ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

Тест на iGen3 110

Към всички тестове > Тест на iGen3 110 > Страници: 12345678910
Като недостатък може да се отбележи използването на фюзерно масло, което затруднява процеса на директното ламиниране впоследствие. Опитните ползватели на дигитален печат съобразяват тези особености. Умерената употреба на тъмни тонове с голямо тонерно покритие, отделянето на допълнително време за отлежаване на напечатаната продукция, използването на ламинати и режими на ламиниране за дигитален печат, компенсират тази особеност. Дали заради по-тънкия маслен слой, или заради различния химичен състав на маслото, отпечатъците от Xerox iGen3 110 държат по-здраво ламината от тези, отпечатани на по-старите машини.

Друга интересна възможност е поддържането на различни видове и грамажи хартия в различните касети. Това, комбинирано с функциите на RIP-а за колиране, позволява да бъде отпечатано изделие, на което тялото и корицата са на различни грамажи хартия. По-интересното тук е, че изделието ще излезе от машината колирано и готово за довършителните книговезки операции, което на практика спестява много време. Броят медии, съдържащи се в едно изделие, може да е равен на броя на касетите, в дадения случай – четири.
Проведохме и последващи тестове на отпечатъка, за огъване и биговане. Тук е нужно да направим уточнението, че огъването и биговането, на вече отпечатани листа, направихме няколко дни след печата. Предполагам, че това е оказало влияние на тестовете, заради променената вече влажност на хартията. Бяхме силно предубедени относно крайния резултат, дори бяхме сигурни, че ще се получи напукване, навсякъде на местата за огъване и биговане. Фактите се оказаха доста по-различни, в полза на Xerox iGen3 110. Тонерът има много добра покривност и това позволява постигане на плътни тонове, при тънко тонерно покритие.
Резултати: при опаковъчния картон нямаше никакво напукване, на някои от релефните хартии имаше известно нарушаване на целостта на покритието. Напукване, но в приемливи граници, имаше при ниските грамажи при огъване.
Силно впечатление ни направи възможността на машината да печата почти до края, а понякога и до края на медиата, което означава, че реално можете да използвате почти целия формат на листа, без 1 до 2 мм. от всяка страна. Това, съчетано с недостижимият от конкурентите на Xerox iGen3 110 печатаем формат от 520х364, ни дава сериозно основание да заключим, че машината притежава много силно конкурентно предимство.

Относно цветовете
За да проверим равномерността и плътността на цветовете при печат, използвахме тест форма. Плътностите, които измерихме са: виж схемата
1 - 1,44; 2 - 1,42; 3 - 1,35; 4 - 1,32; 5 - 1,31; 6 - 1,3 за Магента
Прави впечатление, че съществуват разлики от 0,1-0,2 в плътностите, надлъжно и напречно. Тестът беше направен на една и съща медиа и повторен след 30 мин работа. Отклоненията бяха постоянни. Предполагаме, че отклоненията се дължат на нуждата от малко по-фина настройка. Визуално разлика не бе забелязана. Измерените стойности за плътност по CMYK на тестовата форма са съответно: 0,97 1,44 1,01 2,23(нисък Циан)
През цялото време на тестовете следяхме за отклонения в цветовете, при лицето и гърба (при печат с включен дуплекс). Забелязахме, че настройките на трансферите и при лицето и гърба са еднакви, а съществена разлика в цветовете нямаше, което бе учудващо. Обикновено компенсацията е необходима, почти винаги. Колегите от Фреш Дизайн, обслужващи Xerox iGen3 110 споделиха, че не им се е налагало да компенсират цветове за лицето и гърба независимо, че такава възможност е налична в софтуера за управление и може да се извърши от оператора. Сами се уверихме в това, а и измерванията не показаха недопустими отклонени. Бяха констатирани разлики в плътностите на цветовете до 0,1-0,2 (измервани само в магентата). По този показател се наблюдават далеч по-големи отклонения при други машини от конкурентни марки, както и невъзможност те да бъдат компенсирани, по какъвто и да било начин.
12345678910