Къде да позиционираме обявата за работа

4196
Къде да позиционираме обявата за работа

Къде ще публикувате вашата обява, е не по-малко важно от това как ще я напишете. Ще отделим повече внимание в изброяването на онлайн вариантите, но не отписвайте възможността да публикувате обява в печатно издание. Особено ако спецификата на позицията предполага точно позициониране пред подходящи кандидати.

Ако имате ресурси да обърнете внимание на всички кандидати, да разгледате техните CV-та и да поканите най-подходящите, то нашият съвет е да следвате правилото да използвате всички възможни канали, за да публикувате обявите си. Кои са те всъщност и доколко са достъпни? За да постигнете по-голяма ефективност, е добре предварително да проучите възможностите. Национални сайтове за обяви за работа, LinkedIn, Facebook, локални сайтове, специализирани сайтове (като Dotbrain.eu), фирмени уеб сайтове, най-разнообразни офлайн варианти (фарминг).

 

Facebook LinkedIn
Снимка на Bastian Riccardi от Unsplash

 

 

Общите сайтове за обяви – те са най-разпространеният вариант за публикуване на обяви. Предимства са широката аудитория и възможен достъп до кандидати от други браншове, удобни инструменти за контакт с кандидатите, както и категоризация и съхранение на информацията за тях. Недостатък: Много кратък активен живот на обявите ви, ако не използвате платените възможности.

LinkedIn – много модерно място да търсите кандидати. Доколко е ефективно? Зависи какво търсите. Предимства: LinkedIn има имидж на място, обитавано основно от IT специалисти, мениджъри, кандидати със специфична квалификация. Недостатък: Не е подходящо място тук да търсите хора за производство, като оператори на машини например. Дори висококвалифицирани. Кандидатите тук очакват да бъдат ухажвани и имат високи очаквания за условията за работа. Обявите ви е малко вероятно да стигнат лесно до хората, които търсите, ако не инвестирате в реклама. Платформата се използва постоянно от рекрутъри, които са ваши конкуренти.

Facebook – платформата е с много голяма популярност като брой потребители, но не е традиционно място за публикуване на обяви за работа. Предимства: Широка аудитория и сравнително бърза реакция от нея. Недостатък: Твърде обща аудитория. Липсват удобни специфични инструменти, за да публикувате обявите, да обработите и архивирате кандидатурите. Малко вероятно е обявите ви да стигнат лесно до хората, които търсите, освен ако не инвестирате средства в реклама или да поддържате собствена аудитория.

Регионални сайтове за обяви – не подценявайте този канал. Особено ако производството ви е извън София. Предимства: Постоянна аудитория. Недостатъци: Не очаквайте кой знае какъв ефект, но въпреки това трябва да присъствате и тук.

Специализирани сайтове – тук нескромно включваме нашата платформа Dotbrain.eu като единствено специализирано място за публикуване на обяви за работа в областта на печата и рекламното производство. Предимства: Обявите се разпространяват само пред специализирана аудитория. Има опция, която другите не предлагат – постоянно обновяван списък с кандидати, търсещи работа. Недостатъци: Работи основно за София. Опцията за публикуване на обяви е ограничена до фирми, отговарящи на определени условия.

Фирмен сайт – задължително публикувайте обявите си на фирмения ви сайт. Предимства: Клиентите ви ще знаят, че търсите служители. Недостатъци: Конкурентите ви ще знаят, че търсите служители. Информацията ще стигне до много ограничен кръг от потенциални кандидати. Не забравяйте периодично да актуализирате статуса на обявата.

Разпространение на листовки с обявата – този метод е популярен при обявите за търсене и предлагане на имоти и други услуги, нарича се „фарминг“ и се практикува често от посредници. Предимства: Може да таргетирате обявата на места с голяма концентрация на хора. Много е ефективна, ако се таргетира добре. Недостатък: Изисква инвестиция в листовки и време за разпространение. Има кратък живот.

Билборд – използваме този начин да обявим свободни позиции от близо две години. Предимства: Ако е добре позициониран за широк период от време, покрива сравнително голяма група от хора. Може да се прилага локално, пред печатницата например. Недостатъци: Изисква инвестиция и за съжаление, практиката ни показва, че води основно кандидати с обща квалификация.

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 5.0. 

Повече информация: dotbrain.eu

Вижте още статията за: Как да напишем ефективна обява за работа

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.