Феспа България издаде наръчник по ситопечат

499
Феспа България издаде наръчник по ситопечат

Сдружение Fespa Bulgaria има удоволствието да ви покани на представянето на първото издание на книгата „Ситопечат – основни стъпки в печатната технология“. Специален гост-лектор ще бъде Мишел Каза. Представянето ще се състои на 28 февруари 2020 от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“ в НДК. Книгата е плод на общите усилия, знания и практически опит на членовете на асоциацията Милен Сарандев, Даниел Сарандев и Надежда Георгиева.

Книгата е първото издание на Сдружение Fespa Bulgaria.  Досега на нашия пазар е издавана книга за ситопечат – „Въведение в ситопечата, която е практическо ръководство на колегата Димитър Кацев от Дийор принт.

 

 

Заповядайте да чуете на живо специалния гост-лектор на събитието Michel Caza – печатарят, оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. Той ще разкаже за живата връзка между ситопечата и изкуството и как с помощта на тази техника се създават както най-красивите репродукции и поп арт творби, така и обликът на всички материали и опаковки на световни premium брандове.

Кой е Мишел Каза?
– неговият принос в световен мащаб е участието му в създаването на UV печата и мастилата за него
– един от създателите на стохастичния растер;
– най-добрият репродуктор на художествени произведения – работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал.
– печатал е за най-луксозни брандове като Chanel, Rochas, Dior, Lancôme, Louis Vuitton, Chopard.
– автор на над 7 книги, лектор в над 50 държави по целия свят, носител на над 350 награди за печат.
– Мишел Каза е един от основателите на FESPA и един от президентите ѝ. Бил е председател на Академията за сито и дигитални печатни технологии и президент на Френската асоциация за сито и дигитален печат. Един от хората, допринесли най-много за обединението на ситопечатарите в световен мащаб.

 

 

„Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ е наръчник с полезни инструкции както за обучаващи се в техниката специалисти, така и за съвсем начинаещи любители и крафтъри, които имат желание да пробват нещо различно. Книгата съдържа богата и полезна информация за една от най-универсалните и уникални печатни технологии, притежаваща качества, които не са достъпни за другите методи за печат. Основната отличителна черта на тази технология е, че предоставя почти неограничени възможности за директен печат върху широка гама от материали и форми. По-високият цветен слой в сравнение с други технологии позволява получаването на най-ярките и закачливи изображения. И ако прибавим към това ниската цена за изработка, както на малки, така и на големи тиражи, лесното научаване на техниката, то наистина разбираме защо тя става толкова популярна.

В изданието ще откриете също и кратка обобщена история, съвременни приложения и методи, нова технология и практически съвети за производство, комбинирани в лесен и достъпен за разбиране формат. Над 200 цветни снимки и илюстрации показват целия процес – от предпечатната подготовка, през създаването на изображението и филма, нанасянето на емулсия, експонирането, избора на мастило и самото отпечатване.

 

 

За професионалистите книгата завършва с кратък обзор на някои основни машини, без които едно истинско производство не би могло да съществува. Професионалистите също биха открили полезни таблици, в които са въведени основните параметри на ситомрежите, както и специална глава за възможните деформации при отпечатване. А за най-вещите в занаята авторите разкриват какви са основните параметри за успешен пълноцветен печат.

Подобрете уменията си с многото ценни съвети, включени почти във всяка глава от книгата, независимо дали печатате у дома, в малко студио или имате по-голямо производство. „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ успява успешно да замести остарелите ръководства по ситопечат, като събира на едно място всичко най-важно, което може да ви е необходимо да знаете за техниката.

 

 

Освен всички изброени плюсове, книгата съдържа полезна информация за сериграфията и обяснява защо тя е толкова ценна в сферата на изкуството, с какво се отличава дигиталният отпечатък от ситопечатния. Показва специална селекция сериграфски отпечатъци от млади автори и вдъхновява всички артисти, които искат да творят с тази техника.

 

„Тази книга променя разбирането за достъпността и функциите на най-малко познатия в България вид печат – ситопечата – единствената печатна технология, в която няма никакви физически, математически и идейни ограничения.“
Николай Николов, специалист ситопечат

 

За издателя
Издател на книгата е Fespa Bulgaria – независимо сдружение на производители на сито-, дигитален, текстилен и други видове печат, на производители и доставчици на оборудване, технологии и консумативи за такъв печат и други свързани дейности. Част от семейството на FESPA – международна асоциация с локални структури в над 37 държави на 5 континента, водеща глобална общност в сферата на печатните технологии, която реинвестира печалбите си с цел вдъхновяване, образование и растеж на индустрията.

За авторите
Милен Димитров Сарандев
Магистър инженер от Техническия университет – Варна. Професионално започва да се занимава със ситопечат от 1995 г., а през 2003 г. защитава докторска степен в Техническия университет – София, с дисертация в областта на ситопечата. Автор и съавтор на множество публикации по темата за ситопечата и със специализации в Италия и Англия. Изпълнителен директор и собственик на печатница САРВ Принт.

Надежда Георгиева
Завършва НБУ като бакалавър по визуални изкуства и комуникации и магистър по артистични психо-социални практики и психодрама. Графичен дизайнер по образование и професия, с годините се отдава все повече на илюстрацията. Занимава се активно със ситопечат, като освен че използва технологията за собствените си проекти, е основател на Sito Studio, ателие, което предлага обучения в сферата на ситопечата.

Даниел Миленов Сарандев
Магистър по инженерен дизайн (2006) от Техническия университет – София. Съсобственик на САРВ Принт. Със ситопечат върху текстил започва да се занимава от 1997 г. още като ученик в гимназията. Бил е организатор на обучения и семинари по ситопечат в България. Специализирал е в Италия, Русия, Англия. Член на управителния съвет на Феспа България.

Име: Десислава Тодорова

Професионален опит: Познава печатния бранш по-добре от страната на клиента. Над 10 години се занимава с организацията на рекламни кампании, медия планиране, събития и продажба на реклама. Образованието по "Масови комуникации" в НБУ със специалност "Продуцентство" й дава възможност да се занимава с рекламните кампании на големи концерти и събития. Има стаж в БТА като репортер - мястото, на което е научила как се пишат новините.

Настоящи занимания: В последните 15 години се е посветила на портала Printguide.info и свързаните с него сайтове. През повечето време се занимава с продажби на рекламните площи, но не малка част от времето си отделя в създаване на новите проекти към портала.
Създател на печатните издания "Принт идея", "Dotbrain - пътеводител на пазара на труда в печата и рекламното производство".

В свободното си време: активен блогър и любител-градинар.