ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми.

The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми.

Понеделник, 16 Юни 2008 ( прочетена 2873 пъти)
Йоан Георгиев
ръководител отдел "Дигитален печат"
Булгед

drupa отмина, малко по малко ще отминат и емоциите свързани с изложението. Но, докато ежедневието не ни е погълнало напълно ще споделя мнението ми за нещата, такива, каквито ги видях.

Ще започна с уговорката, че фокусът ми бе насочен към цифровите решения, организация на работните потоци и web-to-print. Все пак, не трябва да се приема всяка информация на изложението за чиста монета. От едната страна показват все по-големи и по-производителни машини (XXL формати и т.н.), от другата страна задоволяват все по-намаляващите тиражи.

Ще разгледам някои от „модерните” думички на drupa, които почти всяка фирма производител е яхнала като сърф на Хаваите.

The future is digital! Това е лозунгът, знамето, конската опашка, които веят всички фирми. Повечето проекти са комплексни, удовлетворяващи високите изисквания за все по-гъвкава маркетингова комуникация на продукта. Но все пак, това не е нещо ново. От 10 години се предвижда как дигиталният печат ще измести офсетовия, но това все още не се е случило. Често срещани са хибридните решения, които позволяват постигане на добра цена на отпечатък.

Новият фронт на дигиталния печат е ink jet-а. По-ниска цена на копие, по-висока скорост, все още обаче проблем е по-високото качество. Всичко за сега са "прототипи", което е нормално - фирмите тестват интереса към подобни технологии и са 90% готови да ги пуснат в производство.

HP, Kodak, AGFA, Screen, Fuji и със сигурност още няколко производителя показваха решения на базата на ink jet. Докато HP, Kodak и АGFA залагаха на производителност, то Screen и Fuji атакуваха с качество. Все пак, тези системи са предназначени за една ниша от пазара, която в България е слабо застъпена е момента. Цветни билинг документи, транспромо и директен мейлинг. Идеята за свързани промоции, поставени в билинга на банка или застрахователно дружество е в основата на търсенето на все по-производителни цифрови печатни машини. Освен подобрения в качество и скорост, производителите на дигитални печатни машини не показаха кой знае, каква новост.

Все по-голям интерес предизвикват и системите за управление на работните потоци. Автоматизация на процесите, свързаност с ERP и MIS системи, JDF-базирани устройства – натам води развитото информационно общество. Естествено всичко това върви с нова техника, която е съвместима с разните три и четири буквени съкращения.Третата „фешън“ думичка е web-to-print. Зад това се крие една вселена от приложения за създаване, редактиране и организиране на съдържание, което след това да бъде готово за печат. Различните решения имат свои привкус в зависимост от зоната на приложение – B2B или B2C. В този ред на мисли, думата „фотоалбум” беше широко спрягана. Една машина може да се окаже два или три пъти по-скъпа, само защото е свързана с фотоалбумите.

Всяка машина или решение е „НАЙ-ДОБРОТО”. Търговците бяха като навити латерни, понякога дори не те чуват какво им казваш – знаят си тяхното.

Самата drupa е реклама, на това което се показва на изложението. Дори лентите на ескалаторите са 'брендирани', което е показателно какво се иска от „рекламистите“ - ПРОДАЙТЕ ВСЯКА ПЛОЩ, КОЯТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОДАДЕНА! Останалото оставете на нас - ще ви дадем решение.

А, и нека не забравяме - one world. one drupa.

p.s. Странно - drupa е на всеки четири години, а ние си имаме всяка година по две изложения и половина - наистина странно!


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ФЛАТДОГ
ФЛАТДОГ - машини за дигитален печат върху платове с естествен състав като памук, лен, коприна с мастила на водна основа.
flatdog.eu
ТЕКНОЛАЗЕР ООД
Проектиране и изработка на лазерно прорязани щанц-форми.
teknolazer.eu
КАРИЕР ООД
Предлага и поддържа на склад богат асортимент фабрично форматирани, висококачествени продукти за офсетов, флексо– печат и ротогравюра.
facebook.com/Carierltd

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар на лакираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка в диги...
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож (на смени)
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама