Обзор на пазара на труда в Dotbrain за месец юли 2021

1130
Обзор на пазара на труда в Dotbrain за месец юли 2021

Въпреки летния (отпускарски) период, динамиката на трудовия пазар в печатния бранш е голяма. За това говорят множеството обяви, свързани с печат и реклама по различни сайтове за обяви за работа, както и при нас в Dotbrain. Споделяме обобщена информация какви са спецификите в търсенето както при работодателите, така и при кандидатите за работа, такива каквито са при нас, в специализираната платформа Dotbrain.

Преобладаващо търсене на кандидати с опит

През последните три месеца работодателите търсят само и единствено кандидати с опит. Сред най-търсените позиции са операторските на различни видове печатни и довършителни машини. Следва ги търсенето на специалисти предпечатна подготовка. Разбира се, търсят се и опитни книговезци като с днешна дата за тях свободните позиции са най-много. Само за тях Dotbrain може да предложи 6-7 позиции в София, с разнообразни условия за работно време и заплащане.

Повишаване на заплатите

Стартовото заплащане за повечето предлагани позиции е по-високо с около 10-12% спрямо предлаганите заплати миналата година по това време (по статистика на Dotbrain). Прави впечатление, че временно намалява търсенето на търговци, акаунти и дори някои организаторски позиции. Разбира се, това е моментната ситуация и тя може да се промени в следващите два месеца с идването на по-активният сезон от годината.

Отлив от бранша, изисквания за по-високи осигуровки и дистанционна работа

При кандидатите за работа можем да отбележим няколко основни тенденции. Първата е, че при повечето кандидати сред основните изисквания са осигуряването да е на максималния размер на получаваното възнаграждение. Другата е за професиите, при които е възможно да се запази възможността за дистанционна работа. Продължава тенденцията за отлив на желаещи да продължат работа в бранша, като основни конкуренти са IT фирмите, транспортните и търговските фирми. Този процес е вече необратим заради невъзможността на работодателите да предложат по-добри условия сега и в бъдеще, както и заради дългогодишните пагубни практики на много работодатели трайно да обезличат редица професии в бранша. Нарастват с много бързи темпове средната възраст на кандидатите, които имат нужната квалификация. Някои от тях не са желани заради възрастта, други заради негативен имидж, създаден от предишен работодател. Последното понякога е атестат, не винаги адекватен и често направен под въздействието на негативни емоции и реваншизъм. Радващо е, че за пръв път от много месеци получаваме запитвания за обучение от страна на кандидати за работа, което означава, че нещата може би не са чак толкова безнадеждни.

Ние от Dotbrain вярваме, че работата в печата и рекламата е интересна и удовлетворяваща. Тя изисква от работодатели и служители повече комплексни познания, повече интелигентност и повече внимание към детайла. От шест години успешно свързваме специалистите и работодателите в бранша и имаме високи критерии в избора си за работа с двете страни. Ако изберете нашите услуги, ще получите коректна информация, конфиденциалност и подбор, съобразен с вашите нужди.

Вижте акцент на някои от предлаганите позиции за месеца тук:

Оператор на машини за довършителни процеси
Работа на щанца и прав нож. Работното място е в дигитална печатница. Заплащането е съобразено с възможностите на кандидата. Търси се човек с опит.

Сервизен техник
Задължителни шофьорска книжка, добро ниво на английски (B2), опит като техник. Работата е в престижна фирма с много добро заплащане.

Специалист предпечатна подготовка
Търси се опитен специалист, проверка на файлове и електронен монтаж. заплащане от 1500 – 2500 лв. в зависимост от опита и уменията на кандидата.

Специалист предпечат на опаковки
Позицията е за кандидат с опит в предпечата и конструирането на картонени опаковки. Предлага се много добро стартово заплащане. Обявата е за гр. Севлиево. Търсят се кандидати от града и региона. Заплащане 2000 лв. нето.

Книговезци
Имаме няколко свободни позиции за книговезци, редовна смяна и на две смени в различни части на София. Търсят се само кандидати с опит. Заплащане от 1000 – 1200 лв. нето.

Оператор на широкоформатна дигитална печатна машина
Позицията е подходяща за оператори на дигитални машини с опит и предпечатари. Предлага се кратко допълнително обучение, работа в петдневна работна седмица редовна смяна. Позицията е за гр. Стара Загора. Заплащане от 1200 – 1400 лв. нето.

Консултант производствен печат
Изисква се кандидатът да е много добри познания в печатните технологии и добър английски. Работата е свързана с чести командировки. Предлагат се отлични условия за работа в перспективна компания.

Имаме и други свободни позиции. Вижте пълен списък с актуални 27 обяви тук.
Dotbrain.eu постоянно предлага свободни необявени в сайта места, те се предлагат само на кандидати, преминали тестове и интервюта на Dotbrain.

За информация за необявените позиции, моля свържете се на тел.: 0878 100 148

За Вас Работодатели: Можем да ви препоръчаме на разположение в момента подходящи специалисти търсещи работа, преминали тестовете на Dotbrain.eu. Информацията е достъпна само за клиенти на Dotbrain.

свободни работни места

Можем да се ангажираме с нашите клиенти работодатели постоянно да им предоставяме информация и да им предлагаме търсещи работа кандидати, които са ни направили добро впечатление и постигнали високи резултати на тестовете.

За допълнителни условия и цени на услугата вижте тук: (за регистрирани работодатели)

Ако сте работодател или кандидат за работа, за повече информация ни потърсете:

Dotbrain.eu
тел.: 0878 100 148
e-mail:office@dotbrain.eu
Телеграм канал за свободните позиции в Dotbrain и кандидати търсещи работа.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.