Обзор на пазара на труда – Пламен Давидов, Dotbrain

2644
Обзор на пазара на труда – Пламен Давидов, Dotbrain

През последните две години много се пише и коментира за ситуацията на пазара на труда в България и частност бранша касаещ печатниците, рекламните производители и рекламните агенции.

Ние от Dotbrain натрупахме 3 годишен опит в техническия подбор точно в този бранш и след стотици интервюта, контакти с клиенти и реализирани кандидати в различни фирми решихме да споделим малка част от наблюденията ни.

Предварително искам да уточня, че опитът ни е основно за София –  над 600 интервюта и над 500 проведени професионални технически теста с кандидати за работа и над 130 контакта с различни работодатели.  Процесите са динамични и е възможно за кратко време ситуацията да се промени в една или друга посока. Ето ситуацията в момента:

Търсене и заплащане от страна на работодателите
Тенденциите през последните две години са за плавно и много слабо повишаване на заплатите. Повишението е основно за позиции, в които няма абсолютно никакви желаещи за работа и невъзможност производствените процеси да бъдат автоматизирани.
Желанието на работодателите основно е сами да обучават служителите и търсят мотивирани хора без опит. Основната причина за това е, че на тях могат да предложат по-ниска заплата и по-дълго време да ги мотивират с увеличение и бонуси.

 

Непрекъснато се твърди, че специалисти липсват, но всъщност такива не се търсят. Проблемът, може би е в правилното дефиниране на термина „специалисти“. Работни позиции, които правят изключение са търговски, мениджърски позиции и някои специфични технически позиции (например работа на печатна офсетова машина, специалисти предпечатна подготовка), при които обучението изисква поне една или две години, практика, наистина висока квалификация и възможност кандидатите да носят голяма степен на отговорност. Интерес от страна на работодателите има за хора с опит в печата и рекламата и владеене на езици, но често заплащането към тях е меко казано нерелевантно на фона на други сегменти в икономиката, където то е далеч по-добро за подобна квалификация. По тази причина липсват кандидати с подобен профил или малкото желаещи не са специалисти в печата и рекламното производство.

Голямо предлагане на позиции, никакви желаещи.
Голямо търсене обаче има за позиции, при които обучението на служителите може да стане за два-три месеца за конкретни умения. Най-търсени са помощник печатари, оператори на дигитални машини, книговезци и др. довършителни процеси, монтажисти и др. За тези позиции търсенето е голямо, обучението е кратко и може да се направи от самите работодатели. Кандидати за тези позиции почти липсват, а малцината желаещи не са подготвени за такива условия в производството и не остават дълго като служители на фирмите.

Графичните дизайнери – наплив от кандидати
Има позиции, при които и търсенето от страна на работодателите, и предлагането от кандидатите за работа е голямо. Такъв е примерът с графичните дизайнери. Тук обаче трябва да се спомене, че често задълженията за тази позиция не са добре дефинирани от работодателите, често има огромно разминаване между задълженията и адекватно заплащане. Очакванията и възможностите на кандидатите за тази позицията също не отговарят на изискванията на бизнеса. Разбира се, това важи основно за кандидати с по-малък натрупан опит или такива практикували основно като фрийленсъри.

Нивото на кандидатите и интереса им към професиите
Ще започна с нещо много важно – дипломите и оценките в тях не са маловажни. Видът образование също. За съжаление, години упадък на средното и висшето образование са оставили лош отпечатък на хората, които сега трябва да влеят нова сила в бранша. Професиите могат да се разделят най-общо на три основни сегмента: производството, криейтив и мениджърски и търговски. След над 500 проведени технически теста мога да потвърдя, че кандидати с полиграфическо образование и друго техническо образование, средно или висше са едно ниво нагоре и по-добре подготвени пред останалите, когато става въпрос за позиции в производството. Те са по-лоялни и си харесват професиите, технически са по-добре подготвени и мотивирани. Това важи особено за кандидати завършили специализирани учебни заведения. Същото важи за кандидати, завършили образование в областта на графичния дизайн, когато става въпрос за позиции свързани с криейтив.

Тенденцията е силно да намалява желанието на кандидатите да се включат в позиции свързани в производството, където пък търсенето е най-голямо. От друга страна нараства интересът от страна на кандидатите към позиции свързани с чистия криейтив, където пък интереса на работодателите е сравнително по-нисък.

 

Нашият и другите браншове
Въпреки че печатният и рекламният бранш са технологични, то те изостават на фона други като IT индустрията. Процесът към преквалификация на кадрите и ориентиране към IT професиите ще нанесе много по-тежък удар на печатната и рекламната индустрия от всичко друго, основно защото ще привлече младите хора, които сега започват работа. При професиите в IT индустрията отговорността и възможността за грешки е по-малка, привидно и условията на труд са по-благоприятни въпреки, че лично аз не бих се съгласил точно с това. Стартовите заплати са сходни за неспециалисти, но в IT издустрията периодът, при който можеш да удвоиш или учетвориш месечното си възнаграждение, е далеч по-кратък. Не само, транспортните, търговските и навлезлите аутсорсинг компании също са с по-благоприятни условия като заплащане и труд.

Икономическа ситуация
На фона на повишаващи се постоянно цени на консумативите и от години водена ценова война заради конкуренцията, голяма част от производителите рано или късно стигат до момента, в който няма да имат достатъчно пари да поддържат техниката в перфектно състояние. Няма да са конкуренти във възнагрждението, което могат да предложат на служителите си. Това ще доведе до отлив на всякакъв тип персонал, който от друга страна може до някъде да се замести с оптимизация на процесите и по-висока автоматизация на проиводството. Тук спасението вероятно е излизане на европейските пазари, както вече доста български печатници и рекламни производители практикуват. За тази цел обаче са нужни хора с отлично владеене на езици (основно английски), но трябва и да са поне отчасти запознати с технологията. Такива хора липсват. В България повечето печатници са малък семеен бизнес, често локален. Те трудно ще намерят пазар в чужбина. Какво е решението за тях?

Добри или лоши практики са обученията
Самообучения или частични обучения по конкретни машини, софтуер или услуги извършвани от работодателите, са добра практика и те са напълно достатъчни, за да се поддържа в добра кондиция бизнесът. За съжаление, за служителите това е неблагоприятно, тъй като при смяна на работното място се оказва, че са неконкурентноспособни заради непълни познания и непознаване на цялостните процеси. Това ги принуждава да търсят работа при пряк конкурент или на длъжност с абсолютно същите изисквания като предишната работа. При над 500 извършени теста се оказва, че служители работили над 5 години на едно и също място често изпадат в зона на комфорт и не познават нищо извън преките им задължения в конкретната фирма.

 

Тенденциите в професията
В световен мащаб и в България има тенденции за промяна в печатния и рекламния бизнес, а това води и до промени при професиите. Работните позиции с голяма степен на автоматизация, била тя от машини или внедрен софтуер, стават все по-ниско платени и някои скоро вероятно ще изчезнат. Някои професии освен повече от едно умение и комплексни познания вече съчетават и много повече отговорности. Те ще останат трайно търсени от работодателите.

Ако търсите актуална информация за длъжностите и адекватното заплащене за тях или търсите персонал, ние от Dotbrain.eu можем да свършим цялата работа вместо вас.

гр. София, бул. „Шипченски проход“ №63, производствен корпус, ет. 2 (в сградата на завод Електроника)
тел.: 0878 100 148 – Пламен Давидов
email: office@dotbrain.eu

Ето някои от нашите клиенти:
Печат върху текстил: Текс Системс

Ситопечат: Топ-принт София, Хермес Гифт, Фънки Плюс
Флексопечат: Демакс, Ротопринт
Офсетов печат: Дедракс, Ропринт, Бет Принт, Софпринт, Симолини, Аветографик, Диагалпринт, Ковачев Прес
Довършителни и облагородяващи процеси: Офсет Груп, Бивалвия
Широкоформатен печат:  Атиа Принт, Фреш Принт, TheNet, Ред Пойнт, Кристал Винил, Маус Принт
Дигитален печат: Булгед, Фреш Принт, ИД Принт
Търговия: 3-Принт България, ГЕД, Капелен България, Тотем Груп, Коника Минолта
Рекламни агенции: МАД, ИвелСтил
Рекламни отдели на компании извън бранша: Теразид, Фикосота, Трафик пътна сигнализация
и мн. др.

Текста написа: Пламен Давидов

Пламен Давидов

Име: Пламен Давидов

Професионален опит: Машинен инженер, практик, с богати познания в областта на печатните технологии и основният двигател на Полиграфия инфо. Над 12 години се занимава с предпечат, дигитален печат, експонация, специализирал в чужбина поддръжка на ctp на Dainipon Screen .

Настоящи занимания: Пламен е човекът, който следи тенденциите почти денонощно и определя редакционната политика на Printguide.info. Търсач на новости и информация, той е справочникът ни за всички фирми на българския пазар, оборудването, което имат и пазарния им дял. За нещата, които не знае, знае кого да попита и къде да потърси информация. Освен за редакционната политика, се грижи за техническата изправност на всичките ни сайтове.