ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Тест на iGen3 110

Към всички тестове > Тест на iGen3 110 > Страници: 12345678910
Този път за Вас избрахме да тестваме машина на Xerox, от най-високия производствен клас – Xerox iGen3 110. Като съвестни тестери, решихме да си напишем домашното, като се подготвим предварително с информация за 'Ай Джен-а'. И започнаха въпросите: „Наистина ли е толкова високо производителна? Ще се справи ли и как, с релефните хартии и опаковъчния картон? Доколко прецизно е реализиран регистърът лице-гръб и доколко може да се коригира?“.
Време е за отговорите. Всъщност не, нека първо припомним, как ще бъде оценявана машината.

Както стана ясно при предишните тестове, критериите за оценка са подбрани така, че да обхващат най-пълно и изчерпателно всички аспекти - от работата и управлението на машината, до ежедневните манипулации по поддръжката и цената на отпечатъка. Eто ги и самите критерии:
  • управление на машината
  • скорост и производителност
  • технологичност на отпечатъка
  • качество на отпечатъка
  • печат върху различни медии
  • цена на отпечатъка
  • обслужване и поддръжка
Предистория
На територията на България има инсталирани и работят две машини Xerox iGen3 110. Първата от тях е притежание на частната компания „Фреш дизайн”. С тяхното любезно съдействие осъществихме и този тест.

Първо впечатление
Xerox iGen3 110 е голям - 2,44 метра висок и 7,21 метра дълъг. Широк е 1,83 /в най широката си част/ и тежи 3,58 тона. Изглежда внушително. Около него е чисто, както в аптека. Зад капаците личи американският стил на работа – масивно желязо, достъпност за обслужване, фина електроника.

Управление на машината
Управлението на машината е съсредоточено върху отделна масивна маса с удобен дизайн. Тя е свързана с голямата машина посредством оптични и мрежови кабели през тавана. На масата са двата 17” LCD монитора, клавиатурите и денситометърът.
За управлението на Xerox iGen3 110 се грижат две изчислителни машини. Едната (Sun Fire™ 890 Server) е на Sun Microsystems, с операционна система Solaris, която служи за управление процеса на растеризация. Характерното за нея е, че разполага с UltraSparcTM IV Processor, с технологията Chip Multi Threading (четири двуядрени процесора), като естествено операционната система, както и наличният софтуер са оптимизирани за многопроцесорна работа. Всичко това означава едно – процесът на растеризация протича впечатляващо бързо, дори при задаване на утежняващи опции, като тази за автоматичен трапинг, например.

Растеризиращият софтуер е Xerox® DocuSP®. RIP-ът е екипиран стандартно, с линеен растер за три от цветовите сепарации - CM и K и стохастичен за четвъртата - Y. Това интересно решение на разработчиците има една основна цел – намаляване 'ефектът' на моарето. Не случайно е подбран жълтият цвят за растеризиране със стохастичен растер, тъй като в повечето случаи, именно жълтият канал е носителят на най-много шум в илюстрациите. Интересното в случая е, че черният цвят се растеризира под 0 градуса, а C и M са с непроменени ъгли. Възможността за промяна на ъглите на отделните сепарации, без използването на допълнителни модули, е ограничено само до промяна ъгъла за черната сепарация, от 0 на 45 градуса. Xerox® DocuSP® има възможност за растеризиране на различни проекти в диапазона от 150 lpi до 200 lpi, за линейните растери (C,M,K). Поддържа се и стохастичен растер.
12345678910