Тест на Wacom Inkling

12974
Тест на Wacom Inkling

Това е Inkling! Нов продукт на Wacom, който е създаден да улесни работата ни.

Inkling представлява цифрова писалка, която превръща мастилото, нанесено на хартията, във векторни или растерни файлове на слоеве.

Продуктът Inkling пристига в елегантна кутия и ето какво намираме при отварянето й.

Комплектът съдържа химикалка, кутия за химикалката, батерия и книжно ръководство за употреба. Няма диск със софтуер, не търсете такъв.

Забелязвате, че има и малка батерия, предназначена за химикалката.

Да надникнем какво има в пластмасовата кутия. Виждаме резервни пълнители за химикалката, USB кабел и специалния приемник на писалката.

Приемникът има няколко функции. Той играе ролята на склад на нарисуваното под формата на файлове (до 2GB) и на него е специализираният софтуер Inkling Sketch Manager. Върху приемника има два основни бутона. Единият е за стартиране и спиране на устройството, а другият е за създаване на нов слой от нарисуваното, за което ще напишем по-надолу.

USB кабелчето от комплекта служи за зареждане и за трансфер на файловете към компютър. Много удобно са го побрали в специалната кутия. Зареждането на устройството става само през USB порт на друго устройство, например компютър.

Дотук използвам термина химикалка, защото една от функционалностите е точно такава. Inkling може да служи и като обикновена химикалка, ако се наложи. В комплекта имаме още четири резервни пълнителя. Какво обаче ще се случи, след като те свършат? Те са стандартни и можете да ги заместите с други пълнители с тези размери.

Самата химикалка има, по наши предположения, две „транспортни“ ленти, чието предназначение не успяхме да разгадаем. Oпределено могат да се отстранят и не са необходими за работата на устройството.

В горната част има капаче, през което се поставя батерията. Маркировката е едва забележима. На капачето на химикалката има знак „+“ , а на батерията знак „-„, така че, ако не сте сигурни как трябва да поставите батерията, прочетете указанията или вижте картинката долу.

След поставяне правилно на батерията в горния край, ще светне зелено.

При поставяне на химикалката, трябва да я ориентирате правилно и с лек натиск тя остава закрепена в кутията. Изважда се по същия начин, с лек натиск по горната част, откъдето за поставя батерията.

Така изглежда химикалката, поставена в специалната кутия.

След като батерията на писалката е сложена на мястото си, поставете писалката в кутията и заредете поне три часа устройството. Това е много важен момент.
Ако поставите USB кабела за зареждане в компютър, автоматично ще започне зареждането на драйверите на устройството и то ще ви се появи като включен USB стик със съответните папки със софтуер за Мас и Windows и специална папка за работните ви файлове.

Инсталирането на специалния софтуер Inkling Sketch Manager е задължително. Целта му е разчитането на вътрешния формат на устройството .WPI и в последствие експортът на данните към удобни за редакция формати като PNG, TIF, JPG, BMP или векторните SVG и PDF. Със софтуера Inkling Sketch Manager обаче можете само да разглеждате файловете. За редакция използвайте допълнителен софтуер.

За да тествахме функционалността на устройството, се доверихме на Жаклин Атанасова (дизайнер в Атпринт), която има опит с Inkling и работа с таблети.

Внимавайте със специфичния момент на изваждането и поставянето на приемника от кутията. Приплъзва се успоредно на кутията, без да се повдига края нагоре, докато не излезе от USB порта.

Приемникът се поставя с помощта на щипка в горната част на листа преди употреба. Постарайте се да не измествате листа спрямо приемника по време на рисуване. Това би довело до деформации на слоевете на изображението в електронния му вид.

Вече сме готови за работа.

Левият бутон служи за стартиране и спиране на устройството.

Десният бутон служи за създаване на нов слой. Това е може би най-полезната функция на устройството.

Тук кипи неуморен труд.

Това е долната част на писалката. Да, тя има малко по-особен външен вид и има ролята и на предавател. Поради тази причина има специфика при начина, по който се държи и най-важното е тя да не се хваща за оребрената част.

На лявата снимка виждате неправилния начин, а на дясната – правилния начин за държане.

По време на работа с химикалката е хубаво да знаем, че предавателят е много чувствителен, тъй като работата му е да улови всеки милиметър.

Друго основно правило е да не препречваме по никакъв начин връзката между приемника и химикалката, когато рисуваме.

Не трябва да слагаме предмети пред приемника, влкючително и собствената си ръка. Звучи неудобно, но е нещо, с което се свиква. Както свикнахме с таблетите и с това, да не си гледаме ръката, докато рисуваме.

На разстояние от около 2см приемникът не реагира на писалката. Имайте го предвид и ограничавайте рисувателното си поле, като се съобразите с това ограничение.

Така поставена, ръката пречи и ефектът, който може да се получи е или неотчитане на нарисуваното, или изкривени линии.

Така, също е възможно да се получат неточности.

Кутията с Inkling е достатъчно малка, за да се постави в чанта и да бъде навсякъде с вас. Хайде, сега в парка, където може да получим вдъхновение да рисуваме.

Плюсове:
Идеята на Inkling е да ни накара да излезем извън офиса. С Inkling можем да сме навън с приятели или на почивка и да изразим впечатленията си с новата химикалка. А когато се приберем, имаме възможността да споделим тези изображения с компютъра. Изключително предимство е възможността за съдаване на изходни векторни и растерни файлове на слоеве. Химикалката ни спестява много работа. Вместо да рисуваме на лист, след това да сканираме, изчистим изображението, разделим на слоеве и да започнем да обработваме и т.н., можем просто да седнем да рисуваме и докато рисуваме, да правим слоеве, които получаваме директно като векторни линии или растерни изображения. Друго предимство е, че софтуерът на химикалката е пригоден да препраща директно към програми като Photoshop, Illustrator, Sketch Book Pro.

Минуси:
Добре е софтуерите за редакция (Photoshop, Illustrator и др.) да са инсталирани преди Inkling Sketch Manаger, защото ако е обратното, софтуерът на химикалката няма да разпознае работните програми и ще загубите вградената интеграция с тях. Недостатък е, че ако случайно сме препречили връзката на приемника и химикалката ни, няма да излязат линиите, които сме нарисували в този момент. Трябва да се внимава и да не се размества положението на применика спрямо листа, на който рисуваме. Това също би довело до разместване на изображението, но това може да се редактира в допълнителен софтуер.

Теста направи: Жаклин Атанасова
Снимки: Пламен Давидов

В България, устройството се продава от Адком.

Вижте конкурса, който Адком организират.
Наградените рисунки от Wacom Day 2
2-ри конкурс за рисунка с графичен таблет Wacom

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.