Берлинско студио печата върху текстил с мастила от водорасли

1539
Берлинско студио печата върху текстил с мастила от водорасли

Студиото показа на Dutch Design Week екологичен аналогов текстилен принтер, който използва микроскопични водорасли като пигмент за мастилото.

текстилен печат с водорасли

 

Тази технология е част от проекта Algaemy – експеримент, посветен на потенциала на растенията за прилагане в текстилния и продуктов дизайн. Различни видове водорасли могат да бъда използвани за постигане на широка цветова гама, която включва цветове от нюанси на синьо и зелено до кафяво, жълто и дори червено. Самата боя е годна за ядене и се отглежда в стъклени тръбички, след което пигмента се извлича и пренася върху текстила с помощта на ролков механизъм.

„В текстилната индустрия, има огромни проблеми с химикалите и токсичните ефекти на пигментите, използвани в процеса на багренето,“ каза Essi Johanna Glomb, от студиото Blond and Bieber. „Водораслите са напълно здравословен пигмент, печатате с него и ако има някакви остатъци, те изобщо не вредят на природата.“

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.