Как да напишем ефективна обява за работа

4129
Как да напишем ефективна обява за работа

В тази статия ние от Dotbrain ще ви дадем практически съвети за създаване на най-подходящи обяви за позиции в печатници и рекламни производители. Надяваме се с това да помогнем да намерите идеален кандидат.

Обявата за работа е вид реклама на вашия бизнес и в частност на свободното работно място, което се предлага във фирмата ви. На първо място, обявата трябва да е интересна и достатъчно информативна за кандидата. Привлечете вниманието на желания човек, като се поставите за малко на негово място.

Колкото повече старание вложите в написването на вашата реклама (обява), толкова по-голям шанс има да привлечете типа кандидат, когото търсите. За предпочитане е човекът, който одобрява окончателно кандидата и е ангажиран в процеса на подбор, да участва в съставянето на обявата. Често срещана грешка е тази задача да се дава на административен помощник или да се копират обяви от други фирми.

Ефективната обява е кратка, ясна и по същество, така че използвайте кратки изречения, за да предадете точно описанието на задълженията за свободното работно място. Ако искате обявата ви за работа да бъде лесна за намиране, помислете какъв език ще използва вашият кандидат, когато търси работа, и се съобразете с това. Мястото, където публикувате обявата, също е от огромно значение, но за това в следващата статия.

 

обяви за работа

 

Структурирайте своята обява за работа и включете следните елементи:

Име на позицията – това е може би най-важното, тъй като с неправилно използване на термини може не само да пропуснете кандидат, но и да загубите време с преглеждане на CV-та и интервюта с крайно неподходящи желаещи за нова работа. Опитайте се в заглавието да поставите уточняваща фраза или дума, с която да акцентирате особеностите на позицията. Не прекалявайте, заглавието не трябва да е дълго. Не използвайте в заглавието само обща терминология. Пример: Търсим печатар – заглавието е крайно общо на фона на една дузина печатни технологии и техните разновидности. По-добре: Търсим офсетов печатар за цялоформатна печатна машина. Пример за разминаване в терминологията, а впоследствие и очакванията за задълженията може да бъдат термини, които са близки, но с различни значения. Например търговец и акаунт (калкулант), графичен дизайнер и предпечатар и др. Практиката ни показва, че често работодателите имат собствена вътрешнофирмена терминология, различаваща се от общоприетата, и това им пречи да дефинират добре търсения от тях кандидат.

Общо описание на позицията – започнете с кратко описание на работата, тъй като това ще помогне на вашия кандидат бързо да прецени дали това е подходяща роля. В това кратко описание трябва да присъстват ключови думи, които потенциалните кандидати търсят. Описанието трябва да е естествено продължение на заглавието.

Отговорности – избройте основните задачи и отговорности, които кандидатът ще трябва да поеме. Може да влезете в детайли, но не прекалявайте (тук може да привлечете или отблъснете кандидата). Опитайте се да го направите възможно най-ясно, така че търсещите да знаят какво точно ще правят и на кого ще се отчитат, на кого са подчинени и пр. Ясното описание на отговорностите е от особена важност за това дали ще намерите подходящ кандидат.

Изисквания към кандидатите – посочете какви умения, квалификации и опит търсите в идеалния си кандидат. Бъдете ясни и конкретни за това какво е от съществено значение за ролята и какво би било предимство. Търсещите работа е по-вероятно да кандидатстват за работа, ако знаят точно какво се изисква от тях. Важни детайли, които може да повишат успеха ви, са да посочите вид на машини, базови параметри или марка, опит в конкретен софтуер, допълнителни умения, като завършена квалификация, нужда от наличие на лиценз и пр. Предлага ли се допълнително входящо обучение и др. Изброяването трябва да е кратко, без литературни отклонения.

Местоположение – често е определящо за решението на повечето кандидати, така че не забравяйте предварително да споменете къде е работното място като адрес и дали това е работа в офис/печатница, работа от дома или хибрид. Може също така да включите информация за транспортните връзки – има ли автобусна, трамвайна спирка или метро наблизо за тези, които не шофират, и предвидени ли са свободни паркоместа за шофьорите.

Какво предлага фирмата – повечето търсещи работа в днешно време искат повече социални придобивки, така че се обърнете към своя идеален кандидат, като го информирате за предимствата, които предлага компанията. Това може да бъде всичко – от гъвкаво работно време до служебно превозно средство. Дали да включите размера на заплащането и осигуровките, е деликатен момент. Нашият опит показва, че обявяването на заплащането е по-скоро предимство за вас. Разбира се, това трябва да се съобрази с условията и спецификата на позицията. Някои фирми предлагат транспорт или допълнително финансират пътуването на своите служители. Ако предлагате такава придобивка, включете я в обявата с конкретен текст.

Информация за компанията – ако вашата компания не е добре известна, ще трябва да предоставите повече информация за нея. Опитайте се да обвържете това с конкретната позиция, вместо просто да копирате информацията „За нас“ от уеб сайта ви. Кандидатите и без това ще потърсят уеб сайта на компанията ви и ще си направят собствено проучване сред колеги за вас. Често срещана грешка е да добавите много текст, за да представите фирмата и дейността ѝ, отколкото да опишете конкретните изисквания за длъжността. Според нас мястото на информацията за вас не е в началото, а в края на обявата, когато вече сте предизвикали интереса на кандидатите и те се интересуват кои сте вие.

Как да се кандидатства – ако потенциален кандидат се интересува от работата, ще трябва да го уведомите как може да кандидатства и каква информация ще трябва да предостави. Задължително добавете имейл или телефонен номер за връзка с кандидатите, за да се свържат, в случай че имат допълнителни въпроси относно позицията. Често срещана грешка е да изисквате от кандидатите задължително да изпратят CV на посочен e-mail. Ще се изненадате колко много хора не разполагат с подготвено CV. Това в никакъв случай не ги прави неподходящи за вас. Дайте възможност на кандидата за различни и по-бързи форми на комуникация.

Въпроси, които може да възникнат, докато пишете своята обява за работа.

  • Дали обявата да е на български или на английски? Разбира се, това зависи от това какъв служител търсите и доколко английският език е заложен в изискванията за нея. Въпреки това препоръчваме да използвате само български език.
  • Допустимо ли е обявата да е в шеговит тон, няма ли да „олекне“ фирмата или сериозността на позицията? Изборът е ваш. Често проявата на оригиналност в текста може да ви доведе точно желания човек за екипа. Ние обаче препоръчваме да се придържате към официалния тон на обявата. Дали човек има чувство за хумор, може да разберете по време на интервюто.
  • Как кандидатите правят проучване за вашата фирма? Точно като вас, когато се допитвате до бивши или настоящи работодатели на кандидата. Обикновено кандидатите търсят информация от бивши или настоящи служители на фирмата. Имайте предвид, че тяхното мнение е с особена тежест и този ваш бивш или настоящ служител може да определи накъде да се наклонят везните. Кандидатите ще проверят дали имате уеб сайт и как изглежда той, какви са мненията за вас и фирмата, която управлявате, в публикации в интернет.
  • Възможна ли е въобще отдалечената работа в печатния бранш? И да, и не. При бизнеси, свързани с производство, отдалечената работа е трудно приложима. Дори на търговските служители във фирмата им се налага често да присъстват в производството. Въпреки това за някои позиции отдалечената работа е приложима и това вече е желан бонус, особено ако предлагате хибриден вариант на служителите си или кандидатите за работа.

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 5.0. 

Повече информация: dotbrain.eu

Вижте още статията за: Къде да позиционираме обявата за работа

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.