирания драйвер из офиса, където ми е удобно и да не съм обвързан с едно работно място и да принтирам директно от всяко приложение (в случая всички тестове и файлове бяха принтирани от Adobe Acrobat).

(на снимката горе: закачения на гърба на машината контролер).


(на снимката: изглед от базовите настройки на драйвера)

Още снимки от менюто на драйвера.
Снимка 1Снимка 2Снимка 3Снимка 4.

Драйверът предлага почти всичко необходимо за работа. Създаване на профили, импозишън ( да, опростен, но напълно достатъчен за формата на машината), можете да прилагате различни растери (и различни ъгли) като dot, line и стохастика, които са в базовия пакет. Не видях в драйвера разширени опции като подмяна на някои пантон цветове например (каквато имат Creo и Fiery контролерите) или контрол на основните цветове по криви. Неудобно е, но липсата може да компенсира с допълнителен безплатен софтуер – ColorCentro, който можете да инсталиране например на друг компютър. Софтуерът ColorCentro предлага допълнителни цветови настройки по криви, библиотеки от spot цветове, дефиниране на нови цветове и др.

(на снимката: тъч панел)

Настройките на видовете хартии, размери, позиция на изображението, трансферите според вида медия, регистърът лице-гръб и др., стават само през тъч панела на bizhub PRESS C7000.
Тези опции не можете да управявате от драйвера. Преди печат настройките се прочитат (синхронизират) от драйвера на съответния компютър, от който искате да печате с тези, които сте задали на тъч панела на С7000, и тогава се подава файл за печат. Много малко време ми трябваше да стана почти пълноценен оператор на С7000. Казвам почти, тъй като настройките за регистър лице-гръб и настройките за skew на хартията ми се сториха неудобни и изискваха известен опит, който нямах време да натрупам. Въвеждането на корекциите за регистъра даже имаше таймаут и се чувстваш малко като на състезание, ако нямаш необходимия опит.

 

(на снимката: Операторът на машината въвежда настройки през тъч панела)

Заключение: Лесно управление. При настройките за регистър лице-гръб обаче е необходимо натрупване на опит за оптимална работа. KONICA MINOLTA IMAGE CONTROLLER няма пълните възможности на Creo или Fiery контролерите.

Производителност
По спецификации С7000 е конструирана за натоварвания до 330 000 А4 месечно, но в общия случай се използва за тиражи до 30-40 000 А4 месечно. Като цяло животът на bizhub PRESS C7000 е предвиден до 6 милиона копия по информация на Коника Минолта България.

За тест за производителност използвахме наскоро отпечатан на друга дигитална машина каталог с формат 23х23 см, 4+4 и 212 стр. хартия 130 гр. тираж 1 бр. Заради формата – 23х23 см се наложи една страница да бъде отпечатана на един цял формат. Резултатът е 8 мин и 40 секунди при включен дуплекс на печат. Което означава, че тираж 500 бр. (това беше реалният тираж на конкретната задача) щеше да бъде печатан поне 9 работни смени по 8 часа, без да се отчита времето за престой и обслужване на машината.

Друга реална задача беше тяло на книга 1+1 с формат А5 с 352 стр. на обемна хартия, отпечатана за 3 минути и 32 секунди с включен дуплекс, което означава, че тираж от 100 книжки ще бъде печатан 6 часа без да се отчита времето за смяна на хартия или подготовка и обслужване на машината.

Давам горепосочените примери, за да може да се оринтирате колко може да бъде натоварена машината и какви срокове на печат можете да очаквате от нея реално, ако посочената скорост от производителя 70 стр. в минута за цветен или за черно-бял печат не може да ви ориентира във възможностите на машината. Изчисленията показват, че при включен дуплекс скоростта на печат пада допълнително до 50 стр. (А4) в минута. За сравнение, с производствена ролна дигитална машина висок клас на друг производител, същата една бройка от каталога се отпечатва за минута и 10 секунди. В тази връзка, широко рекламираните голям брой страници в минута от производителите не трябва да ви заблуждават.

Друг съществен фактор, влияещ на производителността на bizhub PRESS C7000, е наличието на касета за хартия с голям обем. Ако сте решили да отпечатвате различни от единични или много малки тиражи, задължително трябва да окомплектовате С7000 с допълнителна касета за хартия с устройство за контрол на влажността на хартията. Касетата събира до 2500 цялоформатни листа 80 гр. При работа с нея трябва да имате предвид, че при отваряне и затваряне на капака на касетата, в зависимост от влажността и температурата в помещението на bizhub PRESS C700, е необходимо време да темперира хартията в касетата. Понякога този процес може да отнеме повече от 5-10 мин, което може да повлияе на производителността или сроковете ви пред клиентите. Естествено, това е опция при машината и може да се изключи.

Заключение: Няма съществена разлика в производителността при цветен или черно-бял печат. Констатирана е по-ниска скорост на печат с дуплекс. На моменти има съществено забавяне на изпълнението на печата заради продължително време за темпериране на хартията в касетата.

Технологичност и качество на отпечатъка.
Равномерност на печата по протежение и надлъжно на отпечатъка.

Отпечатахме няколко плътни и с преливки форми по целия формат на машината. Резултатът би трябвало да зависи, не само от възможностите на технологията, но и от моментното състояние на механиката, коротроните и девелопърите на bizhub PRESS С7000. При положение, че предоставената ни за тест машина е нова, допускаме, че е в перфектно техническо състояние. По този параметър bizhub PRESS С7000 ме впечатли и мога да твърдя, че равномерният отпечатът е едно от предимствата й. Естествено, неравномерност на места и някакави насичания могат да се видят при тестовите форми с 50 % черен цвят отпечатани в целия възможен печатаем формат, но това е част от недостатъците на технологията на дигиталния печат. Факт е, че при bizhub PRESS С7000 тези неравности са малко. Разликата в плътността на отпечатъка е в толкова малки граници по протежение и надлъжно на тестовата форма, че измерените стойности с денситометър имаха разлика в 2-5 стотни след десетичната запетая. При тестовите форми, където плътните области и преливките са по малки, като площ въобще не се забелязваха накъсвания и неравномерност на отпечатъка. Плавни преливки, без рязък край и без накъсвания.


(на снимката: контролни точки за измерване на плътност по формата)

 

(на снимките: използваните тестови форми)

Регистър: Веднъж настроен, регистърът лице-гръб, при включен дуплекс, остава постоянен. Отклонения по време на печат на регистъра лице-гръб има и те достигат до не повече от 0.5 мм. Реално, С7000 няма истинска челна и странична марка, по която да става позиционирането на хартията. Всеки лист бива доставен до комплект регистрационни ролки чрез доставящи ролки. Оптичен сензор отчита присъствието на лист пред регистрационната ролка (която е в покой). Доставящите ролки продължават движението и придвижват листа, като го притискат към недвижещите се регистрационни ролки. Времето, през което листът бива притискан към регистрационните ролки, може да се регулира от оператор и от сервизен специалист. По този начин се отстранява изкривяването (skew) и се регулира началната позиция (маркер, грайфер) на печат. Относно регистъра, между отелните цветове, то той е перфектен, което може да се види от тестовите форми. Тук е важно да се знае, че ограничението за хартии и картони, използвани за печат през дуплекса, е максимално допустимите по спецификация 300 гр., подобрение спрямо модела 6501.

Ламиниране: Безпроблемно. Дължи се на Simitri тонера, който между другото е същият като на модела bizhub 6501. При Simitri тонерът не се използва на силиконово масло и това дава това съществено предимство – например печат за продукти, за които се изисква ламиниране.

Лакиране: Да, възможен е цялостен или частичен мат или глац лак, пак благодарение на качествата на тонера.

 

Механична здравина: Веднъж фиксиран върху хартията, тонерът е много устойчив на механични въздействия, не откопирва и дори при плътен отпечатък прави медията водоустойчива.

Биговане и сгъване: Предимство на тонерната технология е, че отпечатъкъъ е готов за довършителни операции, веднага след като излезе от машината. При биговане и сгъване могат да се получат напуквания (при дебели картони), но те по-скоро се дължат на хартията, особено ако не е съобразена линията на водата.

Други: Отново заради Simitriм, тонерът върху отпечатъка може без проблем да се пише с молив или химикал.

Цветово съвпадение на лицето и гърба: По този параметър често резултатите ще зависят от хартията. За оптимален резултат е необходимо да използвате дуплекса, поради това, че машината сама контролира по предварително зададени параметри необходимостта от контрол на цвета. При изключен дуплекс ще ви се наложи ръчна корекция на трансферите за лице гръб.

За печат на продължителни тиражи и такива, за които е необходима повторяемост на отпечатъка задължително машината трябва да се окомпплектова с т.н Relay Unit, в който може да бъде вграден денситометър за контрол на плътностите по време на печат, decurling за контрол на огъването на хартията и допълнително овлажняващо устройство за хартията. Mодулът Relay Unit е необходимост при печат на плътни и еднородни изображения, особено, когато се изисква качество на печат. Огъване на хартията по време на печат може да се получи при използване на някои несертифицирани медии и такива с по нисък грамаж. decurling устройството е необходимо при печат на книги или изделия изискващи презицност при последващи операции като рязане или сгъване и подвързаване.

Качество на отпечатъка: Bizhub PRESS С7000 определено печата отлично! Въпреки че, тонерът, който използва машината, е същият Simitri без някакви подобрения от този на предходния модел 6501, то резолюцията на печат при този модел е вече 1200dpi x 8bit . Разликата в отпечатъците, в сравнение с предишната серия 6501 е съществена. Тук е мястото да кажа, че внедрената от Коника Минолта технология за обработка на изображенията – SEAD II определено показва далеч по-чисти, тънки и фини външни линии на текстове и изображения.

bizhub PRO С7000 се справя много добре при печат на векторните изображения. При наклонените линии и розетките от тест формата, линиите са гладки.

 

(на снимката: част от форма, на която се виждат отпечатани гладки наклонени линии)

 

(на снимката: увеличение на цветните розетки, разпечатани през С7000)

Според тестовите форми, отпечатани на Bizhub PRESS С7000, то могат да бъдат реализирани шрифтове до 2 пункта (виж теста долу).

 

(на снимката: ясно се различават два пункт шрифт)

При увеличение на теста, за реална резолюция се отчита пъвото сливане на линиите при 6.3 и 7.1 линии на мм.

 

(на снимката: първо сливане на линиите при 6.1 линии на мм.)

На тестовите форми се отпечатаха и розетките, дори с ниски проценти растер, което говори за възможностите на bizhub PRO С7000. За сравнение, при тестове на много други модели и марки машини, тези розетки не се виждаха на отпечатаната тестова форма.

 

(на снимката: розетки от тестформта, които при тестове на други машини въобще не се виждаха)

 

Високото качество на печат си личи особено и при тестовата форма с изображения на човешко лице, която използваме за всички тестове досега. Плавни форми, без загуба в ниските и без запушвания във високите проценти.

От Konica Minolta не претендират С7000 да e Panton сертифициранa , но за всеки случай измерихме delta E на някои Pantone цветове, отпечатани на Bizhub PRESS С7000. Тестовата форма беше отпечатана без профили и всякакви цветови корекции. За сравнение използвахме Panton скала, която беше на поне 2 години. Резултатът е, че на повече избрани цветове делта Е беше много над допустимите 2-9, които се препоръчват от Panton. По-приемливи резултати имаше в по-светлите Panton цветове, но дори те бяха далеч от допустимите граници.
Нека се има превид, че при печата на тестовете не сме използвали никакви допълнителни цветови корекции за постигане на оптимални резултати. По-приемливи резултати могат да се постигнат с корекции на цветовете с помощта на допълнителния софтуер ColorCentro.

Заключение: Учудващо много равномерни отпечатъци при плътните фонове като за дигитална машина. Без проблеми при ламиниране биговане, сгъване.

 

 

(на снимката: сканиран отпечатък от тестовата форма)

Печат върху различни медии
Както посочих в началото, за тестовете избрахме хартии и картони, за повечето от които предполагахме, че няма да са подходящи за печат на С7000. Целта е да преценим до къде стигат възможностите й. Всеки производител ще ви обясни, че използването на хартии, които са в границите на допустимите или сертифицирани за определената машина, е гаранция за безпроблемен печат. Хартиите, които избрах за тестовете, далеч не бяха сертифицирани. 🙂

Общо за тестовете бяха използвани следните видове хартии със съответните резултати:
LWC – не съм очаквал добър резултат, така или иначе се оказа, че хартията въобще не е подходяща за тази машина.

Обемна хария 80 гр
 – безпроблемен печат. Имаше огъване по краищата на хартията, за това е препоръчително да се използва decurling, ако ще печатате книги.

Обемна хартия 55 гр
. – Въобще не минава през машината. Независимо, че ниските грамажи хартии са силата на дигиталните машини на Konica Minolta, опитът беше неуспешен. Jam или излиза намачакана.

Етикетна хартия
 – безпроблемен печат.

Опаковъчен картон, бял гръб 325 гр.
 – посредствен до лош резултат, дори с демонтиран финишър, който мислехме, че е причината.

Опаковъчен картон със сив гръб 200 и 300 гр.
 – по-евтин картон от този не намерихме на пазара 🙂 . За съжаление, дори на 200 гр. имаше артефакти и считаме печата върху него за неуспешен.

Опаковъчен картон с бял гръб 270 гр.
 – принципно машината може да печата на този картон, но се получава артефакт (две напречни линии) на 36-тия см. Всички по-жилави картони дадоха този дефект.

 

 

(увеличена снимка на артефакта, получаващ се при жилави медии след 36-я см.)

Офсетова хартия 250 гр. – печатът е по-скоро със задоволително до добро качество. На места нямаше добра плътност.

Двустранен хром. 350 гр.
 – перфектен резултат. Плътен и равномерен печат. Особено, ако се има предвид, че по спецификация С7000 работи с хартии и картони до 300 гр.

Стикер висок гланц 
– от колеги притежатели на предишни модели, знаехме, че може да има проблем при печат на тази медия, но С7000 печата перфектно на стикера.

Химизирана хартия
 – отлични резултати.

Паус (много твърд)
 – Нямам точна спецификация на тази медия, но по-твърд паус не бях виждал. Неочаквано за мен, С7000 печата много добре върху него.

Следват т.н дизайнерски картони, всички до един релефни:
Ленен картон – задоволителен до добър резултат. Печатът не запълни всички неравности.

 

Дизайн натурал – не запълва докрай неравностите, но резултатът е задоволителен.

 

World line– неуспешен печат

Antik gold white
 – проблемна за машината медия, артефакт като за всички по-жилави медии.

Рустипус 260 гр
. – Много добър резултат.

За тестове използвахме базови настройки за съответните хартии и картони, като се съобразявахме с дебелината, вида или покритието им. Възможни са много по-добри или по-лоши резултати при използването на хартии от други производители или при опити с трансферите на някои от тях. Няколко дни след тестовете с хартиите, се оказа че артефактът, който се получава при по-жилави картони, може да бъде избегнат или намален, ако те са форматирани, така че лините на водата да са перпендикулярни на посоката на движение в машината. Специално форматираните картони, заради линията на водата са решение за конкретни задачи, но не се заблуждавайте, C7000 има проблеми при печат на по-твърди медии.

Печат на пликове. Това е едно от силните места на bizhub PRESS C7000. Пликовете, които изпозвахме бяха от различни доставчици с различни размери.
В един от случаите с С5 имаше значение как е ориентиран плика по посока на печата. Без изключение, всички останали опити бяха успешни.
Използвани пликове: С6/5, С6, С5 с отваряне отгоре. С5 и С4 с странично отваряне.

Заключение:
Машината няма проблеми с печата на стандартните медии в рамките на препоръчаните. Много добре се справя и с печата на химизирана хартия, паус и пликове. Не така добре стоят нещатата при релефни картони и някои по-твърди медии.

Поддръжка и обслужване.
Тук няма нещо специфично и различно от предишния 6501. Впечатление прави, че почистването на коротроните не е предвидено да бъде извършвано от оператора на машината. По време на тестовете заради нестандартни картони предизвикахме jam на bizhub PRESS C7000 и установих, че отстраняването на заседнали хартии и картони е лесно. Същото важи и за почистването на тонера.Заключение: 
Традиционно за такъв тип машини, лесно обслужване.

Общ преглед на предимствата на bizhub PRESS C7000.
bizhub PRESS C7000 печата с високо качество. Резолюцията от 1200 dpi е един от основните фактори за качеството на печат при модела. Управлението е много лесно. Съществен плюс е и цената на машината, която е от 10 до 12 и повече пъти по-ниска от тази на висок клас дигитална производствена машина на Indigo, Xerox, Kodak или Xeikon, при това с включен контролер, касета с разширен обем и финишъри . Въпреки ниската цена за модела, покрива доста от възможностите на скъпите производствени машини висок клас.

Общ преглед на недостатъците на bizhub PRESS C7000.
Не работи добре с медии извън предписаните като възможни на машината. В редки случаи, като този с отличния печат на 350 хром, са по-скоро изключение отколкото правило. При релефните хартии и картони резултатите са с променлив успех, по-често отрицателни. По-твърди и жилави медии не минават с пълния формат на машината. На 36-тия см. се образуват напречни на движението на хартията линии (артефакти).

Някои препоръки преди работа с модела:
– намалете броя на използваните релефни медии.
– не използвайте твърди и жилави медии с размер над 36см или ги форматирайте с линия на водата по късата страна на формата.
– избягвайте честата смяна (дори безпричинно отваряне и затваряне на капака на касетата) на медията в допълнителната касета за хартия. Времето за темпериране на медията понякога може да ви изиграе лоша шега, когато трябва да спазвате срокове.
– задължително окомплектовайте машината с допълнителната касета за хартия и Relay Unit, ако ще печатате по-дълги тиражи или продукти, изискващи прецизна довършителна обработка.
– при задачи, изискващи точен регистър лице-гръб, имайте предвид, че допустими отклонения за този модел са от порядъка на 0.5 мм за картони до 300гр.

Текстът написа:
инж. Пламен Давидов / Тестгайд/

В тестовете участваха:
Нора Игнатова /консултант Производствен печат Коника Минолта България /
Калин Димитров /Сервизен инженер Производствен печат Коника Минолта България /
Използваните тестови форми са от zlab.ru

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.