Актуален ли е все още моделът на работа от 9 до 5

4372
Актуален ли е все още моделът на работа от 9 до 5

Пандемията и икономическата ситуация постепенно промениха начина, по който се възприема стандартното работно време от 9.00 до 17.00 часa. Много фирми експериментират или трайно преминават към нови модели на работа, които са приложими и в производствена среда, каквито са печатът и рекламното производство. Независимо дали става дума за хибридна работа, гъвкаво работно време или пробни четиридневни седмици, моделът от 9 до 5 вече не е единствената опция.

 

нови модели на работа
Снимка на Brad Neathery от Unsplash

 

От дългогодишната ни практика за подбор на персонал за печатници и рекламни изпълнители сме научили, че най-непривлекателна възможност за работно време сред търсещите работа остава нощният труд и тя постепенно става екзотика в бранша, затова не е тема на настоящата статия. Всички други варианти според нас е възможно да бъдат приложени по един или друг начин в печатниците.

12-часови смени

Отдавна в производството са въведени популярните работни модели с 12-часови смени, при които служителите покриват необходимите 40-часови работни седмици с по-дълги, но и по-малко присъствени работни дни. Единственият недостатък при този начин на работа е, че това може да повлияе на производителността и концентрацията на служителите в дългосрочен план. Практиката ни показва, че тези модели може да са особено успешни, когато служителите пътуват отдалеч до работното си място, като по този начин имат по-малко присъствени дни и пестят от транспортни разходи. Моделът не е нищо ново и широко се прилага от години в големите печатници.

Изместено работно време

Друг разпространен модел е изместеното работно време, което е съобразено с трафика в града, с цел да се избегнат престой и загуба на време в пикови часове на деня или заради битово-логистични затруднения на служителите, свързани с пътуване от далече, или евентуални ангажименти с по-малки деца. Това е осемчасов работен ден, но стартиращ и завършващ в различно от общоприетото за всички работно време за града. Може да се приложи индивидуално към служител или да се наложи като начин на работа във фирма.

Четиридневна работна седмица

Няма как да не засегнем и четиридневната работна седмица (понеделник-четвъртък или вторник-петък). Има печатници, клиенти на услугата за подбор на персонал на Dotbrain, които предлагат четиридневна работна седмица на свои служители успешно повече от година. Макар със сигурност това работно време да има много предимства, има и някои недостатъци. Например не всички фирми могат да я предложат заради специфики в производството или специфични изисквания на клиентите. Някои компании пък предлагат четиридневни работни седмици с десетчасови работни дни вместо осемчасови, което означава, че от служителите все още се очаква да работят 40-часови работни седмици, но само през четири дни от седмицата. Следователно тук отново имаме по-дългите работни дни, което може да повлияе на производителността на служителите в дългосрочен план. Има и още един фактор, който трябва да се съобрази при осемчасовата четиридневна работна седмица. Ако работните часове за седмицата са намалени, това е свързано с по-малко осигуровки и трудов стаж, както и по-малко дни платен отпуск.

Почасова работа

Почасова работа или работа на половин работен ден. При добра организация на работния процес и ясни правила на работа, предлагайки подобна опция за работно време, може да да се сдобиете с изненадващо голям на брой кандидати за почти всяка позиция. Едно от предимствата е, че ще станете по-привлекателни за млади хора, които искат да съвместяват учене и работа, или за кандидати, търсещи допълнителна заетост. Този модел изисква от работодателя много ясни правила при дефиниране на работното време и спазване на строг график на работа, в противен случай моделът няма да сработи добре.

Дистанционна и хибридна работа

Изцяло дистанционна или хибридна работа (дистанционно и присъствено) е най-търсена от кандидатите за работа в Dotbrain. За съжаление, тя е трудно приложима при професиите в печатници и рекламните производства. Повечето от клиентите ни работодатели не допускат подобен модел на работа, други го практикуват активно и дори след края на пандемичната обстановка. Според нас си заслужава работодателите да помислят в тази посока, тъй като моделът е приложим за конкретни професии, като търговци, калкуланти, специалисти предпечатна подготовка и др.

Хибридната и дистанционната работа имат своите предимства, но и недостатъци. Предимствата са по-лесно привличане на кандидати за работа и изграждане на лоялност и доверие към компанията, по-добър баланс между работа и личен живот, икономии за фирмата. Често служителите, работещи по тези модели, споделят, че са много по-ефективни в работата си. Сред предизвикателствата са липса на концентрация, технически проблеми, свързани с организация на работата, трудности с мотивацията, липса на пълен контрол от страна на работодателя или прекия ръководител и др.

В крайна сметка промяната на начина, по който работи един бизнес, никога няма да бъде лесен и фирмите ще трябва сами да преценят дали някои от предложенията по-горе са правилният избор за техните бизнес операции. Експериментирането в посока предлагане на по-гъвкаво работно време може да ви постави в по-изгодна ситуация пред конкурентите в търсенето на подходящи служители.

Ние от Dotbrain сме на разположение да споделим с вас като работодатели нашия опит в тази посока, както и да се заемем с намирането на най-подходящия кандидат за компанията ви.

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 5.0. 

Повече информация: dotbrain.eu

Вижте още:

Как да напишем ефективна обява за работа

Къде да позиционираме обявата за работа

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.