Как да направим печатното производство привлекателно място за работа

2945
Как да направим печатното производство привлекателно място за работа

Обикновено навлизането на големи и чужди компании в България е добра новина за икономиката, особено когато влизат в списъка с големите данъкоплатци. Те са притегателен център за младите кадри и в повечето случаи предоставят добри условия на труд. Дали обаче това е добра новина за малките местни компании?

Независимо дали са в индустрията или в IT бранша, големите компании разполагат с големи ресурси за привличане на кадри и вдигат летвата високо за всички останали, борещи се за същите служители.

Като агенция за подбор на персонал Dotbrain събрахме през годините много обратна връзка от търсещите работа. За кандидатите изборът на работно място е не толкова професионален, колкото сбор от множество лични и дори емоционални мотиви. Особено в последните две пандемични години изискванията им се промениха спрямо новата ситуация, в която всички сме поставени.

В тази статия се опитахме да обобщим предпочитанията на над 250 кандидати за работа, с които сме провели интервюта през изминалата година. Вижте и нашите предложения, които биха могли да направят работните места във вашата фирма по-привлекателни.

 

технически подбор на персонал

 

Дистанционна работа

Дистанционната работа не е добре описана нормативно и предстоят законодателни промени, за да бъде ясно регламентирана. Дори вкъщи служителят е на работа според работното време, което сте определили. От това следват всички ползи или реални рискове, като възможните трудови злополуки например.

Очакванията са през следващите години позициите, в които се предлага дистанционна форма на работа, да нарастват. Това важи и за някои позиции в печатниците. Можете да предложите такъв тип работа цялостно или частично на специалисти предпечат, калкуланти или търговци. Много кандидати и настоящи служители споделят, че биха предпочели тази гъвкавост пред по-високото заплащане или смяна на фирмата.

Подобрени условия на труд и автоматизация на работата

Често служителите напускат заради незабележими за работодателя неуредици в техническия парк, които не изискват големи инвестиции. Стари печатни и довършителни машини, бавни компютри или неоптимизиран работен процес могат да бъдат причини за напускане.

Tъй като инвестициите в нови машини са свързани с големи разходи, опитайте нещо друго. Понякога дребна инвестиция в отстраняване на технически проблем, в машина или инструмент за улесняване на работата ще ви предпази от напускане на опитен служител. Проучете какво дразни служителите или какво може да се подобри в ежедневната им работа и го направете.

Работните смени

Осемчасовата редовна смяна е неприложима при големите полиграфически производства, но при по-малките фирми това е осъществимо и е голямо предимство. Кандидатите за работа и настоящите служители предпочитат редовната осемчасова смяна и двата почивни дни събота и неделя.

Ако не можете да организирате производството само в редовна смяна, поне ограничете извънредния труд.
По статистика на проведени анкети с търсещи работа в Dotbrain над 70% отказват да работят на смени, 92% отказват нощния труд, а едва половината от анкетираните биха полагали извънреден труд.

Мултифункционалност, обвързана с възнаграждението

“Колкото повече, толкова повече” – Мечо Пух.
Този подход не е новост, но работи добре. Много работодатели предлагат на настоящите служители или на новопостъпилите схема на месечно възнаграждение, обвързана с броя на отговорностите или квалификацията на различни машини. Ако специалистите ви по предпечат имат умения за работа в уеб, можете да им възложите поддръжка на фирмения уебсайт или онлайн магазин. Ще се изненадате колко мотивиращо е за служителите да бъдат оценени и допълнителните им умения, които да бъдат използвани и справедливо заплатени.

За съжаление, за да намерите мотивиран и можещ човек, на когото да предложите подобни условия, той трябва да има качества, с които предварително да сте наясно.

Периодични обучения на персонала (допълнителна квалификация)

Работодателите често се оплакват от липса на мотивация сред служителите си. Причина за това е липсата на ангажираност към професията и нежелание тя да се практикува професионално. Мотивацията на служителите трябва да се подхранва периодично. Те очакват фирмата, в която работят, да се развива и те самите да бъдат част от този професионален растеж.

Ако не инвестирате често в нови машини, за които се налагат обучения, можете периодично да опреснявате или надграждате уменията на персонала. Очакванията на служителите са изборът на обучения да бъде направен от самите тях, а провеждането им да бъде в работно време. Или ако са в извънработно време, изборът да бъде направен от служителя.

Търговците ви биха оценили безплатен курс за повишаване на нивото на чужд език. Кратки обучения или семинари, пряко касаещи работата им, са освен полезни и мотивиращи. В момента се предлагат множество онлайн технически курсове и обучения, които не изискват отсъствие от работа или пътувания. Попитайте служителите към какво имат интерес и направете тази малка инвестиция. Със сигурност това ще ви се отплати в дългосрочен план.

Време и начин за пътуване до работното място

Практиката ни като агенция за подбор на персонал показва, че едно от най-предпочитаните предимства на работодателите е локацията. Разполагаме с информация за много фирми и различни свободни места и много често най-голяма тежест за крайното решение е близостта на работното място.

Разбира се, като работодател не можете да преместите печатницата си, но можете да предложите безплатни карти за градски транспорт, безплатен организиран транспорт или заплащане на горивото за лични автомобили.

Промяна в заплащането

За никого не е изненада, че по-високото заплащане е най-сигурният начин да намерите нови кандидати или да задържите настоящите си служителите. През 2021 г. можем да отбележим трайно повишение на заплатите в София за конкретни професии в печатния бранш, достигащо от 10% до над 20% спрямо изминалата година. Това е по данни за назначените кандидати за работа чрез посредничеството на Dotbrain, но и отразява нагласите на търсещите работа, които намират работа сами. Особено с нарастващите цени на потребителската кошница, на всеки работодател ще се наложи да актуализира заплащането на настоящите си служители.

Разумно предложение може да бъде актуализацията на възнаграждението спрямо инфлацията.

Четиридневна работна седмица

И накрая едно на пръв поглед революционно решение, което може би има бъдеще. През 2021 г. в Dotbrain имахме първи клиенти от печатния бранш, предлагащи на служителите си четиридневна работна седмица. Разбира се, това е свързано с промени в цялостната организация на работа във фирмата и въпреки че изглежда трудно приложимо в производството, подобни предложения ще бъдат привлекателни за служителите.

Статията е публикувана за пръв път в печатното издание Dotbrain 4.0.

Интернет портал за печатни технологии.