Smithers Pira предвижда 17.5% годишен ръст на дигиталния печат върху текстил

1847
Smithers Pira предвижда 17.5% годишен ръст на дигиталния печат върху текстил

Двуцифрен ръст за периода 2016-2021 прави дигиталния печат върху текстил една от най-вълнуващите пазарни възможности в областта на печата и текстила, твърди маркетингово проучване на Smithers Pira.

ръст на дигиталния печат върху текстил

 

Удвояване на обема до 2021
Изследването, наречено Бъдещето на дигиталния печат върху текстил до 2021 оценява този глобален пазар на 1,17 милиарда евро през 2016 и прогнозира средногодишен ръст на сектора от 12.3% за 2016-2021. Това означава, че пазарът ще нарасне повече от два пъти за пет години и ще достигне 2,42 милиарда евро през 2021. Анализът на Smithers твърди, че това ще доведе до дори още по-бърз ръст в обема на текстила, печатан с мастиленоструйна техника. От 870 милиарда кв. м. през 2016 до 1,95 милиарда кв. м. през 2021 – годишен ръст от 17.5%. CAGR. Прогнозата е подкрепена от информация и анализи за нарастващата глобална консумация на мастило и ценообразуването, както и на основата на подробна оценка на най-доброто оборудване за печат върху текстил.

Навлизане на дигитални технологии
„Ръстът продължава с темпове, които са атрактивни за инвеститори и големи корпорации. Доказателство за това е много важната активност под формата на сливания и поглъщания, чрез които конгломерати от Япония и САЩ формират групи компании. Стари семейни бизнеси за печат върху текстил са изкупувани и включени в тези големи компании заедно с машините и опита си,“ казва авторът на доклада Justin Hayward. „Глобален ръст с подобни темпове не може да бъде поддържан дългосрочно, докато пазарът достига зрялост; но остават няколко области с много висок ръст. Революцията, която дигиталният печат създаде в графичната индустрия и по-наскоро в керамиката, показва, че навлизане на технологията на пазара от над 70% може да настъпи в рамките на няколко години, ако себестойността е същата или по-ниска и ако бариерите пред промяната изчезнат.“

През 2016 в областта на текстила дигиталния печат отговаря за 2.8% от обема на продукцията. Но дигиталният печат е в позиция да направи бум. Докато този процес се развива, големи печатни компании засилват интереса си в областта на текстила, което води до развитие на нови бизнес модели, инкджет глави, мастила, материали за печат и високопроизводителна техника.

Ръст при облеклата
Най-голям ръст в проучвания период се очаква в областта на облеклата, като ключови дялове са модата, висшата мода и спортното облекло. Предвижда се текстилът за домашна употреба да е втори по темпове на нарастване. За дисплеите и табели е предвиден по-бавен ръст, базиран на по-широка основа, но се очаква двуцифрен годишен ръст за периода, изследван от Smithers, което ще се превърне в най-големия ръст като абсолютна стойност за периода 2016-2021. Техническият текстил бавно ще загуби позиции, което е индикация за липса на внимание и концентрация върху по-малките и нишови пазари.
web-to-print

Бързото изпълнение на поръчките е все по-приоритетно, тъй като модният сектор залага на множество „мини сезони“ със съкратено време за подготовка. Следствие, както и предпоставка за този процес е и нарастващата достъпност на web-to-print платформите. Тези портали позволяват и нов подход към продажбите – директни онлайн продажби на дигитално отпечатани дрехи и домашна декорация.

Динамиката на глобалната текстилна индустрия се променя и важността на азиатските икономики продължава да се увеличава, но се наблюдава и завръщане на продукция в Северна Америка и Европа, за да се гарантира високото ѝ качество. Паралелната тенденция към изнасяне на продукцията на кратко разстояние, което съкращава време и разходи за транспорт, се очаква да донесе предимство на Турция, макар че е възможно това да отпадне или да се отложи в краткосрочен план.

Източник: printingnews.com
Превод: Мартин Новев

Име: Мартин Новев

Професионален опит: Практик с журналистически опит. Познава добре печатните технологии, но и умее да пише много добре. През последните осем години трупа опит в различни печатници като се занимава с филмова експонация, оператор е на CTP, прави електронни монтажи и предпечат. Най-голямата сила на Мартин обаче е в предаването на този полезен опит в лесен и удобен за четене вид. Уменията са придобити благодарение на образованието му по журналистика от Софийски университет и трите години опит като репортер във в. "Новинар", "Сега" и "168 часа".

Настоящи занимания: Основната му работа е като оператор предпечат, което го поставя на бойното поле всекидневно - решава множество работни казуси, познава в дълбочина софтуерните продукти за предпечат, както и всички печатни и довършителни процеси.

В свободното си време: Макар в екипа ни да сме все четящи хора, не познаваме друг човек, който да чете повече от Мартин.