Защо да ползваме услугите на специализиран посредник за работа

125
Защо да ползваме услугите на специализиран посредник за работа

В печата и рекламното производство са единици фирмите, които имат нает специалист по човешки ресурси. Обикновено търсенето на нови попълнения в екипа се организира от секретарката, от счетоводния отдел, които се занимават с ТРЗ или директно от собственика. Това е логично, тъй като според изследване на Intergraf, 90% от компаниите в графичната индустрия в Европа са семейни фирми с персонал под 20 души.

 

технически подбор на персонал

 

Фирмите в печата и рекламното производство у нас също не правят изключение. Доскоро само големи печатници ползваха услугите на посредници за работа, но основно за мениджърски и търговски длъжности – скъпа услуга, която можеха да си позволят малък брой фирми. За технически подбор доскоро нямаше нито една специализирана услуга, която да подпомогне избора на кандидати и да оцени познанията им в печатните процеси.

Откакто създадохме платформата за подбор на персонал Dotbrain.eu – специализирана само за фирми в графичната индустрия, от нея се възползваха над 50 фирми от бранша. Някои от тях бяха големи производства, а други – фирми с под петима служители персонал. Намерихме работа на над 200 души, а в базата ни данни имат над 1 500 специалисти от бранша.

Тук правим уточнението, че нашата работа е да познаваме първо бизнеса на рекламните производители и най-вече техническата му част, за да предложим точните хора за длъжностите, независимо дали са в производството, търговския или графичния отдел.

Макар първият въпрос, който получаваме при разговор с рекламните производители е колко трябва да похарчат за услугата ни, работата на посредника за работа е да ви спести пари. Също така да предложи услуга с добро качество, което да ви спести ценно време, което често е много по-скъпо.

Преди да стигнем до заплащането, нека разгледаме няколко причини да се възползвате от специализирана агенция за подбор на персонал:

1. Адекватна информация за пазара на труда в настоящия момент

Специалистите по подбор на персонал работят с голям брой компании и кандидати за работа. Те винаги имат актуална информация за пазара – какво търсят кандидатите, какви са нивата на заплащане за конкретни позиции. Работодателят търси хора само когато има нужда, а посредникът за работа прави това всеки ден. Пазарът на труда е изключително динамичен и много често това, което е било преди шест месеца, се е променило днес.

Да, практика е да се ориентирате като проверите какво е заплащането за търсените от вас позиции в конкурентни фирми, които имат сходна дейност и са във вашия град. Възможностите за кадрите обаче се много повече и факторите, които трябва да отчетете, са много повече – заплащане в други градове, социалните придобивки, заплати в други браншове, към които кадрите мигрират.  Има множество скрити процеси, които определят поведението на кандидатите и е нормално, ако един работодател не е запознат с тях в момент, в който започва с търсенето.

2. Ефективен предварителен подбор

Много често работодателите отделят време за написване на обява и публикуването й в няколко големи сайта за обяви за работа. Евентуално отделят малка сума за подсилване на обявата и я разпространяват в личните си профили в социалните мрежи или във фирмените социални канали, ако поддържат такива. След това се очаква да получат автобиографии, от които да избират.

Посредникът за работа има различен подход:

  • може да ви запази в анонимност, ако не желаете да обявявате, че търсите хора;
  • разполага с база данни от кандидати, които активно търсят работа
  • разполага с база от хора, които официално не са на пазара на труда, но са готови да сменят работата си, ако има атрактивно предложение. Много често най-добрите кандидати не изпращат автобиографии, тъй като желаят да запазят анонимност.
  • провежда предварителни интервюта, провежда професионални тестове за оценка на знанията, съобразени с конкретната длъжност
  • публикува обявите за работа в социални канали (Facebook, Linkedin), професионални форуми и затворени групи и мейлинг листи с хора, които са търсещи работа
  • пресява неподходящите кандидати и подбира тези, които отговарят на вашите изисквания.
  • дава ви предварителна информация за изискванията на кандидатите – очаквана заплата, работно време и смени, очаквани социални придобивки.
  • събира вместо вас препоръки от бивши работодатели и колеги – обикновено получава информация, до която вие не можете да стигнете.
  • изградил е доверие, познат е в бранша и кандидатите за работа са склонни да му се доверят, особено в случаите, когато не познават работодателя.
  • уговаря интервюта и поема ангажимент, че кандидатът ще дойде на интервю и ще се отнесе сериозно към срещата с Вас.

3. Техническият подбор – точна и вярна оценка на знанията и уменията на кандидатите

Агенция, която познава работата ви в детайли, може много по-лесно да направи първоначалната селекция. Кандидатите често имат завишена себеоценка за познанията си или са склонни да надценяват възможностите за обучение като време, което работодателят или те самите са склонни да инвестират. Агенцията може да ви предложи професионална оценка на знанията и уменията на един кандидат – т.нар. технически подбор. Той е особено важен в бранша като рекламното производство, чиято работа е свързана с познаване на специфични софтуерни решения; работа с машини; познаване на химични и физични процеси и разнообразни технологии и материали. По-опитните в търсенето работодатели разработват свои задачи и тестове за оценка, свързани с конкретната длъжност.

Агенцията, която се занимава с технически подбор обаче провежда задълбочени тестове с кандидатите, проверявайки комплексните им познания на различните процеси и технологии. По този начин тя може да даде обективна оценка на кандидата и да даде препоръки на работодателя – кои са силните и слабите страни в уменията на кандидата, кои от тях е необходимо да развива и надгражда и кои от тях са подходящи за конкретната длъжност. По този начин работодателят знае предварително какво да очаква от кандидата и не му се налага сам да открива пропуските в знанията му с цената на скъпоструващи грешки в ежедневната работа.

4. Личните препоръки – обективна или субективна оценка са те?

Всички знаем, че личната препоръка е най-работещият метод за намиране на хора – особено, ако е от бивш работодател или колега. Историята познава много добри примери в тази посока, но винаги трябва да имаме едно наум.

Добрият посредник за работа винаги търси препоръки от няколко места и съобразява субективния фактор. Препоръките са винаги лични – често се градят на добри взаимоотношения, на приятелство или добри партньорства. Понякога бивш работодател може да даде и крайно негативна оценка на свой бивш служител, която да бъде и крайно субективна. Не бива да забравяме, че и от двете страни стоят хора със своите разбирания и емоции и винаги всяка ситуация има две страни и две гледни точки. Посредникът може да види и двете гледни точки и да ви помогне да оцените препоръките по-обективно.

Когато се касае до технически познания обаче, нещата са малко по-сложни. Един работодател или колега има поглед върху работата на човек за ограничен период от време или върху определен набор от дейности, с които се е занимавал. Това не дава комплексна оценка на познанията му. Особено, ако човекът е бил на длъжности, които не използват пълния му потенциал или е извършвал дейности, които не отговарят на познанията му, но и не му е отделено време за обучение. И двете ситуации далеч не са изключение.

5. Заплащането или колко ще ви струва тази услуга?

Агенцията получава заплащането си като комисион за свършена работа. Често тя е по-мотивирана и от вас като клиент да си свърши работата бързо, да я свърши добре, за да са доволни и двете страни. Освен пари, тя залага и репутацията си.

Обикновено агенциите за подбор на персонал работят на процент от заплащането на кандидата. Цената на услугата им варира в рамките на 1 до 6 заплати в зависимост от длъжността. Те дават и гаранционен период за кандидата от 1 до 6 месеца. Тези суми по закон не можете да удържите от заплащането на кандидата.

Услугите на Dotbrain.eu като посредник за работа са в рамките на еднократно сума за предварителен подбор и еднократно комисион от първата заплата.

В заключение бихме искали да кажем, че свързването на правилните хора с правилните фирми не е късмет, а отлично познаване на пазара, предварителна добра подготовка, професионален подход и вложени време и усилия. С днешна дата на пазара на труда кандидатите са тези, които избират – възможностите са повече, а подходящите хора – все по-малко. За работодателите е все по-голямо предизвикателство да привлекат квалифицирани кандидати, които да отговарят на изискванията им.

Услугите на  посредник за работа, който разбира бизнеса ви и познава правилните хора, може да ви спести много време и средства.

Интернет портал за печатни технологии.