Положителни тенденции при печата върху текстил

1292
Положителни тенденции при печата върху текстил

През последните години настъпиха значителни изменения при печата върху текстил, породени от новите технологии и решения.

Най-бурно развитие се наблюдава при сублимационните системи за печат, където всяка година се предлага ново и по-усъвършенствано оборудване от гледна точка на размер, резолюция, скорост, качество и редуциране на разходите.

 

тенденции при печата върху текстил

 

Изброените новости създават възможности пред доставчиците на печатни услуги за разработване на продуктови ниши. Нововъведенията при мастилата за печат върху текстил допринасят за изтъкване на разликите в качеството на самите материали от гледна точка на цветове и непрозрачност. За по-високата конкурентноспособност на печатниците огромно влияние оказва качеството на текстила – неговата способност за свиване, разтягане и взаимодействие с мастилата.

 

Третирането на UV мастилата с LED лампи предлага повишена гъвкавост за графичните печатни процеси. Намирането на платове с подходящи покрития за съответен тип мастило става все по-лесно през последните години. Вече се предлага все по-богата цветова гама, като проблемите с директното нанасяне на мастилото намаляват.

 

Немалко производители приспособяват материалите си, така че да позволяват сублимационен печат. Това е невъзможно при найлона, коприната и памука, но за целта са разработени техни синтетични аналози, които имитират успешно на допир и вид оригиналите. При директния печат пък се изисква предварителна обработка на тъканите, за задържане на мастилата и успешно възпроизвеждане на цветовете. При тъканите за латексов печат се прилага различно покритие в зависимост от вида на плата. В днешно време тази технология вече предлага почти неограничени възможности за печат върху текстил.

 

Търсенето на услугата за печат върху текстил бележи значителен ръст, при това в различни области, включително за изложбени продукти със задно осветяване. Специално разработените за целта тъкани осигуряват ярки бели точки, по-детайлни изображения и по-голяма наситеност на цветовете. Всичко това ги прави подходящи за изложбени графики, реклама при търговията на дребно, интериорен декор и други.

 

Всичко написано до тук ясно показва напредъка при технологиите и платовете, което създава неограничени възможности за търговска употреба на този тип печат. Производителите имат възможност да разработват и предлагат уникални продукти с високо качество, което да отговаря на очакванията на потребителите.

 

Текста написа: Антон Даскалов

Име: Антон Даскалов

Бакалавър по телекомуникации в Нов Български Университет, а също и бакалавър по Икономика с профил Бизнес администрация. Практик с над 10 годишен опит в сферата на офсетовия печат и номерацията. Въвежда дигиталния печат в портфолиото на офсетовата печатница Оптимал принт. В момента - технолог дигитален печат и фото ентусиаст с добро портфолио.

http://antondaskalov.photography/