ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Трансферен печат: Откриване и разрешаване на проблеми (Част 2)

Трансферен печат: Откриване и разрешаване на проблеми (Част 2)

Сряда, 9 Ноември 2016 ( прочетена 3511 пъти)
Трансферен печат | от Холгер Бек, www.seftextile.com - See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

Трансферен печат | от Холгер Бек, www.seftextile.com

Холгер Бек, SEF – Пазарът на цифровия трансферен печат от години насам бележи ръст. Макар и това да е донякъде за сметка на изместване на традиционния трансфер със ситопечат, той открива нови шансове и пазари. Началото е на практика безпроблемно, тъй като можете да започнете дейността си с нищожна инвестиция в плотер и термопреса. Потенциалните проблеми обаче си остават, а новите обработки на материите създават и нови. При големи производствени серии продукти бих се стремил да съдействам на потребителите да осъзнаят потенциалните проблеми и да търсим решения. Няма универсални решения за всеки проблем, разбира се; ако обаче проникнем в същността, ще можем да разработим насоки, които да ускорят работата, да я направят по-ефективна и да предотвратят оплаквания.

Част 2 - Параметрите на трансфер за флок и гъвкави филми

В тази част смятам да се спра на параметрите на трансфер. За много потребители параметрите на трансфер, зададени от производителя, се явяват единственият вариант за прилагане на трансфер върху материи. Това е твърде далеч от истината: спецификациите на производителя са само препоръчителни. Ако разчитате на тях, при напълно еднакви условия всичко ще протича според очакванията и няма да има проблеми с устойчивостта при пране. Как да постъпим обаче, ако се печата с плаки, използваната материя не издържа до 165 °C или въпреки спазването на параметрите не постигате желания резултат?

Ще се спра по-конкретно на случая, при който не получаваме желания резултат при спазване на посочените параметри. Една от причините за проблема може да е използваната материя, но на това ще се спра в третата част. Трансферната преса също може да създава проблеми. Най-вероятно проблемите при сцеплението се дължат на повредена или нискокачествена преса. Цифровата преса дава показание за температура 165°C и се предполага очакваният резултат. Но дали в действителност се прилагат 165°C е друг въпрос. Затова първата задача е да се провери изправността на пресата.

Проверка на изправността на пресата
Проверка на изправността на пресата

Ако установите съществена разлика между показанията за температурата и действително постигнатата температура, трябва или да увеличите температурата въз основа на разликата, или пък в средносрочен план да инвестирате в нова преса. Трансферната преса трябва да е последното перо при съкращаване на разходи от потребителя; Тя се явява основният ресурс за трансферен печат!

Предпазното фолио също може да създаде проблем. Много потребители поставят тефлоново фолио или хартия върху трансфера с цел да предпазят или нагряващата плоча, или чувствителната материя. Тези предпазни пластове фолио обаче изолират нагряващата плоча; Поради това съответно нагряването на необходимото място (термофолиото) до желаната температура изисква повече време: положението допълнително се влошава при дебели материи, които трябва да се нагреят [което отнема енергия] и/ или преси, които нямат мощност да нагреят достатъчно, термофолиото не се нагрява достатъчно, не може да се стопи и съответно да се постигне сцепление с материята.

В този случай трябва или да не се използва предпазно фолио, или да се повиши температурата. Според мен, в повечето случаи предпазното фолио всъщност не е необходимо. Нито полиестерната рамка за флок или гъвкав филм, нито оставени непокрити слоеве в случаите на многопластово приложение биха могли да зацапат пресата. Разбира се, това предполага, че се използват полиуретанови видове фолио на водна основа като например FlexCut Advance или VelCut Evo, а не фолио от поливинил хлорид.

Нека се спрем накратко върху начините за печат с плаки или материали, чувствителни към високи температури. "Какво представлява парогенераторът? Да погледнем отблизо ..." Системите за трансфер върху плат (или поне тези с достатъчна устойчивост на пране) обикновено се състоят от два слоя. Единият слой е носител на изображението, а другият е термичният слой. Термичният слой омеква по време на трансфера и плътно прилепва към повърхността на плата или дори прониква в него, което осигурява сцеплението.

Желаната устойчивост на пране се приема за критерий при разработването на системи за трансфер. Ако е необходима устойчивост на пране при 60 °C, за да се постигне устойчивостта на пране, точката на топене на термофолиото трябва да бъде по-висока с поне 30°, тоест в случая поне 90°C. Ако приемем, че повечето флок и гъвкави филми имат официална точка на топене 100 и 115 °C, може би ще се учудите защо препоръчителната температура на топене на термофолиото е 165°C? Първо, защото при 100° - 115°C фолиото тепърва започва да омеква, но все още не е достатъчно меко, за да проникне в материята, и второ, защото потребителите не желаят да чакат, докато всичко под трансферната преса – включително термофолиото – достигне температура 115 °C. При температура на нагряващата плоча 165 °C на термофолиото са необходими 17 секунди за достигане на 120 - 130°C, които са необходими за достатъчно омекване.

Това демонстрира възможните варианти: на мястото на прилагане на термофолиото трябва да се достигне температура 120 – 130 °C. Няма значение как е постигната, поне по отношение на термофолиото. За да се минимизира отпечатъкът от плаката обаче може например да понижите температурата до 140°C и дори 130°C, като увеличите времето до 30 - 40 секунди. Или обратно, да намалите времето до 10 секунди, като изберете например 180 °C.

 

Low pressure Low pressure Low pressure
Low pressure


Макар и приложеният натиск да играе известна роля, тя е по-скоро тази на последно спасение: ако термофолиото все още не е омекнало достатъчно, може да се приложи високо налягане. Много по-важно е съгласуването на температурата и времето.

Ако искате да постигнете оптималния вариант, трябва да определите съответствието на температурата и времето по метода на пробата и грешката. Както вече стана дума, това съответствие зависи от капацитета на нагряване на пресата, дебелината на използваната материя и т.н.
Как да сте сигурни, че резултатът от дадено съчетание, което сте определили, не само изглежда добре, но и ще е устойчив на пране? Никога не ме е провалял прекият тест:

 

Опънете материята максимално
Опънете материята максимално

 

Няма проблем при пране
Няма проблем при пране


Ако при този тест в ъглите не се получи проблем при сцеплението, можете да сте сигурни в устойчивостта на пране.

 

Ако не се наблюдават дефекти, най-вероятно е постигната устойчивост на пране.

Ако не се наблюдават дефекти, най-вероятно е постигната устойчивост на пране.

 


Ако обаче в ъглите се наблюдават проблеми при сцеплението, трябва малко да увеличите температурата или времето.


В особено сложни ситуации се налага да се търсят нестандартни решения – например при якета от полар – в този случай дори 140 °C не са достатъчни, за да се избегне отпечатване на плаката. Повърхността на якето от полар обаче не може да се излага на много високи температури, а термофолиото все пак трябва да достигне 120 -130 °. Това може да се постигне посредством прилагане на трансфера върху материята и предпазване с подложка или допълнителни залепващи ленти, след което якето се обръща и се глади от опаката страна. По този начин плочата се отпечатва върху вътрешната страна, което не е проблем, а външната страна изглежда в най-лошия случай много по-добре.

 


Ляво: със стандартните параметри се наблюдава силен отпечатък
Дясно: при прилагане на трансфер от "опаката" страна не се наблюдава отпечатък

Ще разгледаме темата за сцеплението върху проблемни материи в следващата статия.

Накратко:

  • Не спестявайте от цената на пресата – тя е най-важният ресурс при трасферния печат
  • Редовно проверявайте температурата на нагряващата плоча
  • Не използвайте предпазна хартия или настройвайте параметрите
  • При необходимост търсете нестандартни решения и прилагайте трансфер от опаката страна.

За автора:

  • Холгер Бек, Дипломиран инженер - химик
  • 13 години на работа в ХТ Байтлих ГмбХ в областта на ситопечата / флок/ трансфер. 10 години техническо обслужване, отговаря и за управление на проекти за цифрови продукти. 3 години Началник отдел Развой ситопечат/ флок/ трансфер.
  • От шест години насам отговаря в SEF за продажбите в Европа и Африка.

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net
Профил в Полиграфия Инфо.

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net

Профил в Полиграфия Инфо.

- See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

Материалът е публикуван със съдействието на Евроинкс.

гр. София
бул. „Европа” № 138
Тел.: 02/ 957 17 92
Факс: 02/ 957 172

www.euroinks.net

Профил в Полиграфия Инфо.

- See more at: http://printguide.info/pomoshtnik/transferen-pechat-otkrivane-i-razreshavane-na-problemi-chast-1,535.html#sthash.amX7VhkH.dpuf

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
Бет Принт ООД
Каталози, дипляни, списания, книги.
betprint.com
3-ПРИНТ България ЕООД
Официален дистрибутор на пресите за дигитален печат на HP Indigo.
3-print.com/
Фактор България ЕООД
Първият и единствен в България инсталатор на системи за дигитална цветна проба, сертифициран от FOGRA.
factor.bg

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на машина за топъл печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама