ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Точната лупа, която ви трябва

Точната лупа, която ви трябва

Сряда, 9 Март 2011 ( прочетена 16424 пъти)
Когато прекарате известно време в печатница, бързо ще откриете, че печатарите и дори клиентите разчитат на техните лупи за да следят качеството на пластините, цветните проби и отпечатъка.

Ето кратък наръчник, който ще ви помогне да изберете най-удачния за вас инструмент. Към всеки вид лупа/микроскоп има изображение, което показва, какво бихте видели през него. Имайте предвид, че всички лупи и микроскопи имат ограничения свързани със законите на оптиката, както и че цените им могат да варират в широки граници. Ето защо най-добре е да разполагате с повече от един инструмент. Като цяло колкото е по-голямо увеличението, толкова е по-малка площта, която наблюдавате. Единичната леща е задоволителна за не чак толкова мощните лупи, но за по-мощна лупа са нужни няколко лещи, за да се подобри резолюцията и да се коригират цветните вариации и изкривяването.

 

Сравнителна лупа покриваща голяма площ – 2х-6х ~ $50 - $100

лупа покриваща голяма площ – 2х-6х ~ $50 - $100

Както името и подсказва, тя се използва за сравняване на два обекта. Например цветна проба с тиражен лист, различни хартиени повърхности, различни растерови решетки и т.н.

Предимства: Може да се използва от няколко наблюдателя без да се мести. Изрязаната част позволява да се направят механични промени върху обекта, който е под наблюдение.

Недостатъци:
По-скоро ограничено приложение в предпечата и печата свързано с цената. Ниската степен на увеличение не разкрива проблеми с растеровите точки.

Сгъваема лупа – 2х-10х ~ $25

Сгъваема лупа – 2х-10х

Тя е иконата на печатаря. Подходяща за проверка на пасера и проблеми от макро ниво, като структура на розетката и петна.

Предимства: Евтина, лесно преносима, достъпна.

Недостатъци:
Ниската степен на увеличение не разкрива проблеми с растеровите точки. Няма настройка на фокуса.

Лупа на Хастингс 10х-25х - $70

Лупа на Хастингс 10х-25х

Това е може би най-употребяваната лупа сред печатарите. Подходяща за проверка на пасера и проблеми от макро ниво, като структура на розетката и петна. По-голямото увеличение позволява да се видят проблеми като провлачване/приплъзване и дублиране.

Предимства:
Сравнително евтина и лесно преносима.

Недостатъци:
Няма.

Електронна лупа – 10х-25х - $650

Електронна лупа – 10х-25х

Тази лупа понякога се използва при печат, но в повечето случаи се използва от мениджъра по осигуряване на качеството. Могат да се сменят комбинации от лещи.
Добра е за проверка на регистъра и с по-голямото си увеличение са откриват проблеми, като приплъзване и дублиране.

Предимства: Комбинациите от лещи са полезни при спечифични задачи. Може да има цветни филтри за подобрение на видимостта на структурата на точката. Вградена светлина.

Недостатъци:
Много висока цена.

Микроскоп химикалка – 25х-100х - $100

Микроскоп химикалка – 25х-100

Този увеличител може да се използва както при печат така и при предпечат. 50х е най-използваното увеличение. 75-100х увеличението е много добро за проверка на FM растер. Добър инструмент за откриване на провлачване и дублиране.

Предимства: Удобен джобен размер. Фокусът може да се наглася ръчно с приближаване и отдалечаване, но е трудно да се държи стабилно.

Недостатъци: Висока цена.

Лабораторен микроскоп 25х-100х - $250

Лабораторен микроскоп 25х-100х

Използва се главно от мениджъра по качеството в лабораторни условия. 75-100х увеличението е много добро за проверка на FM растер. Добър инструмент за откриване на провлачване и дублиране.

Предимства: Вградената координатна мрежа е полезна за анализиране на структурата на растера.

Недостатъци: Висока цена. Обикновено предава обърнато изображение.

Цифров видео микроскоп – 20х-200х - $125

Цифров видео микроскоп – 20х-200х

Използва се главно от мениджъра по качеството в лабораторни условия. 200х увеличението е най-употребявано и се използва за проверка на FM растер, както и за подробен анализ на растеровата точка. Задължително трябва да присъства във всяка печатница. Отличен инструмент за идентифициране на провлачване и дублиране, както и анализ на растеровата точка. Възможността за правене на снимки и клипове на обекта позволява по-добро организиране на записите, както и диагностика от друго място. Вградената светлина помага за подобряване на изображението. Може да има включен софтуер за по-задълбочен анализ на изображението.

Предимства: Голямо увеличение. Възможност да се изследват обектите със софтуер за анализ. Възможност да се съхраняват направените снимки и клипове. Относително евтин.

Недостатъци:
Трябва да е свързан с компютър.

Полиграфическа лупа можете за купите в онлайн магазина на Printguide.info.


Превод: Иван Иванов
Източник: qualityinprint.blogspot.com


print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Саванто АД
Директен вносител на оборудване за професионален дигитален печат с марки Oce и Canon, както и на системи за довършителни операции.
savanto.com
Атиа Принт ООД
Билбордове, мегабордове, банери, фоторепродукции, рязане на фолио, брандиране на витрини, плакати, светещи кутии, транспортна реклама, интериорни решения, директен печат върху плоскости, флагове, подова графика, макети, обемни лога и надписи, и др.
atiaprint.bg
ЕнгВю Системс София АД
Специализирани софтуерни решения, основно за опаковъчната промишленост.
engview.com/packaging

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама