ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Trapping

Вторник, 30 Ноември 1999 ( прочетена 10813 пъти)
Trapping

Трапингът (маскиране) най-общо казано представлява съвкупност от мерки и действия целящи предодвратяването на нежелано “просветване“ при печат, на границата на две цветови области. Причините за този нежелан ефект по принцип са съвкупни като в общия случай са комбинация от възможностите на печатната машина, вида на хартията, плътността (покривността) на цветовете и т.н.
Ефектът на “просветване” най-често се проявява при печат на изображения, линии и текст върху цветен фон. Компенсирато на тази неточност се изразява в увеличаване или “раздуване” контура на единия от обектите със стойност, при която ще се получи застъпване между тях и същевременно самото застъпване ще остане практически невидимо след печата.

Knockout и Overprint
В случаите, когато има налагане на два цветни обекта един върху друг (напр. изображение върху цветен фон), в зависимост от преследваните цели, съществуват два принципно различни подхода за действие. В границата на застъпване на обектите горния (изображението) да “издупчва” или “изрязва” този отдолу (фона). Тази техника е известна като knockout.
Вторият подход известен като overprint се състои в това изображението отгоре да не “изрязва” фона под него, т. е. фона отдолу е плътен.

Начини на маркиране - Spreading, Choking и Centerline
Съществуват три способа за маркиране – spreading, choking и centerline. При spreading-а се увеличава контура на обекта като по този начин се “запечатва” фона, докато при choking-а подхода е точно обратния – увеличава се края на фона, за да влезе навътре в обекта и да го “запечата”. При използване на centerline се създава зона на препокриване, половината от която е в обекта, а другата половина във фона.
Величината на увеличаване на контура на изображението или фона, както отбелязахме по-горе, зависи от група фактори и поради тази причина е добре да се съгласува с всяка една от печатниците, с които работите.


Trapping в Adobe Page Maker

В Adobe Page Maker trapping-a се задава за целия файл и е възможно да се задава само за обекти създадени или подлежащи на редактиране в програмата. За импортираните обекти не може да се задава trapping. Предоставя възможност за trapping на черен цвят съставен от CMYK създавайки контур само на K.
Overprint за отделен цвят се задава от Utilities/Define Colours, а за отделен обект Element/ Fill and Stroke.

Trapping-a се задава от File/Preferences/Trapping.

• Enable Trapping For Publication – активиране на trapping-a:
- Trapp Width – ширина на зоната на препокриване и отделно за черния цвят (Black Width).
• Trapping Thresholds – определяне характеристиките на trapping-a:
- Step Limit – определяне в % разликата между цветовете, до която trapping не се създава;

- Centerline Thresholds – създава зона на препокриване, половината от която е в обекта, а другата половина извън, но само когато отношението на неутралната плътност на по-светлия към по-тъмния цвят в % надхлърля зададената от нас стойност за centerline thresholds.
- Trapp Text Above – минималната стойност в pts, за която се изпълнява trapping.
• Trapp Over Imported Objects – създава зона на препокриване на границата между обекти на Page Maker и импортирани обекти.
• Black Attributes – определяне характеристиките на trapping-a за черния цвят:
- Black Limit - % на черния цвят, след който се образува trapping;
- Auto Overprint Black – overprint на черния цват, който се изпълнява автоматично, за черни букви (Text Below) до зададената от нас стойност в pts, както и Fills и Strokes.

• Inks Setup – таблица на неутралните плътности на цветовете, възоснова на които се избира типа на trapping-a – spreading, chocking, centerline.

Trapping в QuarkXpress

В QuarkXpress trapping-a се задава за целия файл, за отделен цвят или обект. За импортираните обекти не може да се задава trapping. Trapping на черен цвят съставен от CMYK се изпълнява ръчно.
Задаване параметрите на trapping-a за целия документ е достъпно от Edit/Preferences/ Preferences/Trapping и има минимален приоритет в сравнение със задаването на trapping за отделни цветове или обекти.
• Trapping Method – начин на изпълнение на trapping-a:
- Absolute – ширината на зоната на маркиране е константна и е равна на стойността зададена в полето Autoamount. Тук не се взима под внимание плътността на цветовете;
- Proportional – ширината на зоната на маскиране намалява пропорционално на намаляването на разликата в плътността на цветовете;
- Knockout All – отменя trapping-a и “изрязва” фона под обектите точно по контура на самите обекти.
• Process Trapping – активира trapping-a за целия документ.
• Autoamount – ширина на областта на маркиране в pts. При задаване на trapping на отделни цветове или обекти това е стойността по подразбиране, когато сме избрали в съответното меню опцията Default.
• Indeterminate – ширина на маскиращия контур, за обекти препокриващи няколко обекта с различни цветове или полутонови изображения.
• Knockout Limit – стойност на плътността на цветовете в %, под която зона на маскиране не се създава и обекта се печата в режим Knockout.
• Overprint Limit - стойност на плътността на цветовете в %, над която обектите не се печатат в режим Overprint, който е по подразбиране, а в режим Knockout.
• Ignore White – ако е избрана тази опция белия цвят прeстава да се счита за самостоятелен и обектите частично препокриващи белия цвят ще се печатат с ширина на маскиране равна на стойността в полето Autoamount, при активна Indeterminate.

За отделни цветове trapping менюто се намира Edit/Colours/Edit Trap (SHIFT+F12), където може да се избере зона на маскиране между избрания цвят и всички останали.

• Background colour – списък на всички налични в документа цветове, за които може да бъде зададен trapping:
- Indeterminate – ширина на маскиращия контур, за обекти препокриващи няколко обекта с различни цветове или полутонови изображения.
• Trap – величина на зоната на препокриване в pts.
• Стрелки – independent trap – позволява да се зададе trapping в обратен ред (Reverse) на налагане на цветовете.
• Reverse – ширина на зоната на препокриване при налагане на цвета от Background върху избрания цвят.

За отделен обект trapping може да се задава от View/Show Trap Information (CTRL+F12).
• Default – автоматично избиране параметрите на trapping-a .
• Overprint, Knockout – вж. по-горе Overprint и Knockout.
• Autoamount (+)/(-) – създаване на маска от типа (+) spreading/(-) choking със стойност по подразбиране.
• Custom – задаване на стойност в pts на ширината на зоната на маркиране от потребителя.
• i – информация за trapping-a на избрания обект.

Специални благодарности за превода на статията на Пламен Димитров.
Превод от http://prepress.nsys.by:8101/

print   отпечатай
Newsletter

Абонирайте се безплатно за нашите новини.
Можете да ги получавате всяка седмица по имейл. 1450 души вече го направиха
Препоръчани фирми
ПираПринт
Сублимационен печат върху полиестерен текстил и трикотаж. Ситопечат върху текстил и трикотаж. Бродерия, апликация и паети върху текстил и трикотаж.
piraprint.com
Принтхъб ЕООД
Бърза и надеждна печатна продукция и разработване на нови и иновативни рекламни материали - това е, което правим. Имаме на 10 години опит в производството на печатни и рекламни материали и сме се доказали като креативен и надежден партньор.
printminister.eu
Дедал Къмпани ООД
ламинатори, подвързващи машини, гилотини, ролкови ножове, машини за биговане, сгъване, пробиване, номериране, лазерни и механични гравири, режещи плотери и др.
dedalbg.com

Препоръчано от Полиграфия Инфо
Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама
Свободни позиции в dotbrain.eu
Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама