MagnaColours представи устойчив стандарт за текстилната индустрия

1025
MagnaColours представи устойчив стандарт за текстилната индустрия

Производителят на мастила MagnaColours представи нов екологичен стандарт за мастила на водна основа за употреба в печата върху текстил. Компанията очаква стандартът да стане глобален в рамките на 12 месеца.

MagnaColours

 

Британската компания, специализирана в производството на мастила на водна основа е разработила марката GNA с цел въвеждане на по-устойчиви методи за производство. Друга цел е да убеди потребителите на текстил, че в производството му не са използвани вредни материали. Мастилата и продуктите, брандирани с GNA, идват с гаранция, че не съдържат вредни съставки като PVC и алкилфенол етоксилат (APEO) и са на водна основа.

„Има толкова много стандарти на пазара от хора като Bluesign или Eco Passport, както и на около 50 по-големи търговци, които имат собствени системи, но те не работят добре за мастила на водна основа,” каза изпълнителният директор на MagnaColours Tom Abbey.

„Разработихме метод за тестване на мастила на водна основа, за който вярваме, че ще е далеч по-точен и информативен,“ добави Abbey. Той обясни, че методът на MagnaColour, който се прилага в независими лаборатории, тества индивидуални продукти и може да гарантира, че няма например остатъци от формалдехид или APEO в мастилата. Целта, добавя той, е стандартът да се придържа към най-строгите изисквания за забранени субстанции, така че съвместимостта с GNA да означава, че са спазени всички изисквания на големите марки, както и на други стандарти като Eco Passport.

Abbey добави, че GNA ще бъде налаган активно на пазара и той очаква до 12 месеца да се превърне в глобален стандарт за мастилата на водна основа. В момента акредитацията в безплатна, но в бъдеще вероятно ще бъде въведена такса заради цената на тестването.

Източник: magnacolours.com
Текста написа: Мартин

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.