Няма кадри за бизнеса или няма бизнес за кадрите

399
Няма кадри за бизнеса или няма бизнес за кадрите

Ако попитаме собствениците на който и да е бизнес днес “кои са най-големите предизвикателства пред вас”, един от отговорите, които ще заеме водеща позиция, е липсата на кадри.

Интересният въпрос обаче е дали “няма кадри за бизнеса” или “няма бизнес за кадрите”

Кадри има, просто не такива, каквито търси бизнесът

Основен проблем на човечеството е, че знае историята си, но не се учи от нея. Ако разгледате внимателно развитието на редица индустрии, които са били активни преди или паралелно с полиграфията, ще видите няколко тенденции:

1. Всяка индустрия достига връхна точка на развитие и след това влиза в така нареченото “зряло развитие”

2. Индустриите в “зряло развитие” не са “секси” и не привличат младите хора, които искат да са част от актуалните тенденции в света

3. Кадрите в тези индустрии се поляризират и заемат един от два полюса – високо ефективни и опитни или нискоквалифицирани

Полиграфията се оформя като стабилен и установен бранш, в който техническите и процесни иновации вече не са много и рядко водят до качествена промяна на начина на работа. В подобни пазари цената става водещ фактор, маржовете намаляват и конкуренцията става по-голяма.

Нещо интересно обаче се случва с кадрите в подобни пазари – те се поляризират. Понеже индустрията няма ръст на обемите, не се отварят нови фирми, конкуренцията се увеличава за сметка на маржа – реално това генерира и натиск върху кадрите. В крайна сметка се случва следното:

  • Има ниско- или неквалифицирани кадри, от една страна, които са краен брой и са споделени за всички индустрии.
  • Има висококвалифицирани и много опитни кадри, от друга страна, които са специалисти в тази област и имат специфични знания.
  • Кадрите, които са по средата, или стават висококвалифицирани, или се преориентират в друга сфера.

Всъщност това е основният проблем на полиграфията. Тя разчита на кадри, които имат квалификация, но все пак са на средно ниво заплащане. Един вид кадри, които предлагат оптимално съотношение разход срещу полза за бизнеса.

Но в подобни пазари точно такива кадри няма. В същото време има опитни кадри, но печатниците не са построени така, че да могат да ангажират подобни кадри, а и самите им маржове често не го позволяват.

 

печатар

 

Поляризация има не само при кадрите, но и при печатниците

Ако се замислите същото се случва и при печатниците. На пазара дългосрочно остават няколко вида фирми:

1. Такива, които са много големи, имат възможност да генерират икономия от размера и могат да предложат много ниски цени на изработка на даден продукт.

2. Такива, които са силно профилирани само в една дейност и печелят от това, че са експерти в нея, могат да доставят много високо качество продукт и съпътстваща услуга – нещо, което е много сложно, ако печатницата предлага редица продукти и технологии.

Има и други сегменти, но като цяло тези два са основните. Те важат почти за всяка индустрия и колкото по-стара е една индустрия, толкова по-голяма е тази поляризация.

За съжаление правилата на бизнеса са прости – бизнес се гради върху силните страни на една компания, не върху слабите.

Ако една печатница е позиционирана като печатница с ниски цени, шансът е, че няма да може да предложи възможност за реализация само на висококвалифицирани кадри, защото това веднага ще рефлектира върху нейната себестойност и тя ще загуби своето предимство.

Ако пък една печатница е силно профилирана в даден сегмент, шансът е, че тя ще има повече възможности за реализация на висококвалифицирани кадри, но пък размерът на такива компании като цяло е по-малък.

Ако търсите проблеми, не ги търсете в кадрите, търсете ги в бизнеса, защото само там имате влияние за промяна

В крайна сметка какво се получава – за бизнеса няма кадри. Но къде точно е проблемът?

Проблем номер едно е много прост – индустрията не е секси. Винаги ми е било чудно как една индустрия, която е пряко и косвено свързана с рекламата и маркетинга, не успява да се покаже в добра светлина, но фактът си е факт.

Често чуваме, че университетите не учат добре децата. Това е тема само по себе си, но фактът е, че много преди университет да научи децата на каквото и да било, тези младежи трябва да изберат своите специалности. А изборът на един човек в началото на своя професионален и донякъде личен път е силно повлиян от външната обвивка – а именно колко готина е работата, която ще работи, колко добре платена, колко интересна е и колко много означава тя за света и човечеството като цяло.

Проблем номер две също е много прост – в печата по начина, по който го правим днес, просто няма марж. Съответно е много трудно да се отговори на натиска на други индустрии, да се инвестира в обучение на кадри и подобни дейности

Какво може да направи една печатница, за да остане конкурентна

И тук идва моментът, в който ние казваме какво е решението, вие казвате “ето знаех си, че продаваш нещо” и ви е ясно за какво става дума. Така е, но при нас е малко обратно – ние продаваме нещата, които продаваме, защото дават решения, а не даваме решения просто защото имаме нещо за продаване.

И ето каква е голямата тайна на печатниците, които не само успяват да се задържат на пазара, а успяват да реализират сериозни маржове и печалби от този бранш. Всъщност като всяка тайна и тази има няколко съставки:

1. Стандартизация – всичко, което може да се стандартизира, трябва да се стандартизира. Стандартизация на входа, стандартизация на процесите, стандартизация на изхода. Стандартен процес означава контрол и предвидимост на разходите. Често хората от печата казват, че не може да има стандартизация, файловете, които получават, са произведения на изкуството за неразбиращия и какво ли още не. Всъщност полиграфията е един от секторите, които могат да се стандартизират най-лесно.

2. Автоматизация – в момента в който има стандартизация, е много лесно да се направи автоматизация. Това реално е най-големият фактор за оптимизация на разходите, за увеличаване на производителността и за постигане на процесни икономии. Голяма част от процесите, които имате в момента, могат да се автоматизират лесно и без голяма инвестиция, което ще освободи капацитет на печатницата да търси нови клиенти, да намира нови поръчки и да решава по-сложни казуси

3. Дигитализация – знам, веднага си мислите за машини. Дигитални машини, дигитални принтери, дигитални плотери и каквото още дигитално се предлага на пазара. Тук става дума за дигитализиране на процесите – дигитализиран вход за файлове, онлайн портали, дигитална система за водене на поръчките, дигитална система за обработка на файловете и така нататък. Дигиталните системи са ефективни, могат да се анализират и дават поглед над целия процес, който иначе е много трудно да се придобие. За да може нещо да се подобри, първо трябва да се измери.

 

Enfocus

На снимката се вижда стандартен поток за автоматична проверка на входящи файлове и автоматична комуникация с клиента в случай на проблем, изграден с решения на Enfocus. Автоматичният процес спестява множество ръчни операции и намалява времето за обработка на файлове.

 

И все пак какво е решението с липсата на кадри

Решението за съжаление е частично, но може до голяма степен да облекчи проблемите, които имате:

1. Стандартизацията и автоматизацията на процесите ще ви позволят да подобрите маржа си и да имате повече ресурс за инвестиция в кадри.

2. Висококвалифицираните кадри ще имат възможност да бъдат максимално ефективни, защото, вместо да оправят клиентски файлове, те ще изграждат цели процеси и автоматични потоци, което не само е много интересно, но и реално е изцяло базирано на техния ценнен опит.

3. Нискоквалифицираните кадри ще имат готов, стандартизиран процес, който да следват, и ще допускат много по-малко грешки, защото нуждата от вземане на критични решения ще е сведена до минимум.

4. Дигитализацията на печатниците и техните процеси ще направи бизнеса поне малко секси и младите, които влизат тепърва в бранша, ще го чувстват по-близък. Това е много важен процес, който много компании пренебрегват.

5. Всичко това ще ви даде възможност да изграждате високоефективни екипи, които могат да управляват множество паралелни процеси и да изпълняват доста по-мащабни цели на компаниите като намиране на нови клиенти, излизане на нови пазари и други.

В нашето портфолио можете да намерите множество софтуери и цялостни решения, които сме подбрали специално с идеята, че носят значителни ползи на печатниците по всички точки, изброени по-горе.

За ГЕД
ГЕД е фирма с 25-годишна история на българския пазар, която специализира в продажбата и адаптацията на водещи световни решения в печатници с различни технологии и продукти. Нашите клиенти получават реални резултати от продуктите, които предлага компанията, благодарение на опита и знанията за внедряване на решенията в производства с различни профили.

гр. София
1505, ул. Васил Друмев № 36
Тел.: 02/ 806 12 00

office@ged-bg.net
www.gedbg.com

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 2019.

 

Интернет портал за печатни технологии.