ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми.

The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми.

Понеделник, 16 Юни 2008 ( прочетена 3577 пъти)
Йоан Георгиев
ръководител отдел "Дигитален печат"
Булгед

drupa отмина, малко по малко ще отминат и емоциите свързани с изложението. Но, докато ежедневието не ни е погълнало напълно ще споделя мнението ми за нещата, такива, каквито ги видях.

Ще започна с уговорката, че фокусът ми бе насочен към цифровите решения, организация на работните потоци и web-to-print. Все пак, не трябва да се приема всяка информация на изложението за чиста монета. От едната страна показват все по-големи и по-производителни машини (XXL формати и т.н.), от другата страна задоволяват все по-намаляващите тиражи.

Ще разгледам някои от „модерните” думички на drupa, които почти всяка фирма производител е яхнала като сърф на Хаваите.

The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми. Повечето проекти са комплексни, удовлетворяващи високите изисквания за все по-гъвкава маркетингова комуникация на продукта. Но все пак, това не е нещо ново. От 10 години се предвижда как дигиталният печат ще измести офсетовия, но това все още не се е случило. Често срещани са хибридните решения, които позволяват постигане на добра цена на отпечатък.

Новият фронт на дигиталния печат е ink jet-а. По-ниска цена на копие, по-висока скорост, все още обаче проблем е по-високото качество. Всичко за сега са "прототипи", което е нормално - фирмите тестват интереса към подобни технологии и са 90% готови да ги пуснат в производство.

HP, Kodak, AGFA, Screen, Fuji и със сигурност още няколко производителя показваха решения на базата на ink jet. Докато HP, Kodak и АGFA залагаха на производителност, то Screen и Fuji атакуваха с качество. Все пак, тези системи са предназначени за една ниша от пазара, която в България е слабо застъпена е момента. Цветни билинг документи, транспромо и директен мейлинг. Идеята за свързани промоции, поставени в билинга на банка или застрахователно дружество е в основата на търсенето на все по-производителни цифрови печатни машини. Освен подобрения в качество и скорост, производителите на дигитални печатни машини не показаха кой знае, каква новост.

Все по-голям интерес предизвикват и системите за управление на работните потоци. Автоматизация на процесите, свързаност с ERP и MIS системи, JDF-базирани устройства – натам води развитото информационно общество. Естествено всичко това върви с нова техника, която е съвместима с разните три и четири буквени съкращения.Третата „фешън“ думичка е web-to-print. Зад това се крие една вселена от приложения за създаване, редактиране и организиране на съдържание, което след това да бъде готово за печат. Различните решения имат свои привкус в зависимост от зоната на приложение – B2B или B2C. В този ред на мисли, думата „фотоалбум” беше широко спрягана. Една машина може да се окаже два или три пъти по-скъпа, само защото е свързана с фотоалбумите.

Всяка машина или решение е „НАЙ-ДОБРОТО”. Търговците бяха като навити латерни, понякога дори не те чуват какво им казваш – знаят си тяхното.

Самата drupa е реклама, на това което се показва на изложението. Дори лентите на ескалаторите са 'брендирани', което е показателно какво се иска от „рекламистите“ - ПРОДАЙТЕ ВСЯКА ПЛОЩ, КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОДАДЕНА! Останалото оставете на нас - ще ви дадем решение.

А, и нека не забравяме - one world. one drupa.

p.s. Странно - drupa е на всеки четири години, а ние си имаме всяка година по две изложения и половина - наистина странно!


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Астра графика ЕТ
Фирмата разполага със пет машини за ротационен и плосък печат и машина за тампонен печат в два цвята, както и 5 пещи за декорация на стъкло и порцелан.
astragraphica.com
Джей Пойнт Плюс ООД
Дигитален офсетов печат. Висококачествен печат и изработка на печатни материали в малки и средни тиражи. Възможност за изпълнение на единични бройки.
j-point.net
Аси Принт 2020 ЕООД
АсиПринт предлага изработването на всякакви видове печатни материали и изделия от PVC. Имаме затворен цикъл за изработване на книги и печатим всичко, което ви е необходимо.
asiprint.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Сътрудник продажби с административни фун...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на щанцоваща машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама